Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O czym warto pamiętać przed/w trakcie budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co się kryje pod tym stwierdzeniem

6. Jeżeli masz taką możliwość to zamów okna z okuciami z funkcją kontaktronów

chodzi mi o pomysły przy budowie domu aby dom był funkcjonalny

Nie za bardzo wiem o co Ci chodzi w tej wypowiedzi

Czytam rad bo jestem na etapie np kupna okien

I pojęcie okucia z kontaktonami wprawiło mnie w osłupienie

co to takiego?

• 2 months później...
co się kryje pod tym stwierdzeniem

6. Jeżeli masz taką możliwość to zamów okna z okuciami z funkcją kontaktronów

chodzi mi o pomysły przy budowie domu aby dom był funkcjonalny

Nie za bardzo wiem o co Ci chodzi w tej wypowiedzi

Czytam rad bo jestem na etapie np kupna okien

I pojęcie okucia z kontaktonami wprawiło mnie w osłupienie

co to takiego?

W uproszczeniu takie "cuś" co powie systemowi alarmowemu że okno zostało otworzone ;)

• 1 year później...
Ja radzę od razu przewidzieć i wrzucić do ziemi kable do bramy, domofonu, czy oświetlenia. Ale to chyba niekoniecznie przy przyłaczu enedgetycznym, chyba, ze za jednym razem jakaś ekipa może to wykonać bo tak sprawniej i taniej. Na pewno warto pomyśleć szczególnie tam, gdzie potem będezie kostka. Ja mam rurociagi z rur kanalizacyjnych pod kostką. Jest szansa, że jak coś padnie, lub będę musiał dołozyć, to nie będę kopał.

W poprzednim domu miałem garaż (wcześniej była tam też i kotłownia) połączony bezpośrednimi drzwiami z częścią mieszkalną.

ODRADZAM

Teraz buduję dom gdzie garaż i kotłownia (z piecem na paliwo stałe) mają jedyne wejścia z zewnątrz.

Z garażu zawsze zalatuje benzyną, olejami itp (oprócz samochodu każdy tam trzymać będzie różne płyny mniej lub bardziej śmierdzące). A i tak z doświadczenia wiem że łatwiej się pakuje samochód po wyprowadzeniu z garażu.

Czy muszę tłumaczyć dlaczego kotłownia z piecem na paliwo stałe nie powinna mieć połączenia z czystym, pachnącym domem?? Kto miał do czynienia z taką kotłownią wie to doskonale. Współczesne piece z podajnikami zazwyczaj nie wymagają więcej niż dwóch wizyt na tydzień.

• 8 years później...

Hej, hej,

Jesteśmy chwilę przed rozpoczęciem budowy. Czytam sporo forum, żeby się jak najwięcej dowiedzieć. Jest masa przydatnych tematów ale zobaczyć wszystkie to chyba niemożliwe. Jeżeli już jest taki temat to poproszę link i można zamknąć.

W tym temacie nie chodzi mi to, że trzeba załatwić coś w urzędzie, dogadać się z ekipą itd.

Mam na myśli rzeczy o których warto pomyśleć, bo może ich brakować lub trzeba będzie kuć czy coś zmieniać a można to zrobić łatwiej.

Mieszkając w domu rodziców przychodzą mi na myśl takie rzeczy:

- zaplanować gdzie będzie stała choinka i zrobić tam kontakt na lampki żeby nie latać z przedłużaczami - u nas jest kontakt ukryty pod sufitem i tam zawsze podłączamy lampki, duże ułatwienie i brak ciągnięcia kabli gdzieś przy podłodze

- zaplanować kontakty na zewnątrz domu, najlepiej z każdej strony- łatwiej podłączać kosiarkę czy inne urządzenie z każdej strony niż na około biegać z kablami

- zaplanować oświetlenie z zewnątrz budynku, żeby przy kładzeniu kabli elektryk je tam pociągnął

- kran do węża ogrodowego - podlewanie trawy, mycie psa itd.

- jakaś umywalka w domku gospodarczym - mycie jakiegoś brudu z łopaty czy innych narzędzi, lepiej umyć na zewnątrz niż nosić do kuchni czy do wanny

Macie jakieś swoje przemyślenia i rady? Wiem, że jest temat czego byście nie zrobili i można wnioskować z niego co warto a czego nie ale może tutaj będzie łatwiej to zebrać w jedno.

Przeczytaj cały wątek Czego w urządzaniu domu nie zrobilibyście ponownie? Wątek ma co prawda ponad 400 stron, ale ich lektura (przynajmniej mi) dała dużo i uważam, że warto od niego zacząć.

Czytam ten wątek. Jest masa informacji czego nie robić. Co robić też. Ale może wątek co robić też by się przydał? :)

• 4 months później...

Witam a ja dodam jeżeli zlecacie jaką kolwiek usługę a szczególnie montaż stolarki należy daną firmę wrzucić w Google i poczytać opinie 1 negatywna musi wam dać sporo do myślenia! Pamiętajcie w tym kraju nic nie chroni konsumentów a prawo jest po stronie "oprawców " jeżeli uwiklacie się w proces sądowy z nie rzetelną firmą to już jesteście przegrani z jakiej strony na to nie patrzeć (3 lata procesu o okna i przegrana 10 tyś zł kosztów )

Pozdrawiam budujących ....

Opinie są ważne to fakt, ale anonimowa opinia w necie jest gówno warta. Równie dobrze, mogła ja napisać firma konkurencyjna.

Oczywiście warto szukać, pytać i dociekać, ale odrzucać dobrą ofertę tylko z powodu jednego "negatywa" jest głupie.

To samo mogę powiedzieć o tobie jest głupie? Jeżeli jest ktoś kto przeczyta ze zrozumieniem tekst opinii pozytywnych i negatywnych to odróżni konkurencja a co prawda . Obserwuje moją " firmę od okien" i nie mogę się nadziwić w jakim " tempie " przybywa tam rozczarowanch to na pewno ci co nie odrzucili "dobrej oferty "

Wątek jest na co zwrócić uwagę a nie co bagatelizować