marcinsz0 04.10.2017 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Witam Wszystkich Mam do przeróbki parę rzeczy w inslalacji ogrzewania z wpiętym kominkiem z płaszczem wodnym,w tej chwili w celu ochrony powrotu przez zimna wodą mam zawór ESBe VTC322 55 * ale nie do konca jestem zadowolony z jego pracy ,głownie chodzi o ograniczenie przepływu przez ten zawór przez co po jego zamontowaniu zaczeła mi mocno "szumiec" przepływająca woda w instalacji ,według dokumentacji i wyliczen jego Kvs 3,2 m3/h jest wystarczajace do mojej instalacjii. No i teraz mam dylemat ,mogę go wymienic na ESBE VTC422 który ma wiekszy przepływ i regulację temperatury 50-70* ale zastanawiam sie czy ta regulacja ma jakiś sens .,bo według mnie i tak sie to ustawi raz i wiecej sie nie bedzie przestawiać . Proszę o opinię osób które cos mogą powiedziec w tym temacie jakie plusy ma regulacja temperatury powrotu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.10.2017 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Mam ESBE - DN 40 - na 72 st stała temperatura - pod kocioł 25 kW jest za mały.Stąd mam dodatkową regulację nad tym zaworem, jest zrobiona z zaworu 5/4 grzybkowego.Działa ten tandem bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.10.2017 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Ja lubię mieć wpływ na pracę układu.Zmienisz paliwo i zmieni się delta kotła.Jednym ruchem dopasujesz do tego, co właśnie jest potrzebne. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.10.2017 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 No nie, jak tak. Przecież jest przepływ na zawór VT DN 40 72st - ale jeszcze go wspomagam zaworem 5/4 i mam regulację jaka mi pasuje! np na 80st lub wcześniej - aby faktycznie było tylko 72st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.10.2017 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Można rzeźbić.Tylko czy zawsze trzeba? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinsz0 04.10.2017 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Mój kominek ma 14KW ,regulator mam ustawiony na 70-75* temp.wody w płaszczu ,piszecie ze od paliwa zalezy jaką ustawiacie temperaturę powrotu wody ,palę cały czas suchym drewnem z drzew lisciastych oraz brykietem ale w tej chwili mam bardzo duzo sosnowych desek ze starej podłogi ,oczywiscie wiem ze sosna to zły opał ale czy podnosząc temperaturę powrotu wody na zaworze VTC422 do maksa czyli 70 * uzyskam lepsze spalanie tego opału niz przy sztywnym ustawieniu na 55* ? Czy to nie ma znaczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.10.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Może ma , może nie...Od konkretnego kotła zależy, od komina (ciągu), miarkownika/sterownika...Im cieplejsza komora spalania tym lepsze spalanie.Duszenie paleniska to smoła i wszelki syf. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinsz0 08.10.2017 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Chyba się zdecyduje na wymianę zaworu 3d na Vtc422 choćby dla samego faktu zwiększenia przepływu, mam tylko dylemat co do użycia zaworów zwrotnych, w tej chwili mam bezpośrednie podłączenie kominka z instalacją w sposób pokazany na zdjeciu(jest to uproszczony rysunek bez zabezpieczeń itp), zastanawiam się nam usunięciem zaworu nr. 1.ale pozostawieniem nr2 aby zabezpieczyć się przed przypadkowym przecieków wody z rury zasilającej do powrotu w czasie użycia kotła gazowego. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 08.10.2017 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Możesz tak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwa 14.10.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 Zawór zwrotny zamontować na czerwonej linii. Przy pracy gazu mamy zablokowany dopływ do zaworu mieszającego i kominka. Na stronie ssania pompy nie montować zaworów zwrotnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts