gangsta529 29.09.2017 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 (edytowane) Witam, zakupiłem w lecie piec w firmie Witkowski (pochwalam za szybką realizacje zamówienia z dowozem do domu, a także jakość produktu). Mam problem z ustawieniami pieca pod niskie spalanie, a w miarę najwyższą wydajność cieplną. Posiadam kocioł 25 KW ogrzewający dom o pow. 220metrów, zasobnik na wodę 140litrów. Spalanie na dzień dzisiejszy dobowe mam na poziomie 35 kg. Sterownik pieca to Timel SKZP-02 do którego mam podpięty moduł pokojowy do odczytu temperatury, czujnik spalin a także moduł pogodowy.Ustawienia Pieca:Temperatura zadana 55*Ciepła woda 50*Reg. Pokojowy T.komfortowa 22* T.ekonomiczna 20* Histereza 0.2* Regulator Pokojowykorekta pogodowa 0temp.wyłączenia c.o 20* Palnik-Tryb Pracy AutomatycznyModulacjaMinimalna moc kotła% 5Maksymalna moc kotła% 100Maksymalny czas przekraczania temperatury 60 Powietrze-powietrze min (10% mocy palnika) 5-powietrze max (100% mocy palnika) 25-dodmuch gdy podaje paliwo% 15 Paliwo-kaloryczność kWh/kg 7.8-korekta dawki paliwa (-30%/+30%) -10%-kaloryczność w MJ/kg 28.1 Praca Interwałowa-czas podawania 5s-czas przerwy 80s-powietrze 25%-histereza 5* Czuwanie-przerwa 10min-czas nadmuchu 15s-powietrze 20%-czas podawania 5s Czas wygaszania 120 minpotencjał podajnika (kg/h) 15czas podawania w automacie 6smax. temp. spalin 220*moc znamionowa 25 Nie posiadam żadnego zaworu trój/czwór-drożnego bo to stara instalacja, mieszacza etc. klapkę od komina mam przymkniętą na 30% Edytowane 29 Września 2017 przez gangsta529 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwa 29.09.2017 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Jak chcesz mieć temp. CWU 50 st. skoro na kotle 48 st ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gangsta529 29.09.2017 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Zmieniłem na kotle na 55 pomyłka w poście wyżej lecz i tak mam zbyt duże spalanie ekogroszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.09.2017 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 nie piszesz nic o tym jaki to dom ale nawet jeśli bez izolacji to kocioł za duży. do tego przy obecnych temperaturach pracuje zapewne z minimalną mocą a co za tym idzie z kiepską sprawnością. nie piszesz nic o opale jakim go karmisz a to też ma znaczenie jeśli chodzi o zużycie. im słabszy węgiel tym więcej go trzeba do wyprodukowania jednostki ciepłanie piszesz nic o tym co ląduje w popielniku- możliwe że zamiast popiołu masz w nim niedopalony węgiel co również ma znaczenie w ilosci zużytego opału,jak nie podasz tego o czym piszę to bawimy sie we wróżkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gangsta529 30.09.2017 05:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 (edytowane) Przepraszam za brak dodania danych wyżej. Dom ok 50 letni, 220m2 ocieplony styropianem 10cm, okna plastikowe, w popielniku mam popiół bez szlaki lecz mam wrażenie jak by kocioł za często podawał dawkę paliwa. Węgiel 28.1 MJ/kg. Edytowane 30 Września 2017 przez gangsta529 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.09.2017 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 nie rozumiem obawy o "za często" podaje tyle ile potrzebuje przy ociepleniu 10cm styropianu jesli zrobiono to zgodnie ze sztuką i tylko na ścianach potrzeby "na oko" oscylują w okolixy 80W/m2 czyli maksymalnie dom potrzebuje w okolicy 18KW (dla temperatury minus 20stC). przy obecnej aurze jego potrzeby oscylują w okolicy 5KW a to może być ponizej mocy minimalnej palnika zastosowanego w twoim kotle. oznacza to spalanie z mizerną sprawnością i stąd wysokie zużycie opału. 35kg na dobę spalone ze sprawnością 50% da wynik nieco powyżej 5KW i to by się zgadzało gdybyś miał kocioł dobrany lepiej do potrzeb domu czyli 17-20KW a w nim mniejszej mocy palnik sprawność na niskich mocach mogłaby być wyższa a co za tym idzie niższe zużycie opału. nie uzyskasz jednak nigdy 10kg na dobe z powodu powierzchni i zapotrzebowania. można szukac oszczędności dodatkowo izolujac strop jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. tyle że wtedy spadnie zapotrzebowanie i kocioł który masz będzie pracował z jeszcze niższą niż do tej pory sprawnością możesz próbować zmniejszyć moc ustawieniami zaczynając od zmniejszenia mocy maksymalnej ze 100% do powiedzmy 80% i zobaczyć co się zmieni. za duży kocioł to jak jazda starem po zakupy- efekt końcowy ten sam jakbyś pojechał osobówką ale koszty wyższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gangsta529 30.09.2017 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Rozumiem lecz w bardzo zbliżonych domach w mojej okolicy parę osób ma spalanie nas poziomie 23/27kg lecz piece innej firmy oparte na innych sterownikach, czy można przestawić podawanie/nadmuch/etc tak by zminimalizować spalanie dobowe na piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.09.2017 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 bardzo zbliżone to pojęcie względne.mogą mieć inne instalacje inne temperatury wewnątrz, inaczej grzane CWU, lepiej zrobione ocieplenie i jeszcze kilka innych ISTOTNYCH różnic które ty uważasz za niewielkie. do tego lepiej dopasowane mocą kotły inny opał o mniejszej wilgotności i td itd..... napisałem od czego możesz zacząćnie wiem jaki to jest sterownik dokładnie więc trudno mi oceniać jak pracujejesli masz opcję pracy dwustanowej lub ręcznej w której ustawiasz wszystkie parametry na sztywno to spróbuj od ustawień:czas podawania 5sekprzerwa 40 seknadmuch 50%- jeśli w innych jednostkach to w okolicy połowy skalipotem zależnie od tego co w popielniku tylko regulacja nadmuchem w dół jak spieki lub w górę jak niedopalony węgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 30.09.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Witam, zakupiłem w lecie piec w firmie Witkowski (pochwalam za szybką realizacje zamówienia z dowozem do domu, a także jakość produktu). Mam problem z ustawieniami pieca pod niskie spalanie, a w miarę najwyższą wydajność cieplną. Posiadam kocioł 25 KW ogrzewający dom o pow. 220metrów, zasobnik na wodę 140litrów. Spalanie na dzień dzisiejszy dobowe mam na poziomie 35 kg. Powiem ci szczerze, że dla mnie to jakaś masakra. Ja mam dom/kamienicę sprzed wojny. Ocieplona 1 ściana styro grafit 10 cm, druga styro grafit 20cm (ale tylko do połowy, bo brama wjazdowa i nie da się dołu docieplić od zewnatrz), trzecia ściana bliźniacza z innym budynkiem, czwarta jeszcze nieocieplona. Kamienica ma ze 400m2 z czego ogrzewam 180m2. Zacząłem opatać od 10 września i przy obecnych warunkach pogodowych spalam 10kg ruskiego eko za 650zł/t na dobę. Grzeję też 200l zbiornik CWU do 50C. W domu 24C. Też mam przewymiarowany kocioł 24kW. Teraz po latach uważam że 15-17kW to max czego mi było tu potrzeba. Co ty człowieku ogrzewasz, że ci żre 35kg grochu? jakąś chłodnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gangsta529 30.09.2017 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Dom ma razem 220 metrów, które parametry mógłbym zmienić żeby zmniejszyć spalanie? myślę nad próbą odpięcia czujnika pogodowego i pokojowego na jedną dobę może one mieszają w ustawieniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.10.2017 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 możesz spróbować odpiąć i zobaczysz czy pomoże- pytanie jak będziesz sterował temperaturą w pomieszczeniach.komfort termiczny to jedno a poprawność procesu spalania to druga część układanki P.S. Wrzuć jakąś fotkę popiołu i sterownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistrzu123456789 07.12.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Witam, zakupiłem w lecie piec w firmie Witkowski (pochwalam za szybką realizacje zamówienia z dowozem do domu, a także jakość produktu). Mam problem z ustawieniami pieca pod niskie spalanie, a w miarę najwyższą wydajność cieplną. Posiadam kocioł 25 KW ogrzewający dom o pow. 220metrów, zasobnik na wodę 140litrów. Spalanie na dzień dzisiejszy dobowe mam na poziomie 35 kg. Sterownik pieca to Timel SKZP-02 do którego mam podpięty moduł pokojowy do odczytu temperatury, czujnik spalin a także moduł pogodowy. Ustawienia Pieca: Temperatura zadana 55* Ciepła woda 50* Reg. Pokojowy T.komfortowa 22* T.ekonomiczna 20* Histereza 0.2* Regulator Pokojowy korekta pogodowa 0 temp.wyłączenia c.o 20* Palnik -Tryb Pracy Automatyczny Modulacja Minimalna moc kotła% 5 Maksymalna moc kotła% 100 Maksymalny czas przekraczania temperatury 60 Powietrze -powietrze min (10% mocy palnika) 5 -powietrze max (100% mocy palnika) 25 -dodmuch gdy podaje paliwo% 15 Paliwo -kaloryczność kWh/kg 7.8 -korekta dawki paliwa (-30%/+30%) -10% -kaloryczność w MJ/kg 28.1 Praca Interwałowa -czas podawania 5s -czas przerwy 80s -powietrze 25% -histereza 5* Czuwanie -przerwa 10min -czas nadmuchu 15s -powietrze 20% -czas podawania 5s Czas wygaszania 120 min potencjał podajnika (kg/h) 15 czas podawania w automacie 6s max. temp. spalin 220* moc znamionowa 25 Nie posiadam żadnego zaworu trój/czwór-drożnego bo to stara instalacja, mieszacza etc. klapkę od komina mam przymkniętą na 30% W ustawieniach sterownika zmień na prace interwalowom i wtedy ręcznie ustawiasz prace i przerwę a zawór czwor drozny ro podstawa jak masz nowy piec to było trzeba razem z nim założyć to nie jest problem polecam obejrzeć lub inny na yt pełno filmów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts