Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GDZIE SPRAWDZIĆ CO MA WYKONAĆ DEVELOPER W RAMACH BUDOWY ?

Recommended Posts

Kupilam mieszkanie, ale w umowie kupna (również w umowie notarialnej) nie mam żadnych punktów na temat standardu wykończenia mieszkania/bloku. Słownie zapewniano mnie, że będzie wszystko: nawet tereny zielone, brama do nieruchomości, itp. A tymczasem wykonawca budowy chce obciążyć mnie np. za "podłączenie licznika prądu i wykup mocy" kwotą 1300 zl-na taką kwotę dostałam fakturę wystawiną przez developera! W umowie, którą indywidualnie podpisywałam z Energetyką nic nie ma na temat dodatkowego obciążenia mojej osoby. Developer poinformował mnie też, że będe musiala pokryć koszt zamontowania licznika ciepła-900 zł. Mam wrażenie że próbują nas (mnie i innych lokatorów) naciągnąć na dodatkowe koszty. Czy są jakieś dokumenty budowy, które określają standard wykończenia i wyposażenia budowanego bloku za który kupujący nie ponoszą dodatkowych kosztów? i czy mam do nich prawo wglądu?

PS. za bramę, zagospodarowanie ternów zielonych itp. (tzn rzeczy, które obiecywali w cenie mieszkania) też mamy juz płacić z własnych kieszeni!

z gory dziekują za wszystkie wskazówki jak ugrysć ten temat. :cry:

https://forum.murator.pl/topic/23273-gdzie-sprawdzi%C4%87-co-ma-wykona%C4%87-developer-w-ramach-budowy/

Oczywiście że developer bezczelnie naciąga, ale obawiam się, że jeśli w umowie nie ma nic o zakresie i standardzie wykonania (standardem w takich umowach jest określanie standardu, to niewiele można zrobić. Można powoływać się na przyjęte zwyczaje i "zgodny zamiar stron", ale bez dużej nadziei na sukces, chyba że developer strachliwy i przestraszy się sądu, prasy itp. A może macie na niego jakiegoś "haka", np. nie płaci podatków, zatrudnia na czarno? Wtedy pozycja przetargowa się polepsza.
chyba że developer strachliwy i przestraszy się sądu, prasy itp. A może macie na niego jakiegoś "haka",

Dziekuje za odpowiedz,

Czy umowa przedwstępna traci waznośc po podpisaniu aktu notarialnego. W moim przypadku są zawarte w niej terminy zakończenia poszczególnych prac, których developer nie dotrzymuje (chodzi o dojazdy do garaży, wykończenie klatek itp.) Dat tych nie ma już w Akcie Notarialnym.