Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wklad do komina 14x14

gambit565

Recommended Posts

Wyrzucilem stary kominke ktory byl zrobiony na wkladzie Kornak 10 (srdenica wylotu spalin 200). Jaka srednice wylotu spalin (ewentualnie jaki wklad) moge zastosowac zeby kominek nie dymil przy otwieraniu drzwiczek jak ten stary. Komin jest murowany i ponad miejscem gdzie jest kominek sa jeszcze dwie kondygnacje.

Zależy

- od jakości wykonanego przewodu

- od jego długości

- od budowy samego wkładu kominkowego

Wartowałoby zapytać o zdanie kominiarza oraz zmierzyć ciąg

Zalecane przez jednego z producentów wkładów to odpowiednio

- minimalny ciąg - 6 ± 1Pa;

-średni, zalecany ciąg - 12 ± 2Pa;

- maksymalny ciąg - 15 ± 2Pa;

Edytowane przez DUNTE

Najlepiej taki, który ma wylot fi 150. Malutki....Choć pamiętam czasy, kiedy niektóre formy dawały fi 150 do każdego modelu - duży czy mały. Trzeba uważać. A może piecyk?

co mam rozumiec pod pojeciem piecyk? koze czy piec z akumulacja?

mozesz cos polecic budzetowego z malym wylotem spalin? chetnie cos co sam mozesz zaproponowac w atrakcyjnej cenie.

Zależy

- od jakości wykonanego przewodu

- od jego długości

- od budowy samego wkładu kominkowego

Wartowałoby zapytać o zdanie kominiarza oraz zmierzyć ciąg

Zalecane przez jednego z producentów wkładów to odpowiednio

- minimalny ciąg - 6 ± 1Pa;

-średni, zalecany ciąg - 12 ± 2Pa;

- maksymalny ciąg - 15 ± 2Pa;

to ze podcisnienie moge zmierzyc ( za pomoca kominiarza) albo policzyc wiem ale na moje poza podcisnieniem role odgrywa tez przekroj albo stosunek przekroju do powierzchni "okna" wkladu chyba ze sie myle

co mam rozumiec pod pojeciem piecyk? koze czy piec z akumulacja?

mozesz cos polecic budzetowego z malym wylotem spalin? chetnie cos co sam mozesz zaproponowac w atrakcyjnej cenie.

to ze podcisnienie moge zmierzyc ( za pomoca kominiarza) albo policzyc wiem ale na moje poza podcisnieniem role odgrywa tez przekroj albo stosunek przekroju do powierzchni "okna" wkladu chyba ze sie myle

Piecyk wolnostojący / koza, jest chyba lepszym rozwiązaniem w Twoim wypadku. Po pierwsze wyloty dymu maja pasujące do twojego komina. Po drugie, za 2000-3000 kupisz jakościowe urządzenie. O kominku jakościowym za 5000-6000 to możesz tylko pomarzyć...