grisza1010 04.10.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Witam serdecznie, od lipca jestem szczęśliwym posiadaczem domu i mam w nim zainstalowany piec:http://www.broetje.pl/produkty/pwhc/ (od dewelopera). Mam pewien problem:Na parterze mam ogrzewanie podłogowe z 5 pokrętłami od 1-5 (konkretne strefy, np: kuchnia, salon, łazienka). Natomiast na piętrze mam 4 kaloryfery.I teraz tak: jak na piecu ustawiam temperaturę około 35 stopni, a pokrętła są ustawione na 1 lub 2 pozycji, to na dole podłoga jest ciepła i można chodzić na bosaka. Natomiast jak idę na górę to przy 35 stopniach kaloryfery są praktycznie zimne. Dopiero jak ustawię na piecu temperaturę 45 stopni, wówczas kaloryfery reagują i grzeją tak jak powinny. I teraz pojawia się pytanie: jak to ze sobą ustawić (pokrętła, temperatura na piecu itp itd) by było i optymalnie i ekonomicznie? Nie mam żadnych czujników na zewnątrz. Oczywiście kwestia ogrzewania to jest sprawa indywidualna, ale jednak jak na górze przy 35 stopniach na piecu, grzejniki nie grzeją prawie wcale to jednak nie jest to super sprawa. I pojawia się pytanie: czy ustawić pokrętła od podłogi na 5 a na piecu obniżyć temperaturę, czy raczej ustawić na piecu np 45 stopni i pokrętła z parteru przykręcić na 1?. Bo problem w sumie pojawia się tylko na górze: jeżeli nie ustawię tych 45 stopni to grzejniki jakby nie grzały... I drugie pytanie, takie poboczne: co byście zrobili jak w jednej ze stref cały czas jest zimna podłoga? Tak jakby tam nie było ogrzewania, chociaż faktycznie rurki są pociagnięte? dziękuję serdecznie za wszelką pomoc,pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.10.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Odpowiedzi w tekście Witam serdecznie, od lipca jestem szczęśliwym posiadaczem domu i mam w nim zainstalowany piec: http://www.broetje.pl/produkty/pwhc/ (od dewelopera). Mam pewien problem: Na parterze mam ogrzewanie podłogowe z 5 pokrętłami od 1-5 (konkretne strefy, np: kuchnia, salon, łazienka). Natomiast na piętrze mam 4 kaloryfery. I teraz tak: jak na piecu ustawiam temperaturę około 35 stopni, a pokrętła są ustawione na 1 lub 2 pozycji, to na dole podłoga jest ciepła i można chodzić na bosaka. Natomiast jak idę na górę to przy 35 stopniach kaloryfery są praktycznie zimne. Dopiero jak ustawię na piecu temperaturę 45 stopni, wówczas kaloryfery reagują i grzeją tak jak powinny. I teraz pojawia się pytanie: jak to ze sobą ustawić (pokrętła, temperatura na piecu itp itd) by było i optymalnie i ekonomicznie? Nie mam żadnych czujników na zewnątrz. najbardziej Optymalnie=ciepło jak chcesz i kiedy chcesz; najbardziej Ekonomicznie=ogrzewanie wyłączone, wszystko co pomiędzy musisz sobie wybrać doświadczalnie Oczywiście kwestia ogrzewania to jest sprawa indywidualna, ale jednak jak na górze przy 35 stopniach na piecu, grzejniki nie grzeją prawie wcale to jednak nie jest to super sprawa. I pojawia się pytanie: czy ustawić pokrętła od podłogi na 5 a na piecu obniżyć temperaturę, czy raczej ustawić na piecu np 45 stopni i pokrętła z parteru przykręcić na 1?. Bo problem w sumie pojawia się tylko na górze: jeżeli nie ustawię tych 45 stopni to grzejniki jakby nie grzały... Pytanie, czy uzyskujesz potrzebną temp pomieszczeń na piętrze, a tylko grzejniki są letnie, czy też masz tam za zimno? Temp zasilania grzejników zależy od ich doboru na etapie projektowania - jeśli masz dobrane mocą/wielkością do pracy przy temp zasilania 50st, to taką trzeba trzymać (żeby utrzymać temp pomieszczeń) a jeśli na dole będzie za ciepło, to przykręć właściwe obiegi podłogówki tak, aby uzyskać oczekiwane temp pomieszczeń I drugie pytanie, takie poboczne: co byście zrobili jak w jednej ze stref cały czas jest zimna podłoga? Tak jakby tam nie było ogrzewania, chociaż faktycznie rurki są pociagnięte? Masz układ z dwoma oddzielnymi obiegami grzewczymi osobno sterowanymi z kotła (podłogówka i grzejniki) czy do podłogówki jest rozdzielacz z podmieszaniem (zrób fotki), na rozdzielaczu masz rotametry (takie obrócone mini szklanki) - jeśli tak, to widać jakiś przepływ na tej pętli, zaworki odkręcone? dziękuję serdecznie za wszelką pomoc, pozdrawiam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts