Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O czym warto pamiętać przed/w trakcie budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiec i ja dodam coś od siebie - nie róbcie żadnych pozornych oszczędności - 1 architekt był bardzo tani - pozwoenia nie mamy do tej pory przez jego niedociągniecia (od końca kwietnia)

2 budujemy bez pozwoelnia chcemy tanio i zamawialismy beton bez faktury na strop, niedość że przwieźli go o 20,30 to właśnie teraz (22,20) murarze się wkur.... bo równają a nic nie widać., poza tym go zabrakło i będa musieli dolewać schody i tarasy z betoniarki.

3 tania ekipa na jaką trafilimy jest do d... skakali codziennie na piwko rankiem i wieczorem i w południe i.....

4 tanie bloczki stropowe - zawalił się jeden pod murarzem po prostu pękł i tyle, nie iwem na razie co z nogą murarza..

jestem w lekkim dołku

te cholerne pozorne oszczędności

Wiec i ja dodam coś od siebie - nie róbcie żadnych pozornych oszczędności - 1 architekt był bardzo tani - pozwoenia nie mamy do tej pory przez jego niedociągniecia (od końca kwietnia)

2 budujemy bez pozwoelnia chcemy tanio i zamawialismy beton bez faktury na strop, niedość że przwieźli go o 20,30 to właśnie teraz (22,20) murarze się wkur.... bo równają a nic nie widać., poza tym go zabrakło i będa musieli dolewać schody i tarasy z betoniarki.

3 tania ekipa na jaką trafilimy jest do d... skakali codziennie na piwko rankiem i wieczorem i w południe i.....

4 tanie bloczki stropowe - zawalił się jeden pod murarzem po prostu pękł i tyle, nie iwem na razie co z nogą murarza..

jestem w lekkim dołku

te cholerne pozorne oszczędności

A więc tak - pozwolenie ma niby być w poniedziałek ale gdybym na nie czekała to w tym roku już bym nie zaczęła budowy

po drugie z murarzem niec się nie stało, strop zalewali i równali do godz 23 - chyba nas jednak nie oszukali z betonem ( it u są sprzeczne opinie)

po trzecie dostaniemy upust ! za to że bloczek się zawalił i zabiorą te co zostały

ale i tak unikajcie pozornych oszczędności - same nerwy, szkoda zdrowia

pozdrawiam

Myślę, że jedne z najcenniejszych rad jakie dostałem od bardziej lub mniej znajomych to polecenie ekipy budowlanej i kierownika budowy.

Prawdziwą rekomendacją ekipy był fakt, że jak zadzwoniłem do kierownika budowy to mówił że nie jest zainteresowany a dopiero jak usłyszał która ekipa będzie budowała to powiedział "z tymi to nigdy nie miałem kłopotu i zgadzam się".

I tak z większością - szukałem rekomendacji u poprzednich klientów i sprawdziło się.

Kasiu, podziwiam Was naprawde za odwage, ze tak otwarcie o tym piszesz. My zaczelismy budowe z oficjalnym pozwoleniem ze Starostwa, tylko rzekomo ciut za wczesnie (nieznajomosc prawa) i mamy teraz ogromne klopoty, pozwolenie nam zabrano, sprawa sie ciagnie, jest w NSA. A wszystko za sprawa.....dobrego sasiada!!.

Pozdrowienia

Życzę by wszystko skończyło się pomyślnie! Szkoda tylko, że trafiliście na takich sąsiadów!

To przykre!

Justyna

Qurcze ja chyba popełniłam wszystki możliwe błędy podczas budowania!!! Na początek mając juz działkę wybraam projekt domu według jego urody a nie stron światła i tak mam ogromne okno w salonie i sypialnię od strony północnej oczywiście. Nie mam żadnych otworów kanalizacyjnych zostawionyw fundamencje. Nie mam jakichkolwiek otworów zostawionych w stropie. Więżbe malowalismy przez tydzień impregnatem, który spłynoł w ciagu jednej nocy pod wpływem deszczu.Ekipę mieliśmy z polecenia naszych znajomych którzy byli zachwyceni ich rzetelnością i fachurą u nas okazał się że ekipa dzień zaczyna od flaszeczki!!! oczywiście znajomi schodzą nam teraz z drogi.Na szczęście w przyszłym tygodniu kryjemy dach i mam nadzieję dokształcic się na przyszłość żeby tych wpadek było mniej.

Przed budową trzeba założyć ,że będę ogrzewał: Pompą Ciepła,że będzię rekuperator ,GWC, instalacja do solaru ,Ogrzewanie kominkowe .itd. Koszt samych otworow nie jest duży i pare metrów rury ,a może się przydać. W porównaniu z całą budową koszty niewielkie ,a z czasem mogę wybrać co i kiedy montować (Czytaj dopływ kasy)Nie przewidziałem sam :oops: , że zastosuję PC dlatego uprzedzam nie zapominać o otworach .Pozdrawiam

Cześć ! Bardzo fajny i porzyteczny wątek dla tych co zaczynają budową - mamy zamiar zacząć w lecie 2004 więc w długie zimowe wieczory zaczniemy robić plany i może dzięki waszej pomocy uda nam sie wielu błędów uniknąć. Pozdrawiam i piszcie :)

Cześć ! Bardzo fajny i porzyteczny wątek dla tych co zaczynają budową - mamy zamiar zacząć w lecie 2004 więc w długie zimowe wieczory zaczniemy robić plany i może dzięki waszej pomocy uda nam sie wielu błędów uniknąć. Pozdrawiam i piszcie :)

Jeżeli masz zimę na zastanowienie to warto zacząć planować wszystko razem z wstępnym ustawieniem mebli. Najlepiej wyobraź sobie, że wchodzisz do nowego domu w zimie, zdejmujesz kurtkę (gdzie ją powiesisz ?), buty (gdzie je ustawisz ?), przeniesiesz ciężkie zakupy (którędy ?), itd. Takie rozważanie pomoże zaplanować wiele praktycznych rozwiązań np. że z garażu powinno być blisko do spiżarni lub kuchni aby nie nosić zakupów przez cały dom, itp.

Powodzenia.

cześć ! Tak właśnie mam zamiar zrobić - zaplanować wszystkie detale, myślę jednak że i tak nie uda się uniknąć wszystkich niespodzianek i błędów. Myślę jednak że i tak dzięki Wam dużo już się nauczyłam i jeszcze nauczę.

Pozdrawiam Aga. :)

• 4 months później...
  • 1 year później...

Ad 2. Nie ma reguly. Zamowilem z renomowanej firmy z f-ra VAT. Rowniez dostalem poznym wieczorem i za malo, rowniez trzeba bylo 'dokrecic" na drugi dzien. Zachowanie murarzy identyczne :wink:

Ad 1. Architekt lub architekci (w sumie czterech) - cena nie idzie w parze z jakoscia: zaden nie byl tani, ale tylko z dwoma doszlo do rozliczen: z tym, ktory doprowadzil do uzyskania pozwolenia (z typowym projektem: salon od polnocy, kuchnia i lazienka od poludnia) i z drugim, ktory zmienial projekt na inny projekt z podpiwniczeniem i adaptowal do niego wczesniejsze projekty przylaczy. W efekcie nie mam zostawionych zadnych przepustow, bo nie wiadomo jak i ktoredy instalacje wyjda z domu. Np. wg projektu przepust kanalizacji do oczyszczalni wychodzi z domu na glebokosci 2m (a rozsaczanie powinno byc maks. na glebokosci 1,2m).

Moja rada: jak macie jakis spadek terenu, to od razu planujcie (przynajmniej czesciowe) podpiwniczenie (pomijam juz dyskusje, czy warto). Zmiana projektu juz nas sporo kosztowala, a widac, ze to jeszcze nie koniec.

• 6 months później...