hudy8 28.09.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Witam. Panowie więźba leżakowała zaimpregnowana na działce 4-5 miesięcy. W tym czasie porządnie wyschła. Dwa miesiące temu poszła na dach gdzie od góry (miejsca gdzie przyszły deski) zaimpregnowałem impregnatem miedziowym bez rozcieńczania. Po skończeniu SSO pomyślałem że poprawię impregnacje także tych elementów które są odkryte pod dachem. Zauważyłem na kilku krokwiach białe plamy. Nie wygląda to na grzyba ale może się mylę. Szczotka drucianą nie jestem w stanie tego wyczyścić. Po zamalowaniu impregnatem w tym samym miejscy wychodzą te plamki jak by impregnat wogole sie tego nie chwytał. Gdzieś czytałem że sól z impregnatu potrafi się skrystalizować na krokwiach. Niestety to nie wygląda jak kryształki soli. Ma ktoś jakieś pomysły co to jest i jak się tego pozbyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachattt 28.09.2017 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Pierwszy raz coś takiego widzę dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 29.09.2017 04:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Ja nie miałem z drewnem konstrukcyjnym wcześniej do czynienia więc nie wiem co to może być. Dziwne jest to że nie mogę tego wyczyścić nawet drucianką. Miałem w dwóch miejscach białą pleśń to schodziła praktycznie po przejechaniu ręką a to zero reakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 29.09.2017 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Stroczek domowy (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 29.09.2017 05:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Wpisałem w google jednak ze zdjęć w sieci ten grzyb wygląda inaczej. Tutaj są tylko te białe plamki które już są na krokwiach od dawna a krokwie są suche jak pieprz. Pojawiły się one jak drewno schło na działce. Co ciekawe obok tych plamek pojawił się w jednym miejscu grzyb. Kupiłem jakiś środek na grzyba i go sfukałem. Grzyb znikł , odbarwił się impregnat a te plamy pozostały. Ktoś kiedyś pisał o wykwitach solnych które wytrącają się z impregnatu. Niestety nigdzie w sieci nie znalazłem jak te wykwity wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 29.09.2017 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Znalazłem coś takiego. Może to faktycznie wykwity solne: http://www.complex.gda.pl/_drewno/index.php?p=faq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elllenka 30.09.2017 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Moge tylko powiedziec, że grzyb po spryskaniu chlorem dosłownie znika, więc jesli plamki zostały, to chyba faktycznie ta sól. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.10.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Z całą pewnością nie jest to żaden grzyb. Może to być żywica i oczywiście mogą to być wykwity solne. Nie jest też powiedziane, że impregnat tych fragmentów drewna nie bierze. Może zachodzić reakcja chemiczna odbarwiająca. Drewno też nierównomiernie przyjmuje impregnat. Nie żadnych podstaw do obaw. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts