Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydroizolacja - pierwsza warstwa porothermu na płycie

Brysia8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ręce opadają :(

To info z wymiany mailowej z konstruktorem dot. zbrojenia płyty:

"Zbrojenie płyty przeanalizowaliśmy obliczeniowo po kątem maksymalnego odchudzenia, można ująć odrobine z dołu (zamiast #10 co 10, to #10 co 20 w jednym kierunku oraz #10 co 14 w drugim) ale to jest maksimum, jakie da się zaoszczędzić dla płyty gr. 25cm. ( pomimo stosunkowo dobrego gruntu, do obliczeń i tak trzeba uwzględnić parametry warstwy styroduru)."

Opaski nie mam, nawet o nią dopytywałam, jednak konstruktor, projektant, kierownik i wykonawca - wszysscy zgodnie stwierdzili że nie jest potrzebna.

Dało by sie jeszcze odchudzić , te parametry styroduru to wychodza na takie podobne dla słabego podłoża

Odbiegając trochę od tematu - nie tak się zbroi płytę, na obrzeżach siatek powinny być bigle (pręty wygięte w długie C łączące siatkę górną i dolną). Tutaj możliwe że jacenty przyzna mi rację ;)....

Zgadza się , poza tym z tym kampinosem też masz rację choć nie do konca może to być głowną przycyzna.

Tak z zewnątrz:

126c1f81e3c6fed6med.jpg

Czy zawilgocenie wsytepuje na scianie wew wlasnie w tym miejscu ?

Bo na tym zdjeciu eweidentnie to folia spod scian nosnych wychodzi na zewnątrz i na nia pada deszcz i przenosi sie na scianę.

Jeżeli tak to trzeba ja bezwglednie uciac tak zeby woda po niej nie splywala do wnetrza ściany lub umiejetenie podkleic/uszczelnic do spodu eps i nastepnie obserwowac co sie stanie, oczywisicie uszczelnic strefe cokolowa i tak by sie przydalo

Edytowane przez jacentyy

• 2 weeks później...

Witam,

no to się podpinam ze swoim problemem ;) Różnica taka, że jeszcze nie mam ocieplenia elewacji, wiec może da się coś naprawić

Mianowicie:

1. Płyta fundamentowa - 24cm - podbudowa, XPS Sythos (na spodzie 2x5cm, na bokach 1x10cm), folia combud 0,5 z atestem wywinięta na burty.

2. Ściany z BK Solbet na folii hydro izokpol 1mm, szerokość 0,5m - wystawiona poza obrys ścian zaledwie 5-10cm - zależy jak się chciało budowlańcom,

3. Wody gruntowe zgodnie z badaniami na 2,5 m - teren piaszczysty, około 10m od domu występują przerosty z gliny - sąsiad mówi, ze dokopał się do wody na 2,20m

4. Działka ze spadkiem, różnica terenu około 80cm.

5. Opaska przeciwwysadzinowa z XPS ułożona pod skosem (ok 45st) od dolnego poziomu PF - calosc razem z cokołem XPS zaciągnięta

Problem nr 1: za mało podbudowy, za niski stan zero - przydałoby się jeszcze z 30cm wyżej - czy izolować dwa bloczki od poziomu płyty?

Problem nr 2: przy solidnych opadach pojawiają się plamy na płycie fundamentowej od strony wewnętrznej - prawdopodobnie woda opadowa wlewa się na styku ściany nośnej i PF - przechodzi po folii oddzielającej ściany od PF i przechodzi do wnętrza.

Problem nr 3: Z jednej strony domu zauważyłem, ze XPS odstaje od ściany - tak jakby odszedł od płyty fundamentowej na około 1cm - mogę tam włożyć palec...i co mam zerwać i przykleić na nowo?

Co robic?

AD. Problem nr1: Zaizolowanie pierwszej i drugiej warstwy bloczków z BK jakaś masą KMB (tylko w jakiej kolejności, czy dać jakiś grunt? ) czy wywinąć na ścianę z BK papę (czy najpierw podkładowa?) i potem wywijać do na xps i obsypać gruntem?

AD. Problem nr2: Obcięcie folii i problem zniknie ;) czy kombinować na zasadzie wywinięcia jej na ścianę na zewnątrz i połączenia z kiepska folią budowlaną (chyba nie...) Jak to cholerstwo uszczelnić, żeby nie wlewało się w przyszłości pod posadzkę?

AD. Problem nr3: Wypełnienie szczeliny jakaś masą, bądź zostawić i połączyć potem ze styro z elewacji. Opcja hardcorowa to zerwanie XPS - przesmarowanie boku płyty jakaś masa i znowu przyklejenie xps- obstawiam, ze jak go oderwe to nic z niego nie zostanie i znowu kasa w błoto i czy w ogóle w tym roku to jeszcze robic czy zabezpieczyc jakos prowizorycznie i czekac do wiosny?

W następnym tygodniu robimy przygotówkę pod ogrzewanie podłogowe. Najpierw na płytę pojdzie folia budowlana, na to styro swisspor grafit Lambda max 2x 7cm i podłogówka na całej powierzchni. Nie chciałbym się obudzić z ręka w nocniku za chwilę, a przed zimą przydałoby się jeszcze zrobić wylewki. Jak się tam cos wleje przez zimę będzie lipa... Proszę o pomoc i rady w tej sprawie, póki nie jest za późno - chyba, że już jest :/

Poniżej załączam zdjęcia świeżo zrobione:

https://drive.google.com/drive/folders/0ByEY4rq_QDmzaWVzNmY2T0IyRkE?usp=sharing

• 2 weeks później...

Witam ponownie,

dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Trochę czasu minęło, usunęliśmy nadmiar foli, wycięłam wystającą piankę, zrobiliśmy kapinosy. Przez tydzień była piękna pogoda, później opady deszczu, problem nie wrócił, mam nadzieję że już nigdy nie wróci. Listwa podłogowa jest cały na tymczasowych zaczepach - monitorujemy.