Adam Maciejewski 02.10.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 (edytowane) Witam, jedną ścianę na poddaszu muszę zrobić tak, aby była jak najcieńsza i miała dobre parametry cieplne, chciałem zastosować między krokwie, które mają 18 cm takie rozwiązanie: Wariant 1) 15 cm isover super mata ( lambda 033 ) i na krokwie przykręcić płytę pir o grubości 3cm ( lambda 022 ) lub Wariant 2) 15 cm styropian grafitowy ( lambda 031 ], szczeliny uzupełnić pianką i na krokwie styropian grafitowy o gr 3cm ( lambda 031 ) Proszę o poradę, co lepsze. pomieszczenie będzie wentylowane mechanicznie. Nie mogę dać więcej niż 3 cm poza krokiew. Z góry dziękuję za uwagi. Edytowane 2 Października 2017 przez Adam Maciejewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 03.10.2017 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Witam, jedną ścianę na poddaszu muszę zrobić tak, aby była jak najcieńsza i miała dobre parametry cieplne, chciałem zastosować między krokwie, które mają 18 cm takie rozwiązanie: Wariant 1) 15 cm isover super mata ( lambda 033 ) i na krokwie przykręcić płytę pir o grubości 3cm ( lambda 022 ) lub Wariant 2) 15 cm styropian grafitowy ( lambda 031 ], szczeliny uzupełnić pianką i na krokwie styropian grafitowy o gr 3cm ( lambda 031 ) Proszę o poradę, co lepsze. pomieszczenie będzie wentylowane mechanicznie. Nie mogę dać więcej niż 3 cm poza krokiew. Z góry dziękuję za uwagi. PIR 18cm + PIIR 3cm Jak wkładasz sztywny i izolujacy dla pary materiał miedzy krokwie (PIR, Styropian) to nie musisz mu zostawaić szczeliny wentylacyjnej jak przy wełnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.10.2017 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Wariant 1) 15 cm isover super mata ( lambda 033 ) i na krokwie przykręcić płytę pir o grubości 3cm ( lambda 022 ) lub Dał bym 5cm .. układ jest poprawny - jeśli pir jest od środka .. tu wyraz "na" - bardziej pod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 03.10.2017 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Dał bym 5cm .. układ jest poprawny - jeśli pir jest od środka .. tu wyraz "na" - bardziej pod Ja tam Panie bym dał 15cm pod krokwie ale autor napisał: "Nie mogę dać więcej niż 3 cm poza krokiew. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 03.10.2017 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 (edytowane) PIR 18cm + PIIR 3cm Jak wkładasz sztywny i izolujacy dla pary materiał miedzy krokwie (PIR, Styropian) to nie musisz mu zostawaić szczeliny wentylacyjnej jak przy wełnie. Styropian nie jest izolacją dla pary, tym bardziej pir , jedynie okładzina na pirze czyli aluminium lub papier z aluminium tworzy bariere antydyfuzyjną. Dyfuzyjność styropianu EPS jest mniejsza niz betonu @Adam Maciejewski między krokwie albo celuloza albo styropian plus płyty pir , styropian jeżeli zalezy Ci strasznie na llambdzie , celuloza jeżeli zalezy Ci na szczelności i niepalności , płyty pir są samogasnące i nie zanikikaja tak jak styropian podczas pożaru ale poliuretan wydziela podczas spalania cyjanowodór ale pianke pe ma sie takze w kanapie tak wiec jeden szkopół i na ddoatek ta w kanapie jest bardziej palna i wiecej wydziela tego cyjanowodoru wada celulozy jest tylko metoda układania , trzeba by jakąs cienka płyte 8 mm dac na krokwie aaa jeszcze jest wełna drzewna , zdecydowanie lepsza aniżeli wełna szklana, ale nie ma tej lambdy Edytowane 3 Października 2017 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Maciejewski 07.10.2017 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Niewiele rozjaśniliście mi w głowie postami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Maciejewski 07.10.2017 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Wada to kosmiczna cena. 5 cm grubości pir z płyty to ok 40 zł za 1 m2 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Maciejewski 07.10.2017 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Ja tam Panie bym dał 15cm pod krokwie ale autor napisał: "Nie mogę dać więcej niż 3 cm poza krokiew. " Dokładnie i ani centymatra więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.10.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Zasada jest taka, że materiał o większej przepuszczalności powietrza powinien znależć się najbliżej szczeliny wentyalacyjnej dachu. Po co? Ano po to by w przypadku ewentualnego zawilgocenia miał możliwość pozbycia się kondensatu. W przypadku, który starasz się wcielić w życie taka ewentualność nie powinna mieć miejsca. Wpierw płyty pir potem ewentualnie wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Maciejewski 08.10.2017 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Ok. Ale masz na myśli szczelinę wentylacyjną między deskowaniem (np. 3 cm) a pierwszą warswą materiału przepuszczalnego np wełna?U mnie jest dachówka betonowa, papa i deskowanie.Ja myśle o takiej kolejności:1.kartongips2. 3 cm płyta pir na krokwie3. 15 cm wełna między krokeiami4. 3 cm wentylacja5. Deskiwanie6. Papa itd... Jest to poprawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.10.2017 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Powinno być dobrze, choć 3 cm szczeliny wentylacyjnej to takie minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 08.10.2017 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Płyty PIR będą pewnie w okładzinie z folii aluminiowej, to należy ich połączenia starannie odkleić taśmą klejącą najlepiej też z folii aluminiowej. Uzyska się wtedy jedną z najlepszych paroizolacji i ewentualne błędy z wykonaniem szczeliny wentylacyjnej 3 cm nie będą problemem. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 09.10.2017 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Ok. Ale masz na myśli szczelinę wentylacyjną między deskowaniem (np. 3 cm) a pierwszą warswą materiału przepuszczalnego np wełna? U mnie jest dachówka betonowa, papa i deskowanie. Ja myśle o takiej kolejności: 1.kartongips 2. 3 cm płyta pir na krokwie ...? A możesz się pochwalić jak zamocujesz "kartongips" przez płyty z pianki do krokwi? Dasz klasyczne wieszaki z profilami CD60, które mają grubość 27 mm? A może będziesz nacinał płyty pir aby wcisnąć w nie profil bo chyba miało być jak najmniejsza grubość od dołu krokwi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Maciejewski 10.10.2017 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Pewnie trzeba będzie dociąć te płyty. A może Pan zaproponuje jakieś inne rozwiązanie np.na bazie produktow Rockwool? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 10.10.2017 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 ^^ na krokwie płyta osb lub mfp np 18 mm i do tego mocowane pir z karton gipsem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Maciejewski 10.10.2017 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 10.10.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 na krokwie płyta osb lub mfp np 18 mm i do tego mocowane pir z karton gipsem Czyli wszystkie krokwie od dołu muszą tworzyć idealną płaszczyznę ... A czym sklejasz płyty gipsowo-kartonowe do płyt z pianki ? A może są/stosujesz gotowe produkty ? Nie trzeba jeszcze dodatkowych wkrętów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts