misiektg 30.09.2017 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Hej, chciałem się poradzić odnśnie ceny którą deweloper chce za dom - http://dom.gratka.pl/tresc/402-73197987-slaskie-bytom-sucha-gora.html . Zastanawia mnie cena domu. Jest on budowany wg https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-klematisach-18-b-me322101067b3d-koszt-budowy-7#product-heading projektu i tam koszt wychodzi około 280k pln (bez działki i wykonczenia). Działka liczę, że może kosztować w tej okolicy ok. 60-70k PLN za te 320m2. Czy jest możliwe żeby deweloper chciał aż tyle zarobić na sprzedaży tego domu, czy te ceny kosztorysowe są aż tak zaniżony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 30.09.2017 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 ... koszt wychodzi około 280k pln (bez działki i wykonczenia). ? Bez zagospodarowania działki, podjazdu z kostki, bez kosztów przyłączy, bez kosztów adaptacji projektu itp. Po za tym cena developera jest do negocjacji, wiadomo wystawia sie zawyżoną żeby bylo z czego obniżać. No i oczywiście musi zarobic to nie instytucja dobroczynna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krajzega 30.09.2017 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Hej, chciałem się poradzić odnśnie ceny którą deweloper chce za dom - http://dom.gratka.pl/tresc/402-73197987-slaskie-bytom-sucha-gora.html . Zastanawia mnie cena domu. Jest on budowany wg https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-klematisach-18-b-me322101067b3d-koszt-budowy-7#product-heading projektu i tam koszt wychodzi około 280k pln (bez działki i wykonczenia). Działka liczę, że może kosztować w tej okolicy ok. 60-70k PLN za te 320m2. Czy jest możliwe żeby deweloper chciał aż tyle zarobić na sprzedaży tego domu, czy te ceny kosztorysowe są aż tak zaniżony? Cena podana przez biuro projektowe jest na pewno ceną netto, do tego moim zdaniem trochę zaniżoną. Patrząc z kolei na ofertę dewelopera można przypuszczać, że podana cena 450 tys. została skalkulowana tak by skłonić kupującego, żeby zdecydował się na dopłacenie 50 tys. do stanu pod klucz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiektg 30.09.2017 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Być może zawiera też prowizję dla pośrednika od sprzedającego. Czyli teoretycznie powinno się tyle dać utargować skoro załatwiamy bezpośrednio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusz77 11.11.2017 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Cześć: budowa domu w klematisach 2 który ukończyłem w 2011 r. kosztowała mnie około 300 tyś zł bez działki, materiały budowlane sam kupowałem, poszczególne ekipy budowlane sam szukałem. Warto samemu się trochę zaangażować by koszty wyszły mniejsze. Ceny materiałów jak porównałem z dniem dzisiejszym są wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 08.01.2018 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 W ofercie sprzedaży jest mnóstwo haczyków, a badziewie można kupić za połowę ceny. Jaki producent, jakie i z czego te instalacje, okna?Jakie ogrzewanie, jaki producent kotła, grzejników, czy będą termostaty...Jakie te tynki, bo zapisano gładzie...Z czego i jakie ocieplenie fundamentów, podłóg, ścian- producent, parametry wełny, styropianu...Jaki producent pokrycia dachowego i czy otrzymasz od poszczególnych producentów gwarancje, bo one są wielokrotnie dłuższe od rękojmi developera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norbert0 09.01.2018 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Deweloper zawsze zawyży cenę.... Szczerze to to jest w moim odczuciu opcja dla osób, które nie muszą liczyć się z pieniędzmi. Jeśli ktoś szuka jakichkolwiek oszczędności, to na pewno nie w takiej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts