Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

vat 7%budując przez firmę

Kawka

Recommended Posts

Witam

Czy budując przez firmę budowlaną - firma ta kupuje materiały na siebie z 22% vatem - a usłue budowy domu sprzedaje nam z 7 % vatem a 15 % sobie odlicza. Czy tak można robić??? Bo czytałam coś na ten temat ale niewiem czy dobrze to zrozumiałam.

Acha i jest to możliwe tylko do 2007 roku. Czy to prawda?

Witam

Czy budując przez firmę budowlaną - firma ta kupuje materiały na siebie z 22% vatem - a usłue budowy domu sprzedaje nam z 7 % vatem a 15 % sobie odlicza. Czy tak można robić??? Bo czytałam coś na ten temat ale niewiem czy dobrze to zrozumiałam.

Acha i jest to możliwe tylko do 2007 roku. Czy to prawda?

Tak firma kupuje z 22% a Tobie fakture wystawia z 7%.

15 % sobie potraca na biezaco z VAT -u naleznogo panstwu.

Czy to do 2007 tylko to nie wiem.

Tak właśnie jest, ale nie wiem do kiedy.

Też mi się wydawało, że można na tym skorzystać, ale to w praktyce nie działa. Deweloperzy dali mi wyceny stanów surowych zadaszonych wprawdzie z VAT 7%, ale i tak każda z tych wycen była o 30% (albo i więcej) wyższa niż to co mogę zbudować sam zatrudniając kolejnych wykonawców i osobiście kupując materiały.

Natomiast mali wykonawcy, których chciałem np. do dachu, nie chcą aby materiały szły przez nich bo się po prostu boją. Czego ??? Ano wytłumaczyli mi tak: wykonawca kupuje materiały za 100 tys czyli 122 tysiące. Następnie sprzedaje mi to razem z usługą za 150 tys + VAT czyli za 160,5 tys. Do urzędu odprowadza VAT 10 500, a odzyskuje 22 000. Czyli niby zarabia 11 500. Otóż oni właśnie tego się boją, że jak urząd ma im oddawać to będą kontrole, kontrole i kontrole ....

Natomiast mali wykonawcy, których chciałem np. do dachu, nie chcą aby materiały szły przez nich bo się po prostu boją. Czego ??? Ano wytłumaczyli mi tak: wykonawca kupuje materiały za 100 tys czyli 122 tysiące. Następnie sprzedaje mi to razem z usługą za 150 tys + VAT czyli za 160,5 tys. Do urzędu odprowadza VAT 10 500, a odzyskuje 22 000. Czyli niby zarabia 11 500. Otóż oni właśnie tego się boją, że jak urząd ma im oddawać to będą kontrole, kontrole i kontrole ....

Co Ty piszesz?

Moj maz wystawia faktury z 7% Vatem za wykonane roboty z bud. mieszkaniowego . Sam placi za materialy 22 % vat .

Róznice powstała na Vacie - 15% minusuje sobie z naleznego Vatu z innych robot.

Np. ma dwie roboty - Twoj domek z 7% vatem i jakas inna budowe z 22% vatem.

Z tej drugiej budowy musi odprowadzic 22% Vatu ale na pierwszej panstwo powinno mu oddac 15% Vatu.

Minusuje mu sie wiec i placi 7% Vatu z obu budow razem.

Tak to dziala.

Jeli natomiast ktos nie ma w trakcie budowy Twojego domku innej budowy , z ktorej moglby sobie odpisac roznice Vat- u - wtedy musi odprowadzic caly VAt 22 % a nastepnie rozliczyc sie z urzedem. Urzad zwraca mu roznice Vatu ( powstala na zakupie i sprzedazy materialów) - wykonawca musi przedstawic faktury zakupu materiałow ( i to jest ta kontrola).

Nie oplaca sie to wiec wykonawcy , ktory ma jedna robote i nie bedzie mial z czego odliczyc sobie roznicy podatku - musi wtedy naprzod zaplacic wiecej :wink:

To calkiem normalne, logiczne i wcale nie mahloja. Tylko ze grupka ludkow ( zebralo sie 5 chlopa i robia) poprostu nie znaja sie na tym, uslyszeli cos ale sami dobrze nie wiedza co ( na zasadzie - wiedza ze dzwony bija ale nie wiedza w ktorym kosciele :wink: ) - boja sie ale nie wiedza czego.

Co do developerow - zlodzieje , nigdy nie poszlabym do nich z propozycja aby mi dom wybudowali :wink: