gambit565 03.10.2017 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Wyrzucilem stary kominke ktory byl zrobiony na wkladzie Kornak 10 (srdenica wylotu spalin 200). Jaka srednice wylotu spalin (ewentualnie jaki wklad) moge zastosowac zeby kominek nie dymil przy otwieraniu drzwiczek jak ten stary. Komin jest murowany i ponad miejscem gdzie jest kominek sa jeszcze dwie kondygnacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.10.2017 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Najlepiej taki, który ma wylot fi 150. Malutki....Choć pamiętam czasy, kiedy niektóre formy dawały fi 150 do każdego modelu - duży czy mały. Trzeba uważać. A może piecyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 03.10.2017 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 (edytowane) Zależy- od jakości wykonanego przewodu- od jego długości - od budowy samego wkładu kominkowegoWartowałoby zapytać o zdanie kominiarza oraz zmierzyć ciągZalecane przez jednego z producentów wkładów to odpowiednio- minimalny ciąg - 6 ± 1Pa;-średni, zalecany ciąg - 12 ± 2Pa;- maksymalny ciąg - 15 ± 2Pa; Edytowane 3 Października 2017 przez DUNTE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 04.10.2017 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Najlepiej taki, który ma wylot fi 150. Malutki....Choć pamiętam czasy, kiedy niektóre formy dawały fi 150 do każdego modelu - duży czy mały. Trzeba uważać. A może piecyk? co mam rozumiec pod pojeciem piecyk? koze czy piec z akumulacja? mozesz cos polecic budzetowego z malym wylotem spalin? chetnie cos co sam mozesz zaproponowac w atrakcyjnej cenie. Zależy - od jakości wykonanego przewodu - od jego długości - od budowy samego wkładu kominkowego Wartowałoby zapytać o zdanie kominiarza oraz zmierzyć ciąg Zalecane przez jednego z producentów wkładów to odpowiednio - minimalny ciąg - 6 ± 1Pa; -średni, zalecany ciąg - 12 ± 2Pa; - maksymalny ciąg - 15 ± 2Pa; to ze podcisnienie moge zmierzyc ( za pomoca kominiarza) albo policzyc wiem ale na moje poza podcisnieniem role odgrywa tez przekroj albo stosunek przekroju do powierzchni "okna" wkladu chyba ze sie myle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.10.2017 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 co mam rozumiec pod pojeciem piecyk? koze czy piec z akumulacja? mozesz cos polecic budzetowego z malym wylotem spalin? chetnie cos co sam mozesz zaproponowac w atrakcyjnej cenie. to ze podcisnienie moge zmierzyc ( za pomoca kominiarza) albo policzyc wiem ale na moje poza podcisnieniem role odgrywa tez przekroj albo stosunek przekroju do powierzchni "okna" wkladu chyba ze sie mylePiecyk wolnostojący / koza, jest chyba lepszym rozwiązaniem w Twoim wypadku. Po pierwsze wyloty dymu maja pasujące do twojego komina. Po drugie, za 2000-3000 kupisz jakościowe urządzenie. O kominku jakościowym za 5000-6000 to możesz tylko pomarzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts