Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O czym warto pamiętać przed/w trakcie budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trzeba zwracać uwagę na:

- wysokość otworów na drzwi - co by się nie okazało po wylaniu szlichty, że są za niskie :(

- prawidłowo zaprojektowane schody żelbetowe - pierwszy, dolny stopień ma być wyższy o grubość ocieplenia i wylewki, a ostatni, górny niższy o grubość izolacji i wylewki na poddaszu

- szerokość bramy garażowej - szczególnie w garażu na jeden samochód(jeśli się da, zrobić szerszą)

- zaplanować ustawienie mebli przed wykonaniem instalacji elektrycznej

- zrobić wentylację w wiatrołapie

Myśmy jeszcze na etapie projektu rozplanowali ustawienie urządzeń i szafek w kuchni i do dziś się cieszę, że to zrobiliśmy. Okazało się, że trzeba było trochę (10-20cm) przesunąć drzwi, żeby się zmieściły typowe szafki i ciąg kuchenny był prawidłowy. Tyle kłopotów z głowy!

Pewnie warto na tym etapie pomyśleć też o innych pomieszczeniach (przynajmniej o łazienkach), tylko nie zawsze starcza na to czasu.

Warto też zadbać o wentylację w garderobach bez okien (nie jest to wymagane, ale przydaje się).

Nalezy rozplanowac wejscia przyłączy do budynku. Ja zostawilem tylko wesjcie kanalizacji (cale szczescie!!!), musialem jednak kuc do wody, gazu, prądu, i GWC.

Zlecenie wykucia otworow w scianie piwnicy bylo drogie (4zł. za kazdy cm kucia w scianie, grubosc sciany z ociepleniem 50cm), wiec kupilem mlotowiertarke i sam wykulem te otwory poswiecając na to wiele godzin.

Na temat baterii napiszę po uruchomieniu - za jakieś 3 tygodnie.

Baterię i piec kupiłem firmy Paradigma. Piec jest kondensacyjny - i w tym miejscu uwaga o kominie.

Przewód dymowy został wypełniony wkładem stalowym lecz niepotrzebnie. W piecu kondensacyjnym odprowadzanie spalin jest wymuszane przez wentylator i do komina jest wprowadzana specjalna rura plastikowa.

W takim przypadku szkoda pieniędzy na wkład stalowy.

wszyscy fajnie piszą ale nikt nie napisał o rzeczy najwazniejszej tj taki projekt, by pasowal do dzialki względem stron świata. Mozna poprawić instalacje elektryczna nawet kanalizację, ale jak wam wypadnie pokój dzienny i sypialnie od północy a klatka i łazienka od południa to juz nic sie nie da zrobić. Sparawa jest tym trudniejsza, że jak się kupuje projekt gotowy to bardzo często jest tak, że projekt jest ok tylko nie pasuje do ustawienia na działce, wtedy trzeba szukac nowego projektu ... albo zmienic dzialkę :D nam sie udalo trafic prawie za pierwszym razem

Trzeba zwracać uwagę na:

- zrobić wentylację w wiatrołapie

???? jaką wentylację :roll:

kratke wentylacyjną, wywiewkę ponad dach ???

Wentylacja w wiatrołapie jest potrzebna ze względu na pozostawiane tam "pachnące" buty.

Ja mam u siebie wykonany dodatkowy kanał wentylacyjny w kominie wentylacyjnym.

wszyscy fajnie piszą ale nikt nie napisał o rzeczy najwazniejszej tj taki projekt, by pasowal do dzialki względem stron świata. Mozna poprawić instalacje elektryczna nawet kanalizację, ale jak wam wypadnie pokój dzienny i sypialnie od północy a klatka i łazienka od południa to juz nic sie nie da zrobić. Sparawa jest tym trudniejsza, że jak się kupuje projekt gotowy to bardzo często jest tak, że projekt jest ok tylko nie pasuje do ustawienia na działce, wtedy trzeba szukac nowego projektu ... albo zmienic dzialkę :D nam sie udalo trafic prawie za pierwszym razem

Zgadzam się w pełni. Dlatego też mój bliźniak stoi w poprzek działki :lol: . Tarasy mamy od południowego zachodu i jest ok.

Wjazd jest trochę upierdliwy, ale coś za coś.

Przy następnym domu będzie lepiej :lol:

placic zawsze gotowka(nigdy karta) w przypadku materialow bud. bo zawsze sprzedawca moze cos extra opuscic .Na cala budowe uzbiera sie niezla sumka-paliwko i jedzonko sie napewno zwroci.

Dlaczego bo placac karta za operacje na terminalu do kart BANKI POBIERAJA 2-3% wiec za to MY zawsze placimy.

Co do tych zmian w projekcie, to sprawdzcie najpierw dokladnie, czy wasz oryginal nie zawiera bledow (np architektura i konstrukcja np rozne wielkosci). U mnie byly błędy, całe szczescie, że ekipe mam dobrą i ...... zlecilem wykonanie dluzszych jescze o 50 cm elementow wiezby. Cale szczescie, gdyz okazalo sie, że w projekcie blednie okreslono wysokosc scianki kolankowej. Dzieki dluzszym elementom dachu wiezba wyszla jak nalezy i proporcje domu są dobre.

Przed zalaniem stropu należy pomyśleć jakie instalacje będą przechodziły na piętro (jak się dobrze pomyśli to uzbiera się trochę, u mnie około 15).

Jeśli np. rury od centalnego ogrzewania są schowane w ścianie to muszą przejść przez strop, dlatego w wieńcu należy umieścić (oczywiście przed jego zalaniem :lol: ) rurę PVC odpowiedniej średnicy.

Niestety trzeba wiedzieć gdzie, co będzie :wink:

pozdrawiam