Stefanka 04.10.2017 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Witam wszystkich Prośba moja odnośnie wyboru ogrzewania kominkiem. Mianowicie które rozwiązanie będzie lepsze do domku 90 mkw - na dole otwarta przestrzeń, 2 x schody - tym samym góra otwarta , na dole łazienka - grzejnik, salon podłogówka, komin centralnie na środku, piec gazowy kondensacyjny. Czy kominek z płąszczem wodnym czy powietrzny? Pracujemy, rano wychodzimy , wracamy po 16Dziękuję z góry za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 04.10.2017 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Przy tak małym domku skłaniał bym się ku jakiejś niedużej kozie. No chyba, że domek kiepsko ocieplony. Ewentualnie kominek z akumulacją (piecokominek), jako alternatywny system grzewczy, tylko to już koszty. Tak czy inaczej darował bym sobie płaszcz wodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.10.2017 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Piecokominek akumulacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 05.10.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Mam wklad i po trzech latach go zmieniam na małą koze.wklad za mocno grzal.moj do w stopce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 05.10.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Piecokominek akumulacyjny przytrzyma sporo ciepła na dole , to lepsze rozwiązanie w Twoim przypadku , w stosunku do "normalnego" z którego ciepłe powietrze natychmiast na piętro . Warte zastanowienia jest też rozwiązanie z płaszczem wodnym , w tym przypadku będziesz miał "grzanie tam gdzie chcesz" plus c.w.u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 10.10.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Mam piecyk Piotra B. i uważam, że to była najlepsza decyzja na mojej budowie. Kosztuje ale do dzisiaj gęba mi się śmieje jak go rozpalam. Dlatego namawiam Autora wątku na tą inwestycję. Ciepło rozchodzi się klatką schodową na piętro i nigdy chałupa nie jest przegrzana. W tej chwili palę raz na dwa dni, pracy przy tym niewiele, polecam. Tylko jedno -czy Twoja posadzka "weźmie" na siebie odpowiednią wagę tego urządzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 11.10.2017 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 (edytowane) Wkłady kominkowe do domów o małej starcie ciepła można stosować w połączeniu z dodatkową masą akumulacyjną , istotne są właściwości fizyczne zastosowanej masy , daje to efekt wydłużenia czasu przekazywania ciepła bez nadmiernego przegrzewania pomieszczeń . Edytowane 11 Października 2017 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts