Bartt 25.09.2003 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Waldek - no to podziel się swoimi błędami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb 30.09.2003 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Przed wylewaniem wylewki na ogrzewanie podłogowe trzeba przypilnować, aby dokładnie był ułożony styropian i nie prężył.U mnie w jednym miejscu za słabo ułożyli i trzeba kuć bo podłoga "chodzi" pod wpływem nacisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaS 30.09.2003 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Wiec i ja dodam coś od siebie - nie róbcie żadnych pozornych oszczędności - 1 architekt był bardzo tani - pozwoenia nie mamy do tej pory przez jego niedociągniecia (od końca kwietnia)2 budujemy bez pozwoelnia chcemy tanio i zamawialismy beton bez faktury na strop, niedość że przwieźli go o 20,30 to właśnie teraz (22,20) murarze się wkur.... bo równają a nic nie widać., poza tym go zabrakło i będa musieli dolewać schody i tarasy z betoniarki.3 tania ekipa na jaką trafilimy jest do d... skakali codziennie na piwko rankiem i wieczorem i w południe i.....4 tanie bloczki stropowe - zawalił się jeden pod murarzem po prostu pękł i tyle, nie iwem na razie co z nogą murarza.. jestem w lekkim dołku te cholerne pozorne oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaS 30.09.2003 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Wiec i ja dodam coś od siebie - nie róbcie żadnych pozornych oszczędności - 1 architekt był bardzo tani - pozwoenia nie mamy do tej pory przez jego niedociągniecia (od końca kwietnia)2 budujemy bez pozwoelnia chcemy tanio i zamawialismy beton bez faktury na strop, niedość że przwieźli go o 20,30 to właśnie teraz (22,20) murarze się wkur.... bo równają a nic nie widać., poza tym go zabrakło i będa musieli dolewać schody i tarasy z betoniarki.3 tania ekipa na jaką trafilimy jest do d... skakali codziennie na piwko rankiem i wieczorem i w południe i.....4 tanie bloczki stropowe - zawalił się jeden pod murarzem po prostu pękł i tyle, nie iwem na razie co z nogą murarza.. jestem w lekkim dołku te cholerne pozorne oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marina123 01.10.2003 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Kasia jestes mistrzynia oszczedzania i jak idzie budowa bez pozwolenia. Co jak co, ale takiej odwagi nie spodziewalam sie u kobiety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.10.2003 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 A więc tak - pozwolenie ma niby być w poniedziałek ale gdybym na nie czekała to w tym roku już bym nie zaczęła budowypo drugie z murarzem niec się nie stało, strop zalewali i równali do godz 23 - chyba nas jednak nie oszukali z betonem ( it u są sprzeczne opinie)po trzecie dostaniemy upust ! za to że bloczek się zawalił i zabiorą te co zostały ale i tak unikajcie pozornych oszczędności - same nerwy, szkoda zdrowia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaS 01.10.2003 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 ten poprzedni post to mój pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb 02.10.2003 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Myślę, że jedne z najcenniejszych rad jakie dostałem od bardziej lub mniej znajomych to polecenie ekipy budowlanej i kierownika budowy.Prawdziwą rekomendacją ekipy był fakt, że jak zadzwoniłem do kierownika budowy to mówił że nie jest zainteresowany a dopiero jak usłyszał która ekipa będzie budowała to powiedział "z tymi to nigdy nie miałem kłopotu i zgadzam się".I tak z większością - szukałem rekomendacji u poprzednich klientów i sprawdziło się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 02.10.2003 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Najtaniej jak jest Sprawdzona ekipa z polecenia Sam tego na bieżąco doświadczam Pozdrawiam budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 02.10.2003 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Kasiu, podziwiam Was naprawde za odwage, ze tak otwarcie o tym piszesz. My zaczelismy budowe z oficjalnym pozwoleniem ze Starostwa, tylko rzekomo ciut za wczesnie (nieznajomosc prawa) i mamy teraz ogromne klopoty, pozwolenie nam zabrano, sprawa sie ciagnie, jest w NSA. A wszystko za sprawa.....dobrego sasiada!!. Pozdrowienia Życzę by wszystko skończyło się pomyślnie! Szkoda tylko, że trafiliście na takich sąsiadów! To przykre! Justyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 03.10.2003 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Qurcze ja chyba popełniłam wszystki możliwe błędy podczas budowania!!! Na początek mając juz działkę wybraam projekt domu według jego urody a nie stron światła i tak mam ogromne okno w salonie i sypialnię od strony północnej oczywiście. Nie mam żadnych otworów kanalizacyjnych zostawionyw fundamencje. Nie mam jakichkolwiek otworów zostawionych w stropie. Więżbe malowalismy przez tydzień impregnatem, który spłynoł w ciagu jednej nocy pod wpływem deszczu.Ekipę mieliśmy z polecenia naszych znajomych którzy byli zachwyceni ich rzetelnością i fachurą u nas okazał się że ekipa dzień zaczyna od flaszeczki!!! oczywiście znajomi schodzą nam teraz z drogi.Na szczęście w przyszłym tygodniu kryjemy dach i mam nadzieję dokształcic się na przyszłość żeby tych wpadek było mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 05.10.2003 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2003 Przed budową trzeba założyć ,że będę ogrzewał: Pompą Ciepła,że będzię rekuperator ,GWC, instalacja do solaru ,Ogrzewanie kominkowe .itd. Koszt samych otworow nie jest duży i pare metrów rury ,a może się przydać. W porównaniu z całą budową koszty niewielkie ,a z czasem mogę wybrać co i kiedy montować (Czytaj dopływ kasy)Nie przewidziałem sam , że zastosuję PC dlatego uprzedzam nie zapominać o otworach .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 05.10.2003 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2003 Cześć ! Bardzo fajny i porzyteczny wątek dla tych co zaczynają budową - mamy zamiar zacząć w lecie 2004 więc w długie zimowe wieczory zaczniemy robić plany i może dzięki waszej pomocy uda nam sie wielu błędów uniknąć. Pozdrawiam i piszcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb 12.10.2003 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2003 Cześć ! Bardzo fajny i porzyteczny wątek dla tych co zaczynają budową - mamy zamiar zacząć w lecie 2004 więc w długie zimowe wieczory zaczniemy robić plany i może dzięki waszej pomocy uda nam sie wielu błędów uniknąć. Pozdrawiam i piszcie Jeżeli masz zimę na zastanowienie to warto zacząć planować wszystko razem z wstępnym ustawieniem mebli. Najlepiej wyobraź sobie, że wchodzisz do nowego domu w zimie, zdejmujesz kurtkę (gdzie ją powiesisz ?), buty (gdzie je ustawisz ?), przeniesiesz ciężkie zakupy (którędy ?), itd. Takie rozważanie pomoże zaplanować wiele praktycznych rozwiązań np. że z garażu powinno być blisko do spiżarni lub kuchni aby nie nosić zakupów przez cały dom, itp. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 13.10.2003 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 cześć ! Tak właśnie mam zamiar zrobić - zaplanować wszystkie detale, myślę jednak że i tak nie uda się uniknąć wszystkich niespodzianek i błędów. Myślę jednak że i tak dzięki Wam dużo już się nauczyłam i jeszcze nauczę. Pozdrawiam Aga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0 15.10.2003 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Myslę, że wątek **LISTA PORAD** będzie dobrym uzupełnieniem tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 06.03.2004 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 podciągam, bo może komuś się jeszcze coś przypomniało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeje 08.03.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Nie szukać rekomendacji ekipy u innych inwestorów, taką rekomendację opierać na zajętych terminach danej ekipy, osobistego obejrzenia prowadzonych prac, opinii niezależnych kierowników i inspektorów, jeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 08.08.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Wiec i ja dodam coś od siebie - nie róbcie żadnych pozornych oszczędności - 1 architekt był bardzo tani - pozwoenia nie mamy do tej pory przez jego niedociągniecia (od końca kwietnia) 2 budujemy bez pozwoelnia chcemy tanio i zamawialismy beton bez faktury na strop, niedość że przwieźli go o 20,30 to właśnie teraz (22,20) murarze się wkur.... bo równają a nic nie widać., poza tym go zabrakło i będa musieli dolewać schody i tarasy z betoniarki. Ad 2. Nie ma reguly. Zamowilem z renomowanej firmy z f-ra VAT. Rowniez dostalem poznym wieczorem i za malo, rowniez trzeba bylo 'dokrecic" na drugi dzien. Zachowanie murarzy identyczne Ad 1. Architekt lub architekci (w sumie czterech) - cena nie idzie w parze z jakoscia: zaden nie byl tani, ale tylko z dwoma doszlo do rozliczen: z tym, ktory doprowadzil do uzyskania pozwolenia (z typowym projektem: salon od polnocy, kuchnia i lazienka od poludnia) i z drugim, ktory zmienial projekt na inny projekt z podpiwniczeniem i adaptowal do niego wczesniejsze projekty przylaczy. W efekcie nie mam zostawionych zadnych przepustow, bo nie wiadomo jak i ktoredy instalacje wyjda z domu. Np. wg projektu przepust kanalizacji do oczyszczalni wychodzi z domu na glebokosci 2m (a rozsaczanie powinno byc maks. na glebokosci 1,2m). Moja rada: jak macie jakis spadek terenu, to od razu planujcie (przynajmniej czesciowe) podpiwniczenie (pomijam juz dyskusje, czy warto). Zmiana projektu juz nas sporo kosztowala, a widac, ze to jeszcze nie koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninka__2005 04.03.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Watek stary ale pewnie sa juz nowi doswiadczeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts