Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Smugi po farbie gruntującej

DarekEs

Recommended Posts

Witam,

mam pewien dylemat. Zamiast gruntować gładzi przed malowaniem unigruntem czy innym podobnym specyfikiem skusiłem się na użycie farby gruntującej (Beckers Primer Grunt). Farba strasznie gęsta, pomimo mieszania nie robi się rzadsza. W sklepie odradzono mi jej rozcieńczanie, ponieważ farba straciła by swoje właściwości, nie wyszłoby jak należy, mówiono mi że taka ma być, że im gęstsza tym będzie lepiej. Posłuchałem tej rady i zacząłem malowanie. Z racji że jest to gładź, to ściana strasznie nierównomiernie chłonie, farba słabo kryje, miejscami ciężko w ogóle zamalować powierzchnie. Wyszło daremnie, pełno pionowych smug widocznych pod światło, niedomalowań itp. Smugi widoczne zarówno na ścianach jak i suficie. Malowałem oczywiście wałkiem (Anza), o krótkim włosiu.

Totalnym amatorem w malowaniu nie jestem, kilka razy już miałem doświadczenia z wałkiem i farbą i nigdy nie miałem problemu ze smugami, jednak nigdy nie używałem farby gruntującej bezpośrednio na gładź, aczkolwiek wydaje mi się, że ta farba wymaga sporej wprawy i nie wybacza błędów.

I teraz nasuwa mi się wątpliwość. Czy po pomalowaniu farbą nawierzchniową smugi z poprzedniej warstwy znikną czy będą przebijać? Czy jednak niezbędne będzie przeszlifowanie ścian?

Miał ktoś podobne doświadczenia z farbą gruntującą? Ogólnie rzecz biorąc gładzie mam w 3 pomieszczeniach, zacząłem od jednego, bo miałem chyba słuszne wątpliwości odnośnie efektu po tej farbie. Co z następnymi pokojami? Rozcieńczyć tę farbę czy w ogóle darować sobie ten wynalazek i zastosować unigrunt?

Proszę o pomoc :)

Edytowane przez DarekEs

Czyli szlifowałeś przed warstwą nawierzchniową? Czy inaczej?

Nie chcę drugi raz malować gruntem, tylko na to dać farbę nawierzchniową - czyli kolor.

Ewentualnie czy nałożenie drugiej warstwy podkładu, ale rozcieńczonego przyniesie lepszy efekt? Znalazłem taki temat, gdzie ludzie pisali o tym, że nawet rozcieńczyli farbę z wodą w stosunku 1:1 i wyszło super, ale nie wiem czy to na poważnie napisane :)

Edytowane przez DarekEs

• 4 weeks później...

Szanowny Panie,

jedną z przyczyn opisanego problemu mogą być pozostałości pyłu po szlifowaniu na ścianie. Polecam jednak najpierw „na próbę” pomalowanie niewielkiego fragmentu ściany farbą nawierzchniową i sprawdzenie efektu końcowego. Jeśli smugi będą nadal widoczne, to dobrym rozwiązaniem będzie delikatne przeszlifowanie gładzi, potem jej dokładne odpylenie, nałożenie cienkiej warstwy gruntu, a następnie pomalowanie farbą nawierzchniową. Rekomenduję użycie farby Śnieżka Barwy Natury.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka