Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

białe plamy na krokwiach czy to grzyb?

hudy8

Recommended Posts

Witam. Panowie więźba leżakowała zaimpregnowana na działce 4-5 miesięcy. W tym czasie porządnie wyschła. Dwa miesiące temu poszła na dach gdzie od góry (miejsca gdzie przyszły deski) zaimpregnowałem impregnatem miedziowym bez rozcieńczania. Po skończeniu SSO pomyślałem że poprawię impregnacje także tych elementów które są odkryte pod dachem. Zauważyłem na kilku krokwiach białe plamy. Nie wygląda to na grzyba ale może się mylę. Szczotka drucianą nie jestem w stanie tego wyczyścić. Po zamalowaniu impregnatem w tym samym miejscy wychodzą te plamki jak by impregnat wogole sie tego nie chwytał. Gdzieś czytałem że sól z impregnatu potrafi się skrystalizować na krokwiach. Niestety to nie wygląda jak kryształki soli.

Ma ktoś jakieś pomysły co to jest i jak się tego pozbyć?

1.jpg

2.jpg

Wpisałem w google jednak ze zdjęć w sieci ten grzyb wygląda inaczej. Tutaj są tylko te białe plamki które już są na krokwiach od dawna a krokwie są suche jak pieprz. Pojawiły się one jak drewno schło na działce. Co ciekawe obok tych plamek pojawił się w jednym miejscu grzyb. Kupiłem jakiś środek na grzyba i go sfukałem. Grzyb znikł , odbarwił się impregnat a te plamy pozostały. Ktoś kiedyś pisał o wykwitach solnych które wytrącają się z impregnatu. Niestety nigdzie w sieci nie znalazłem jak te wykwity wyglądają.

Z całą pewnością nie jest to żaden grzyb. Może to być żywica i oczywiście mogą to być wykwity solne. Nie jest też powiedziane, że impregnat tych fragmentów drewna nie bierze. Może zachodzić reakcja chemiczna odbarwiająca. Drewno też nierównomiernie przyjmuje impregnat. Nie żadnych podstaw do obaw. Pozdrawiam.