Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podmokła działka, drenaż? podniesienie terenu?

Recommended Posts

Posiadam działkę 800 m2, która aktualnie stanowi jeszcze łąkę i przygotuję się ażeby nadać jej standard działki rekreacyjnej. Stoję aktualnie przed problemem delikatnie podmokłego terenu. Nieruchomość jest nieznacznie obniżona względem działek obok około 10-20 cm jednak to już wystarczy żeby po takich deszczach jak ostatnio było bardzo miękko i delikatnie mokro. Wjechało auto z piaskiem i się zakopało, woda co prawda nie stoi ale czuje się ją pod stopą, poziom wód gruntowych jest wysoki. Na wiosnę pewnie będzie podobnie po roztopach, w lato jak jeździłem (gdyż zakup jest świeży) ziemia jest miękka i jak wbije się łopatę to dosyć mokrawa.

Czekam na mapę melioracji gdyż w odległości ok 60 m przebiega rów melioracyjny, dochodzą do niego rury chyba ceramiczne odsączające łąki dookoła.

Proszę o podpowiedzi. W pierwszej kolejności myślałem o drenażu, działka ma regularny kształt prostokąta, dwie rury po długości - 40 mb bieżących pierwsza blisko ogrodzenia wyłapująca wodę z wyższych terenów druga wspomagająca ułożona mniej więcej na środku działki (działka szer. 20 m więc rura na 10 m). To wszystko zakończone, no właśnie nie wiem, wypuszczone trochę dalej za działkę w kierunku lasu gdzie nikomu nie będzie przeszkadzać lub np. dwa kręgi wyłapujące wodę coś na kształt studni z której będzie można wykorzystać wodę np. do podlewania. Niestety nie wiem czy to będzie wystarczające i dodatkowo jak będę posiadał mapę melioracji to może pomysł będzie wymagał zmian. Druga opcja to oczywiście podnieść teren jednak tu już wyjdzie trochę ton ziemi do zwiezienia i wychodzę z założenia, że gdybym zrobił drenaż w pierwszej kolejności to podsypanie niczemu nie przeszkadza. Może projekt drenażu powinien być bardziej zaawansowany niż dwie rury po długości działki? Może w ogóle są bez sensu? Nie posiadam doświadczenia więc rozważę wszelkie pomysły. Reasumując na działce jako tako woda nie stoi jednak czuć że jest podmokła, może nasadzenia coś jeszcze wyciągną wód gruntowych, gdyż na chwilę obecną tylko trawa? Muszę coś wykombinować oczywiście nie czyszcząc przy tym kieszeni pracami, które będą warte tyle co nieruchomość!

Z góry dzięki!