kanijczyk 01.10.2017 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Witam. Zamontowałem w domu drzwi drewniane. Producent mnie zapewniał, że współczynnik przenikania ciepła wynosi Ud=0,97 W/m2K. Wziąłem te drzwi gdyż zalezało mi bardzo na ciepłym wiatrołapie ze względu na to, że w wiatrołapie mam schody na piętro. No i ok., wszystko fajnie tylko, że po pierwszej zimie czułem stojąc pod drzwiami, że ciągnie od nich zimno. Ostatnio się przyjrzałem i patrząc na zamek widzę prześwity na wylot (miejsca na obrazku zaznaczone strzałkami). W takim bądź razie po co producent reklamuje drzwi jako super ciepłe skoro ten zamek to jest jeden wielki mostek cieplny? To tak jak kurtka przeciwdeszczowa ze zwykłym zamkiem przez który leje się woda przy pierwszym deszczu. Mam ochotę pogadać jutro z producentem o tym, ale chciałbym jednak najpierw poznać Wasze doświadczenia. Co o tym sądziecie? Pozdrawiwam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 01.10.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 widzę prześwity na wylot (miejsca na obrazku zaznaczone strzałkami). Co o tym sądziecie? Że ma to niewiele wspólnego z wartością współczynnika przenikania ciepła, za to może mieć wiele wspólnego z przepuszczalnością powietrza, o której Pan z producentem nie rozmawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 01.10.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Zwłaszcza ta gornna strzałka wskazuje na rzecz karygodneNo jak tak może być ze zamek ma dziurę by klucz wsadzićHorror po prostu horrorI te strzałki jak już wspomniał kolega T12345T nie mają zupelnie związku z Uw drzwi Sorry Winetou Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.10.2017 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Nie jest to odosobniony głos.. a ja jestem przerażony, jak daleko jeszcze można jeszcze pójść w stronę walki z wyimaginowanymi mostkami cieplnymi. Już dawno mówiłem, ze ten, kto wyprodukuje "ciepłą wkładkę" zrobi fortunę. Raz - bo trafia na podatny grunt, dwa - bo będzie ciągła dystrybucja, bo plastik nie wytrzyma obciążeń i trzeba będzie nową.. Co zrobi producent w reakcji na taką rozmowę? Jak jest dobrym handlowcem, to jeszcze na tym zarobi.. A ja bym się zirytował wobec braku zrozumienia podstawowych kwestii z zakresu budowy drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 09.10.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Można skorzystać z "patentu" jednej firmy (markę zachowam dla siebie), gdzie cały zamek z wkładką był dosłownie utopiony w silikonie i takie drzwi poszły na badania pod DWU. Że ktoś to tam w ogóle chciał zbadać i dopuścić do prób to już inna kwestia. Oczywiście drzwi można było zamknąć jedynie na język zamka, bo wkładka nie miała jak się obracać. Próby szczelności przeszły śpiewająco. Ciekawe jak z próbami przeciwwłamaniowymi? P.S. przenikalność ciepła mierzona jest i podawana dla całych drzwi: skrzydło (zazwyczaj pełne i nie każdy się tym chwali), określona ościeżnica, określony próg + akcesoria = klamka i wkładki. Taki zestaw otrzymuje dopiero wartość przenikania ciepła. Czekam na kolejny wątek, że ktoś ma rosę na wkładce. Może wymyślą taką podgrzewaną podpiętą pod dzwonek do drzwi? W momencie dzwonienia prąd przejdzie przez wkładkę i ją podgrzeje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 09.10.2017 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 ....Czekam na kolejny wątek, że ktoś ma rosę na wkładce. Może wymyślą taką podgrzewaną podpiętą pod dzwonek do drzwi? W momencie dzwonienia prąd przejdzie przez wkładkę i ją podgrzeje . Po co podgrzewać wkładkę Pamiętasz Kevina samego w domu ? Lepiej podgrzać od razu klamkę będzie spokój na jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 11.10.2017 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Toż to most termiczny a nie mostek. Most do innego wszechświata. http://vignette1.wikia.nocookie.net/bezsensopedia/images/3/36/Kevin_sam_w_domu.jpg/revision/latest?cb=20130116215737&path-prefix=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts