Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zewnętrzne - współczynnik przenikania ciepła - fałszywe informacje

Recommended Posts

Witam.

Zamontowałem w domu drzwi drewniane. Producent mnie zapewniał, że współczynnik przenikania ciepła wynosi Ud=0,97 W/m2K. Wziąłem te drzwi gdyż zalezało mi bardzo na ciepłym wiatrołapie ze względu na to, że w wiatrołapie mam schody na piętro.

No i ok., wszystko fajnie tylko, że po pierwszej zimie czułem stojąc pod drzwiami, że ciągnie od nich zimno. Ostatnio się przyjrzałem i patrząc na zamek widzę prześwity na wylot (miejsca na obrazku zaznaczone strzałkami).

DSC_2647.jpg

W takim bądź razie po co producent reklamuje drzwi jako super ciepłe skoro ten zamek to jest jeden wielki mostek cieplny? To tak jak kurtka przeciwdeszczowa ze zwykłym zamkiem przez który leje się woda przy pierwszym deszczu.

Mam ochotę pogadać jutro z producentem o tym, ale chciałbym jednak najpierw poznać Wasze doświadczenia. Co o tym sądziecie?

Pozdrawiwam

widzę prześwity na wylot (miejsca na obrazku zaznaczone strzałkami). Co o tym sądziecie?

Że ma to niewiele wspólnego z wartością współczynnika przenikania ciepła, za to może mieć wiele wspólnego z przepuszczalnością powietrza, o której Pan z producentem nie rozmawiał.

Nie jest to odosobniony głos.. a ja jestem przerażony, jak daleko jeszcze można jeszcze pójść w stronę walki z wyimaginowanymi mostkami cieplnymi.

Już dawno mówiłem, ze ten, kto wyprodukuje "ciepłą wkładkę" zrobi fortunę. Raz - bo trafia na podatny grunt, dwa - bo będzie ciągła dystrybucja, bo plastik nie wytrzyma obciążeń i trzeba będzie nową..

Co zrobi producent w reakcji na taką rozmowę? Jak jest dobrym handlowcem, to jeszcze na tym zarobi.. A ja bym się zirytował wobec braku zrozumienia podstawowych kwestii z zakresu budowy drzwi.

Można skorzystać z "patentu" jednej firmy (markę zachowam dla siebie), gdzie cały zamek z wkładką był dosłownie utopiony w silikonie i takie drzwi poszły na badania pod DWU. Że ktoś to tam w ogóle chciał zbadać i dopuścić do prób to już inna kwestia. Oczywiście drzwi można było zamknąć jedynie na język zamka, bo wkładka nie miała jak się obracać. Próby szczelności przeszły śpiewająco. Ciekawe jak z próbami przeciwwłamaniowymi?

P.S. przenikalność ciepła mierzona jest i podawana dla całych drzwi: skrzydło (zazwyczaj pełne i nie każdy się tym chwali), określona ościeżnica, określony próg + akcesoria = klamka i wkładki. Taki zestaw otrzymuje dopiero wartość przenikania ciepła.

Czekam na kolejny wątek, że ktoś ma rosę na wkładce. Może wymyślą taką podgrzewaną podpiętą pod dzwonek do drzwi? W momencie dzwonienia prąd przejdzie przez wkładkę i ją podgrzeje :D.

....Czekam na kolejny wątek, że ktoś ma rosę na wkładce. Może wymyślą taką podgrzewaną podpiętą pod dzwonek do drzwi? W momencie dzwonienia prąd przejdzie przez wkładkę i ją podgrzeje :D.

Po co podgrzewać wkładkę

Pamiętasz Kevina samego w domu ?

Lepiej podgrzać od razu klamkę :) będzie spokój na jakiś czas ;)