Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sprawdzić szczelność instalacji kominkowej

jacen

Recommended Posts

Jak / czym sprawdzić szczelność wkładu/paleniska - rur przyłącza - komina systemowego .

1/ widziałem jak gość przykładał zapalarkę i patrzył na odchylający się płomień i sprawdzał w ten sposób miejsca połączeń .

2/ zastanawiałem się nad świecami dymowymi, które wsadza się do paleniska - one wytwarzają kilka/ - naście kubików widocznego dymu ale nie wiadomo dokładnie czy związki chloru które raczej w tym dymie są nie podgryzą mi rur przyłącza z kwasówki ?

3/ a może jakiś przyrząd/detektor w ludzkiej cenie funkcjonuje na rynku i ktoś z fachmanów mógłby coś podpowiedzieć ?

każda podpowiedź cenna ...

Instalacji kominkowej nie sprawdza się tak jak gazowej czy wodnej, bo nie ma takiej potrzeby. Prawidłowy ciąg kominowy załatwia wszystkie problemy, a jak zatka się komin, dymić będzie z najszczelniejszych urządzeń.

Instalacji kominkowej nie sprawdza się tak jak gazowej czy wodnej, bo nie ma takiej potrzeby. Prawidłowy ciąg kominowy załatwia wszystkie problemy, a jak zatka się komin, dymić będzie z najszczelniejszych urządzeń.

wielkie dzięki - dla mnie to absolutna nowość ...

wszyscy mi podpowiadali że np. rury przyłącza muszą być szczelne bo jak nie są to :

1/ ciąg kominowy zasysa przez nieszczelności lewe zimniejsze od spalin powietrze i osłabia to ciąg , oziębia spaliny idące do wymiennika wodnego/ masy akumulacyjnej przez co nie dostają one wystarczająco wysokiej temperatury więc i nie nagrzewają się odpowiednio a w końcu komin dostaje zbyt zimne spaliny ...

2/ dym będzie przez nieszczelności wychodził na zewnątrz systemu - czyli w końcu do pokojów

dlatego chciałem szukać tych ewentualnych nieszczelności ... a potem uszczelniać połączenia kielichowe rur przyłącza z kwasówki - np. obejmami taśmowymi zaciskowymi [ale nie wiem czy nie ograniczy to możliwości rozszerzania się rur przyłącza i czy nie spowoduje większego problemu np. rozwalenia trójnika ceramicznego komina - a układ rur jest rozbudowany i ciasno upakowany ze wzgl na brak miejsca]

więc o ile pkt 2/ mi wytłumaczyłeś - to przy pkt 1/ jeszcze mam wątpliwości co do braku uszczelnienia

Ogólnie dostępne rury (np Darco), składa się na sucho, i nie ma potrzeby tych łączeń uszczelniać. Minimalne nieszczelności (skala mikro), uszczelniają się po czasie same syfem z paleniska (dymem). Uszczelniacze, które próbują niektórzy stosować, zazwyczaj wykruszają się po czasie w miejscach ruchomych. W prawidłowo działającym układzie, dym nie wydostaje się przez dużo większe szczeliny niż luzy na kielichach...W pewnym sensie, gdyby Twoje obawy były słuszne, każde otwarcie drzwi powinno skutkować solidnym dymieniem, a tak w prawidłowo skonstruowanym urządzeniu nie jest...