Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

15 cm wełny między krokwie i na krokwie 3 cm płyta pir

Adam Maciejewski

Recommended Posts

Witam,

jedną ścianę na poddaszu muszę zrobić tak, aby była jak najcieńsza i miała dobre parametry cieplne, chciałem zastosować między krokwie, które mają 18 cm takie rozwiązanie:

Wariant 1) 15 cm isover super mata ( lambda 033 ) i na krokwie przykręcić płytę pir o grubości 3cm ( lambda 022 )

lub

Wariant 2) 15 cm styropian grafitowy ( lambda 031 ], szczeliny uzupełnić pianką i na krokwie styropian grafitowy o gr 3cm ( lambda 031 )

Proszę o poradę, co lepsze. pomieszczenie będzie wentylowane mechanicznie.

Nie mogę dać więcej niż 3 cm poza krokiew.

Z góry dziękuję za uwagi.

Edytowane przez Adam Maciejewski

Witam,

jedną ścianę na poddaszu muszę zrobić tak, aby była jak najcieńsza i miała dobre parametry cieplne, chciałem zastosować między krokwie, które mają 18 cm takie rozwiązanie:

Wariant 1) 15 cm isover super mata ( lambda 033 ) i na krokwie przykręcić płytę pir o grubości 3cm ( lambda 022 )

lub

Wariant 2) 15 cm styropian grafitowy ( lambda 031 ], szczeliny uzupełnić pianką i na krokwie styropian grafitowy o gr 3cm ( lambda 031 )

Proszę o poradę, co lepsze. pomieszczenie będzie wentylowane mechanicznie.

Nie mogę dać więcej niż 3 cm poza krokiew.

Z góry dziękuję za uwagi.

PIR 18cm

+

PIIR 3cm

Jak wkładasz sztywny i izolujacy dla pary materiał miedzy krokwie (PIR, Styropian) to nie musisz mu zostawaić szczeliny wentylacyjnej jak przy wełnie.

PIR 18cm

+

PIIR 3cm

Jak wkładasz sztywny i izolujacy dla pary materiał miedzy krokwie (PIR, Styropian) to nie musisz mu zostawaić szczeliny wentylacyjnej jak przy wełnie.

Styropian nie jest izolacją dla pary, tym bardziej pir , jedynie okładzina na pirze czyli aluminium lub papier z aluminium tworzy bariere antydyfuzyjną.

Dyfuzyjność styropianu EPS jest mniejsza niz betonu

@Adam Maciejewski

między krokwie albo celuloza albo styropian plus płyty pir , styropian jeżeli zalezy Ci strasznie na llambdzie , celuloza jeżeli zalezy Ci na szczelności i niepalności , płyty pir są samogasnące i nie zanikikaja tak jak styropian podczas pożaru ale poliuretan wydziela podczas spalania cyjanowodór ale pianke pe ma sie takze w kanapie tak wiec jeden szkopół i na ddoatek ta w kanapie jest bardziej palna i wiecej wydziela tego cyjanowodoru

wada celulozy jest tylko metoda układania , trzeba by jakąs cienka płyte 8 mm dac na krokwie

aaa jeszcze jest wełna drzewna , zdecydowanie lepsza aniżeli wełna szklana, ale nie ma tej lambdy

Edytowane przez jacentyy

Zasada jest taka, że materiał o większej przepuszczalności powietrza powinien znależć się najbliżej szczeliny wentyalacyjnej dachu. Po co? Ano po to by w przypadku ewentualnego zawilgocenia miał możliwość pozbycia się kondensatu.

W przypadku, który starasz się wcielić w życie taka ewentualność nie powinna mieć miejsca. Wpierw płyty pir potem ewentualnie wełna.

Ok. Ale masz na myśli szczelinę wentylacyjną między deskowaniem (np. 3 cm) a pierwszą warswą materiału przepuszczalnego np wełna?

U mnie jest dachówka betonowa, papa i deskowanie.

Ja myśle o takiej kolejności:

1.kartongips

2. 3 cm płyta pir na krokwie

3. 15 cm wełna między krokeiami

4. 3 cm wentylacja

5. Deskiwanie

6. Papa itd...

Jest to poprawnie?

Płyty PIR będą pewnie w okładzinie z folii aluminiowej, to należy ich połączenia starannie odkleić taśmą klejącą najlepiej też z folii aluminiowej. Uzyska się wtedy jedną z najlepszych paroizolacji i ewentualne błędy z wykonaniem szczeliny wentylacyjnej 3 cm nie będą problemem.

Pozdrawiam

Cezary

Ok. Ale masz na myśli szczelinę wentylacyjną między deskowaniem (np. 3 cm) a pierwszą warswą materiału przepuszczalnego np wełna?

U mnie jest dachówka betonowa, papa i deskowanie.

Ja myśle o takiej kolejności:

1.kartongips

2. 3 cm płyta pir na krokwie

...?

A możesz się pochwalić jak zamocujesz "kartongips" przez płyty z pianki do krokwi? Dasz klasyczne wieszaki z profilami CD60, które mają grubość 27 mm? A może będziesz nacinał płyty pir aby wcisnąć w nie profil bo chyba miało być jak najmniejsza grubość od dołu krokwi ...

na krokwie płyta osb lub mfp np 18 mm i do tego mocowane pir z karton gipsem

Czyli wszystkie krokwie od dołu muszą tworzyć idealną płaszczyznę ...

A czym sklejasz płyty gipsowo-kartonowe do płyt z pianki ? A może są/stosujesz gotowe produkty ? Nie trzeba jeszcze dodatkowych wkrętów ?