Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grzejnik drabinkowy - odwrotne podlaczenie

wioslo1

Recommended Posts

Czy przy grzejniku drabinkowym do łazienki odwrotne podłączenie bedzie mialo znaczenie? Mi ze sciany zasilanie wychodzi z lewej a w grzejniku powinno byc z prawej.. Bowiem moj hydraulik twierdzi ze nie - tylko przy grzejnikach panelowych czy żeberkowych stwarza to problemy.

Ponizej link o jaki grzejnik chodzi, pytalem przedstawiciela producenta twierdzi ze efektywnosc moze byc mniejsza ale nie ma na to dokladnych badan.

http://www.termaheat.pl/grzejnik/angus-v

IMG_20170925_091538826.jpg

a co masz na mysli z tym szczegolnym przypadkiem? Same rurki pod grzejniki byly robione ponad pol roku temu z cala instalacja i wtedy jeszcze nie wiedzialem jaki grzejnik bede mial teraz go dopiero wybralem i sie okazalo ze jest na odwrot niz potrzeba.

Ponawiam pytanie czy jak bedzie na odwrot to bedzie mialo to negatywny wplyw na prace grzejnika. Nie dodalem wczesniej ze grzejnik bedzie chodzil na temperaturze podlogowki.

a co masz na mysli z tym szczegolnym przypadkiem?

Czekaj czekaj... Ten grzejnik ma podłączenie środkowe, prawda? To musisz tylko dobrać właściwy zawór tak, żeby zasilanie miał po lewej stronie. Poprzednio zasugerowałem się tym, że grzejnik miałby mieć zasilanie z lewej lub prawej strony. Skąd w ogóle wpadłeś na pomysł, że coś jest nie tak jak trzeba?

No wlasnie tak nie do konca bowiem chce wersje Y1 (link ponizej) zeby miec grzalke z lewej i wtedy podłączenie mam tak że zasilanie wg producenta wchodzi z prawej a ze ściany wychodzi z lewej no i co teraz?

romano78 na rozdzielaczu nie zamienię bo zasilanie do grzejnika jest wpięte przed rozdzielaczem a powrot za nim a o jaka złączkę Tobie chodzilo?

http://www.termaheat.pl/grzejnik/angus-v

No wlasnie tak nie do konca bowiem chce wersje Y1 (link ponizej) zeby miec grzalke z lewej i wtedy podłączenie mam tak że zasilanie wg producenta wchodzi z prawej a ze ściany wychodzi z lewej no i co teraz?[/url]

A więc jednak przypadek jest szczególny, w takim razie wydajność grzejnika spadnie. Ja bym coś takiego przerobił u klienta. Najwyżej dopłacisz coś ekstra za tę przeróbkę.

A więc jednak przypadek jest szczególny, w takim razie wydajność grzejnika spadnie. Ja bym coś takiego przerobił u klienta. Najwyżej dopłacisz coś ekstra za tę przeróbkę.

łazienka z oknem ale tak jak pisałem grzejnik jest jako dodatek do podłogówki i bedzie chodzil na jej temperaturze wiec niewielki spadek wydajności jest tu malo istotny bardziej chodzi mi o to zeby nie bylo jakis problemow - gdzies czytalem o stukaniu czy klopotac z zapowietrzaniem...

Ale jak bys to przerobil? - po przecieciu sprobowac te rurki zamienić miejscami? teraz ciasno troche ale wewnatrz jak sie troche podkuje może da rade...

:bash:

Ciężko się dogadać :rolleyes:

Jeśli rurki wychodzą z prawej strony grzejnika (tej z której są odejścia w lewo) to będzie trochę lepiej. Jeśli z lewej, to trochę gorzej. Czyli ewentualnie musiałbyś przedłużać obydwie rurki na prawą stronę.

To z której strony, co wychodzi ze ściany nie ma znaczenia pod warunkiem, że kupisz dobry zawór.

PS. właściwa kolejność to właśnie zasilanie z lewej strony.

no rzeczywiscie chyba sie nie rozumiemy :p

pod wzgledem grzejnika rurki wychodza dobrze - sa z prawej a z lewej grzalka nad gniazdkiem (grzejnik ma być nad tym wszystkim). Tylko problemem jest ze ze sciany zasilanie wychodzi z lewej a do grzejnika powinno wchodzić z prawej (wersja Y1). I stad moje pytanie do forumowiczów czy jak zasilanie pójdzie na odwrót to nic sie nie stanie (jak twierdzi hydraulik).

A skąd pomysł, że idzie na odwrót? Pisałem Ci, że to zależy od zaworu pod grzejnikiem, są prawe, lewe, są z możliwością zamiany itd.

no tak ale ze sciany wychodzi jak ponizej, z lewej idzie ciepła woda (tam głębiej jest czerwona otulina) - i jakbym chciał wersje ZX to by bylo ok. Ale jak ja chce wersje Y1 to juz ten lewy wężyk musze przeciągnąć z prawej lub zastosować zawór krzyżowy prawda?

A hydraulik twierdzi ze do grzejnika Y1 mogę dać tak jest teraz czyli zasilanie ze ściany na powrót grzejnika i ze to w niczym nie przeszkadza..?.

IMG_20170925_091538826.jpg v.JPG

Chłopie... dobrze to masz.

Czytaj:

https://www.ogrzewanie.sklep.pl/pl/p/Zestaw-przylaczeniowy-jednorurowy-HERZ-katowy-chrom-/12124

Czyli zasilanie z lewej strony - tak jak u Ciebie.

ten zestaw jest jednorurowy i nie pasuje do tego grzejnika

powinien byc w ten deseń:

https://www.ogrzewanie.sklep.pl/pl/p/Komplet-zaworow-Scholosser-DUO-PLEX-chrom-/7463

https://www.ogrzewanie.sklep.pl/pl/p/Zawor-dekoracyjny-z-glowica-termostatyczna-Danfos-do-grzejniow-lazienkowych-z-podlaczeniem-dolnym-srodkowym-50-mm-VHX-Duo-katowy-bialy/10792

https://www.ogrzewanie.sklep.pl/pl/p/Komplet-zaworow-Terma-do-grzejnikow-z-podlaczeniem-srodkowym-chrom/8944

Poza tym autor ma specyficzny grzejnik bo występujący w wersji lewej lub prawej. Nie jest symetryczny.

Edytowane przez Slawko123

Tylko ucieka nam i tak caly czas sedno watku czyli czy taki grzejnik moge zasilac na odwrot i czy to bedzie mialo znaczacy wplyw na jego prace/wydajność?

Proponuję podłączyć i nie kombinować. Szumieć, cykać, buczeć nie powinno. Grzejnik jako uzupełnienie do podłogówki i na niskiej temperaturze służy jedynie do suszenia skarpetek, gatek oraz ręczników i to miałeś na myśli stosując go w łazience, więc będzie OK.

czy taki grzejnik moge zasilac na odwrot i czy to bedzie mialo znaczacy wplyw na jego prace/wydajność?
odwrotne połączenie nie ma znaczenia, ale ma znaczenie wtedy jesli zalezy Ci na konkretnej stronie samej głowicy. jesli chcesz aby głowica była pod grzejnikiem(podłaczenie masz całkowicie przy krawędzi, nie po srodku) to musisz zamienić rurki tak, aby zasilanie było z prawej, a jesli nie bedzie Ci przeszkadzało to, ze głowica bedzie wystawać poza grzejnik z prawej strony, to moze byc tak jak jest, czyli zasilanie z lewej.

ja w Twojej sytuacji nie montowałbym w ogóle głowicy termostatycznej i miałbym problem z głowy

Proponuję podłączyć i nie kombinować. Szumieć, cykać, buczeć nie powinno. Grzejnik jako uzupełnienie do podłogówki i na niskiej temperaturze służy jedynie do suszenia skarpetek, gatek oraz ręczników i to miałeś na myśli stosując go w łazience, więc będzie OK.

w sumie wg wyliczen ma w razie potrzeby dac te dodatkowe ~100W ale generalnie ma byc tak jak piszesz

odwrotne połączenie nie ma znaczenia, ale ma znaczenie wtedy jesli zalezy Ci na konkretnej stronie samej głowicy. jesli chcesz aby głowica była pod grzejnikiem(podłaczenie masz całkowicie przy krawędzi, nie po srodku) to musisz zamienić rurki tak, aby zasilanie było z prawej, a jesli nie bedzie Ci przeszkadzało to, ze głowica bedzie wystawać poza grzejnik z prawej strony, to moze byc tak jak jest, czyli zasilanie z lewej.

ja w Twojej sytuacji nie montowałbym w ogóle głowicy termostatycznej i miałbym problem z głowy

a to glowica nie moze byc na zasilaniu - czyli tak jak teraz z lewej? A pisząc zamienic rurki to co masz na mysli ze da sie je jeszcze tak nagiąć czy chodzi o zastosowanie zaworu krzyżowego? No właśnie tak myslałem żeby głowice sobie darować do mojego zastosowania