jacen 03.10.2017 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Jak / czym sprawdzić szczelność wkładu/paleniska - rur przyłącza - komina systemowego . 1/ widziałem jak gość przykładał zapalarkę i patrzył na odchylający się płomień i sprawdzał w ten sposób miejsca połączeń . 2/ zastanawiałem się nad świecami dymowymi, które wsadza się do paleniska - one wytwarzają kilka/ - naście kubików widocznego dymu ale nie wiadomo dokładnie czy związki chloru które raczej w tym dymie są nie podgryzą mi rur przyłącza z kwasówki ? 3/ a może jakiś przyrząd/detektor w ludzkiej cenie funkcjonuje na rynku i ktoś z fachmanów mógłby coś podpowiedzieć ? każda podpowiedź cenna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.10.2017 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Instalacji kominkowej nie sprawdza się tak jak gazowej czy wodnej, bo nie ma takiej potrzeby. Prawidłowy ciąg kominowy załatwia wszystkie problemy, a jak zatka się komin, dymić będzie z najszczelniejszych urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacen 03.10.2017 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Instalacji kominkowej nie sprawdza się tak jak gazowej czy wodnej, bo nie ma takiej potrzeby. Prawidłowy ciąg kominowy załatwia wszystkie problemy, a jak zatka się komin, dymić będzie z najszczelniejszych urządzeń. wielkie dzięki - dla mnie to absolutna nowość ... wszyscy mi podpowiadali że np. rury przyłącza muszą być szczelne bo jak nie są to : 1/ ciąg kominowy zasysa przez nieszczelności lewe zimniejsze od spalin powietrze i osłabia to ciąg , oziębia spaliny idące do wymiennika wodnego/ masy akumulacyjnej przez co nie dostają one wystarczająco wysokiej temperatury więc i nie nagrzewają się odpowiednio a w końcu komin dostaje zbyt zimne spaliny ... 2/ dym będzie przez nieszczelności wychodził na zewnątrz systemu - czyli w końcu do pokojów dlatego chciałem szukać tych ewentualnych nieszczelności ... a potem uszczelniać połączenia kielichowe rur przyłącza z kwasówki - np. obejmami taśmowymi zaciskowymi [ale nie wiem czy nie ograniczy to możliwości rozszerzania się rur przyłącza i czy nie spowoduje większego problemu np. rozwalenia trójnika ceramicznego komina - a układ rur jest rozbudowany i ciasno upakowany ze wzgl na brak miejsca] więc o ile pkt 2/ mi wytłumaczyłeś - to przy pkt 1/ jeszcze mam wątpliwości co do braku uszczelnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.10.2017 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Ogólnie dostępne rury (np Darco), składa się na sucho, i nie ma potrzeby tych łączeń uszczelniać. Minimalne nieszczelności (skala mikro), uszczelniają się po czasie same syfem z paleniska (dymem). Uszczelniacze, które próbują niektórzy stosować, zazwyczaj wykruszają się po czasie w miejscach ruchomych. W prawidłowo działającym układzie, dym nie wydostaje się przez dużo większe szczeliny niż luzy na kielichach...W pewnym sensie, gdyby Twoje obawy były słuszne, każde otwarcie drzwi powinno skutkować solidnym dymieniem, a tak w prawidłowo skonstruowanym urządzeniu nie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts