Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycena ocieplenia domu z elewacją

creative_21

Recommended Posts

Witam

dostałem taką wycenę za ocieplenie

tynk akrylowy + styropian 0,040 20cm -127zł za m2

dopłaty za

zaślepki na kołki 0,80grz szt.

siatka mocniejsza 160g - 2,25 za m

tynk silikonowy 1 grupa - 8zł za m2

klejenie obwodowe 5zł m2

listwa startowa 1mb -15zł

Listwy przy okienne 1 mb 10,00 zł

co sądzicie o tej wycenie czy nie za drogo o co wypytać ?

Za klejenie obwodowe doplata?Czyli w standardzie źle wykonują elewację i to za ogromne pieniądze.

Siatka tania chińska 2 zł, dobra 145 ake 2,5 a Caparol 160 g.też w granicach 2,50 więc czemu doplata 2,25?

Doplata 8 zl czyli 80 zl do wiadra? Ale wykonawcy są beszczelni.

Listwa startowa powinna być w wycenie za ok 100 zł.(w tej cenie tynk silikonowy i dobre materiały choć nie grafit).

Ale z ludzi zdzierają.....

Teraz styropian drogi więc 20 cm grafitu 0,033 plus tynk silikatowy lub silikonowy i dobre kleje to 110 max 120 zl z dobrym zarobkiem wykonawcy....Co więcej to wyzysk.

Ja już co prawda jestem w trakcie ocieplania, ale w sumie dopytam się o stawki. Woj. kuj-pom za robociznę 50 plnów brutto (klejenie styro, listwy:startowe i okienna, pianowanie, siatka, klej, tynk + malowanie). Dobrze czy niedobrze ? Materiały to inna bajka, ale zakładam, że po przeszukaniu neta ceny są zbliżone.

dobra.

masz tak na szybko, ceny wzialem z allegro, ale przeliczam na netto, bo powinienes miec netto+8% VAT

Klej do styro Termobrawo : 5kg/m2 0,36*5 = 1,80 na m2

styropian 0,040 20cm(biore cene z porzadnego Knauf-a) przy 20cm : 28,40 na m2

klej do siatki termobrawo 4,5kg/m2 0,48*4,5 = 2,16 na m2

siatka da sie kupic polska rozsadna po 1,60 netto/m2 zuzycie 1,15 = 1,84 na m2

kolki: przy 20-tce niezlej jakosci kolek: 0,34 *4szt 1,36 na m2

grunt pod tynk (nie znalazlem termobravo wiec biore Caparol) 6,80*0,3 = 2,04 na m2

tynk akrylowy termobravo 2,5kg/m2 * 2,60 = 6,50 na m2

inne rzeczy niepoliczalne trzeba wziac: listwy przyokienne, narozniki, okapniki, tasmy, folie - biore z realizacji 200m2 produkty bella plast, sika czyli raczej solidne: 1100 netto. czyli do m2 wychodzi proporcjonalnie 5,50/na m2

sumujemy:

1,80+28,40+2,16+1,84+1,36+2,04+6,50+5,50 = 49,60 netto.

Skoro masz cene 127 brutto (na 8 % to inaczej) 117,60 netto

Material "po taniosci" przy czym wspomnialem: Styro z Knauf wiec juz solidny, wszystkie akcesoria tez z tych porzadnych.

Materialy: 49,60 netto

Robocizna: 68 netto

Przy czym dobry wykonawca nie robi na takich materialach.

Zerknij: http://pliki.med-bud.pl/szablon_200.xls

to jest zestawienie "chemii" i akcesoriow na 200m2 z realizacji (w trakcie), z tynkiem Carbon (najlepszy jaki jest w Caparol). Bez styropianu - bo to wiadomo - kazdy ma inny, z zaslepkami, kolkowaniem etc...

Tu jest na 23% bo to realizacja sprzedazowa, a nie wykonawcza, przy wykonawczej bylyby pozycje "robocizna" i wtedy stawka Vat na 8%

I Termobrawo nie jest odpowiednikiem Kabe... wgle co to znaczy "odpowiednik" rozumiem ze dostawca/wykonawca ma karte charakterystyki/zna sklad i wie co jest w tynku kabe i co jest w tynku termobrawo i na tej podstawie okresla go mianem odpowiednik.

Edytowane przez fighter1983

czyli za robociznę masakra :D 73zł brutto

też bym tak chciał zarabiać ;P

netto 8% brutto

materiały 9 455,5 zł 756,44 zł 10 211,95 zł

styropian Knauf Etixx Fasada 0,031 20cm 7096 567,68 7663,68

robocizna 60zł brutto 10800zł

razem 28 675,63 zł

dobrze liczę ? dom 180m2

Edytowane przez creative_21

Zerknij: http://pliki.med-bud.pl/szablon_200.xls

to jest zestawienie "chemii" i akcesoriow na 200m2 z realizacji (w trakcie), z tynkiem Carbon (najlepszy jaki jest w Caparol). Bez styropianu - bo to wiadomo - kazdy ma inny, z zaslepkami, kolkowaniem etc...

Tu jest na 23% bo to realizacja sprzedazowa, a nie wykonawcza, przy wykonawczej bylyby pozycje "robocizna" i wtedy stawka Vat na 8%

Chyba gdzieś to już to widziałem;) Realizacja faktycznie w trakcie, małymi kroczkami do przodu:cool:

Pzdr

czyli za robociznę masakra :D 73zł brutto

też bym tak chciał zarabiać ;P

netto 8% brutto

materiały 9 455,5 zł 756,44 zł 10 211,95 zł

styropian Knauf Etixx Fasada 0,031 20cm 7096 567,68 7663,68

robocizna 60zł brutto 10800zł

razem 28 675,63 zł

dobrze liczę ? dom 180m2

nie wiem czy dobrze liczysz :)

latwiej mi pewnie zrobic kalkulacje dla 180m2 na etixx 20cm niz szukac "co autor mial na mysli"

jak mi odeslesz moj xls to Ci powiem, bo tu nic nie widze... tzn jakbym "gryzl" Twoje liczenie to dojde do tego.

Co do "tez chcialbym tyle zarabiac" to zapraszam do wspolpracy. 50-70 netto/m2 wykonania elewacji jestem w stanie zaplacic dobremu podwykonawcy i zapewnic front robot.

nass: taki xls, a raczej zazwyczaj duzo obszerniejszy i skomplikowany to standard pracy. mozna w razie potrzeby zmienic kazda pozycje i ja omowic.. np wyrzucic klej cementowy i wstawic pianke do klejenia, po wczesniejszym omowieniu za i przeciw, pdoobnie z kolkami, przyokiennymi, okapnikami etc etc.

Widze ze 111 "na grubosc lakieru" dojechala :)

[TABLE]

[TR]

[TD]2017-10-03[/TD]

[TD]11:56:00[/TD]

[TD]Konin[/TD]

[TD]przesyłka doręczona do odbiorcy[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Edytowane przez fighter1983

eh masakra z tymi "fachowcami"

spotkałem się dzisiaj z kolejnym " kleimy na placki bo i tak zakrywamy szczelnie z góry i z dołu więc nie będzie podciągów a wilgoć z porothermu nie będzie miała gdzie uciec jak obkleimy obwodowo kołkować przy białym styropianie 20cm nie ma sensu tylko puścimy panu piankę na łączeniach "

masakra gości robi od 22lat....

mierzył w ogóle linijką wymierzył mi 250m2 ten ostatni 190 :D ładna różnica

Edytowane przez creative_21

najtaniej będzie to zrobić samemu dużo kasy zaoszczędzisz. w Małopolsce sąsiad bierze za robotę 40zl materiały sobie sam przelicz
a jak :)

jeszcze etapami .. i to co zje "fachowiec" to będziesz miał ..ponad 20eps'a grafitoweg... i jak nie zrobi nawet 40cm izolacji.. zrobi..

trzeba chcieć .. przecież na te parenaście tyś na najniższej .. trzeba zasuwać ponad rok .. bez chleba i wody.. rachunek jest prosty ..

miło wspominam czas.. jak robiłem na etacie.. i po pracy 50km siup autem. 16 godzina .. i sru.. 56 taczek.. do 21 :) ukopać zawieść, rozstawić

szalunek, dosypać żwiru, fajne to było robienie drenażu :) później takiego "robotnika" jak łapą od łopaty złapiesz .. czy w biurze.. to niczym Donald Trump :D

Jedna z poważniejszych wad fachowców ?mściwość jak on czegoś nie wymyśli .. to będzie robił dywersję i przysyrał cały pomysł..