Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkład kominkowy - tylko jaki? wodny czy powietrzny do domku 90 mkw

Stefanka

Recommended Posts

Witam wszystkich

Prośba moja odnośnie wyboru ogrzewania kominkiem. Mianowicie które rozwiązanie będzie lepsze do domku 90 mkw - na dole otwarta przestrzeń, 2 x schody - tym samym góra otwarta , na dole łazienka - grzejnik, salon podłogówka, komin centralnie na środku, piec gazowy kondensacyjny. Czy kominek z płąszczem wodnym czy powietrzny? Pracujemy, rano wychodzimy , wracamy po 16

Dziękuję z góry za porady.

Piecokominek akumulacyjny przytrzyma sporo ciepła na dole , to lepsze rozwiązanie w Twoim przypadku , w stosunku do "normalnego" z którego ciepłe powietrze natychmiast na piętro . Warte zastanowienia jest też rozwiązanie z płaszczem wodnym , w tym przypadku będziesz miał "grzanie tam gdzie chcesz" plus c.w.u

Mam piecyk Piotra B. i uważam, że to była najlepsza decyzja na mojej budowie. Kosztuje ale do dzisiaj gęba mi się śmieje jak go rozpalam. Dlatego namawiam Autora wątku na tą inwestycję. Ciepło rozchodzi się klatką schodową na piętro i nigdy chałupa nie jest przegrzana. W tej chwili palę raz na dwa dni, pracy przy tym niewiele, polecam. Tylko jedno -czy Twoja posadzka "weźmie" na siebie odpowiednią wagę tego urządzenia?

Wkłady kominkowe do domów o małej starcie ciepła można stosować w połączeniu z dodatkową masą akumulacyjną , istotne są właściwości fizyczne zastosowanej masy , daje to efekt wydłużenia czasu przekazywania ciepła bez nadmiernego przegrzewania pomieszczeń .

Dynamic + akumulacja.jpg

Slajd53.JPG

Edytowane przez Zdun Darek B