Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wjazd na dzialke z ulicy - co mowia przepisy

Recommended Posts

[ATTACH=CONFIG]398097[/ATTACH]Mam zlego architekta, moja wina :( Mam narozna dzialke - z jednej strony droga KS2 a z drugiej KS3 - skzyzowanie w ksztalcie litery T. Dom ma stac w odleglosci 6 m od granicy z droga . Architekt sie upiera, ze wjazd na dzialke musi byc co najmniej 10 m oddalony od skrzyzowania , ale w MPZT nie ma o tym mowy. Ja chcialabym miec wjazd przynajmniej 6 m czyli tak jak jest linia zabudowy albo jeszcze blizej naroznika. W sieci nie znalazlam zadnego przepisu ktory potwierdzalby sowa architekta, a teraz wjazd zaplanowany jest kawal drogi od wejscia. Pomocy. Edytowane przez ewa9000

Dzieki za odpowiedz. Przeczytalam linki i odnosniki i nabieram przekonania ze strefa oddzialywania skrzyzowania jest jak Yeti - nikt nie wie jak wyglada ale wszyscy wiedza ze jest.

§ 15. 1. Szerokość, promienie łuków dojazdów, nachylenie podłużne i poprzeczne oraz nośność nawierzchni należy dostosować do wymiarów gabarytowych, ciężaru całkowitego i warunków ruchu pojazdów, których dojazd do działki budowlanej i budynku jest konieczny ze względu na ich przeznaczenie, zgodnie z warunkami określonymi w przepisach odrębnych.

Skrzyzowanie to droga wiejska dochodzaca do 10 domow. Moze to oddzialywanie ma jakies metry ?

Przeczytalam linki i odnosniki i nabieram przekonania ze strefa oddzialywania skrzyzowania jest jak Yeti - nikt nie wie jak wyglada ale wszyscy wiedza ze jest.
mam identyczne odczucie, ale te 10m przewijało mi sie w rożnych miejscach, tylko niestety brak było jednoznacznej podstawy prawnej.