Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ochrona kotła -temperatura powrotu zawór termostatyczny z regulacją VTC422

marcinsz0

Recommended Posts

Witam Wszystkich :)

Mam do przeróbki parę rzeczy w inslalacji ogrzewania z wpiętym kominkiem z płaszczem wodnym,w tej chwili w celu ochrony powrotu przez zimna wodą mam zawór ESBe VTC322 55 * ale nie do konca jestem zadowolony z jego pracy ,głownie chodzi o ograniczenie przepływu przez ten zawór przez co po jego zamontowaniu zaczeła mi mocno "szumiec" przepływająca woda w instalacji ,według dokumentacji i wyliczen jego Kvs 3,2 m3/h jest wystarczajace do mojej instalacjii.

No i teraz mam dylemat ,mogę go wymienic na ESBE VTC422 który ma wiekszy przepływ i regulację temperatury 50-70* ale zastanawiam sie czy ta regulacja ma jakiś sens .,bo według mnie i tak sie to ustawi raz i wiecej sie nie bedzie przestawiać .

Proszę o opinię osób które cos mogą powiedziec w tym temacie jakie plusy ma regulacja temperatury powrotu.

Pozdrawiam

Mój kominek ma 14KW ,regulator mam ustawiony na 70-75* temp.wody w płaszczu ,piszecie ze od paliwa zalezy jaką ustawiacie temperaturę powrotu wody ,palę cały czas suchym drewnem z drzew lisciastych oraz brykietem ale w tej chwili mam bardzo duzo sosnowych desek ze starej podłogi ,oczywiscie wiem ze sosna to zły opał ale czy podnosząc temperaturę powrotu wody na zaworze VTC422 do maksa czyli 70 * uzyskam lepsze spalanie tego opału niz przy sztywnym ustawieniu na 55* ? Czy to nie ma znaczenia ?

Chyba się zdecyduje na wymianę zaworu 3d na Vtc422 choćby dla samego faktu zwiększenia przepływu, mam tylko dylemat co do użycia zaworów zwrotnych, w tej chwili mam bezpośrednie podłączenie kominka z instalacją w sposób pokazany na zdjeciu(jest to uproszczony rysunek bez zabezpieczeń itp), zastanawiam się nam usunięciem zaworu nr. 1.ale pozostawieniem nr2 aby zabezpieczyć się przed przypadkowym przecieków wody z rury zasilającej do powrotu w czasie użycia kotła gazowego. Co o tym myślicie?

20171007_214516-1.jpg