Perła85 07.10.2017 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Witam. Planuję w na następnym roku remont domu który został wybudowany w 1955 roku. Dom nie ma żadnych planów i tutaj mam pytanie czy warto iść do architekta i zrobić plan domu. Jeśli specjalista od dachu stwierdzi że konstrukcja dachu jest w stanie dobrym nie będę zmieniał kształtu dachu i podnosił budynku, więc zgodnie z moimi informacjami nie muszę mieć pozwolenia na budowę. Prace które chcę przeprowadzić to: wymiana blachy na dachu, ocieplenie stropu drewnianego, hydroizolacja fundamentów i ocieplenie budynku, wyburzenie ganku który pewnie był dobudowany później.W środku: nowa insstalacja hydrauliczna i elektryczna, wylanie posadzek, wyburzenie jednej ściany do połowy, nowe otwory drzwiowe i jeden okienny, nowe tynki, podwieszany sufit, wyburzenie ścianki łazienki która była w późniejszym czasie dobudowana w korytarzu i przeniesie łazienki do innego pomieszczenia, które będzie podzielone na 3 części, schody w kotłowni, nowe wejście na strych. Przy okazji chciałbym wyremontować budynek gospodarczy który stoi koło domu z lat 60. W budynku konstrukcja dachu jest do wymiany, więc tutaj musiałbym mieć pozwolenie, a budynek też nie ma planów. Może ktoś pomóc, bo jestem zielony w temacie budowy, remontów i stoję teraz przed dylematem, czy iśc do architekta i wyłożyć kasę na plany budynków, czy to nie będzie koniczne i szkoda kasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 07.10.2017 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 To zależy jakich masz sąsiadów jak w porządku to bym olał papierki bo za tą kasę zrobisz 1/3 remontu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perła85 07.10.2017 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 No właśnie, wolał bym uniknąć później rozbiórki, z sąsiadami jest różnie, a tego drugiego budynku nie wyremontuje bez planów, a jak już będę robił plany to robić tylko tego budynku czy i domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perła85 07.10.2017 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 (edytowane) Na dom nie trzeba, ale na ten drugi budynek już tak. Ponieważ dach wraz z konstrukcją jest do wymiany, a że budynek stoi właściwie na granicy więc nie będę mógł zachować takiego samego kształtu dachu, tylko dach będzie musiał być jednospadowy, więc bez ściany opnowiej chyba się nie obejdzie. Mam rację? Edytowane 7 Października 2017 przez Perła85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perła85 08.10.2017 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy i Wniosek o wydanie wypisu i wyrysu z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego to to samo ? Będę korzystał jadnak z usług architekta. Jakie wnioski muszę przedstawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perła85 08.10.2017 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Dlaczego uważasz że nie możesz zachować takiego samego dachu? Czy ten budynek stoi tam nielegalnie? Robisz remont i tyle. Prawo jest tak napisane że masz prawo zrobić remont budynku nawet jeśli wg dzisiejszego prawa on nie powinien stać w tym miejscu. To samo z domem. Dzisiejsze wymagania dotyczące remontu nie obejmują konieczności zachowania elementów konstrukcyjnych, więc spokojnie możesz wymienić dach na nowy (taki sam) Oczywiście remont domu i budynku zgłaszasz w starostwie. Odczekujesz aż się zgłoszenie uprawomocni i zaczynasz pracę. Oczywiście w czasie tego okresu oczekiwania na uprawomocnienie się zgłoszenia, starostwo może zażądać z jakiegoś powodu pozwolenia budowlanego ale o tym się dowiesz jak dokonasz tych zgłoszeń. Oczywiście to dotyczy tylko remontu a nie przebudowy a tym bardziej budowy, więc uważaj co napiszesz w zgłoszeniu do starostwa. Z tego co się orientowałem i po rozmowie z pewnym kierownikiem budowy zostałem poinformowany że na wymianę samego pokrycia dachu wystarczy tylko zgłosić do starostwa, a jeśli chcę wymienić konstrukcję dachu to wymagane jest pozwolenie na budowę, a jeśli jest wymagne pozwolnie na budowę to tego pozwolenia nie dostanę bez projektu projektu, a żaden architekt nie zaprojektuje domu bez sciany ogniowej jesli jedna sciana domu jest na granicy sasiedniej dzialki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perła85 09.10.2017 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 (edytowane) 0) remont obiektów budowlanych, z wyjątkiem: - budowli, których budowa wymaga uzyskania pozwolenia na budowę, - przegród zewnętrznych albo elementów konstrukcyjnych budynków, których budowa wymaga uzyskania pozwolenia na budowę (przed nowelizacją remont obiektów, których budowa wymagała pozwolenia, wymagał zgłoszenia); Czyli od 2017 roku, wystarczy zgłosić ? Jakie obiekty i roboty wymagają zgłoszenia lub zgłoszenia z projektem 4) remont: - budowli, których budowa wymaga uzyskania pozwolenia na budowę, - przegród zewnętrznych albo elementów konstrukcyjnych budynków, których budowa wymaga uzyskania pozwolenia na budowę; Edytowane 9 Października 2017 przez Perła85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perła85 09.10.2017 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Czyli po takim zgłoszeniu, wszystko zależy od sąsiadów? Ile czasu takie zgłoszenie jest ważne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiau 11.10.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Podłącze swoje pytanie do tego tematu. Chcemy z mężem zrobić remont starego domu najważniejsze to wyburzenia części ok 2m ściany nośnej, zbudowanie od nowa całych kominów, przeniesienie drzwi wejściowych do domu na inna ścianę, zrobienie balkonu, adaptacja poddasza, wstawienie kilku nowych okien. I tu moje pytanie jestem po konsultacji z parchitektem który uważa że potrzebujemy projektu budowlanego a wczoraj usłyszałam od znajomego ze to nie prawda że wystarczy tylko zgłoszenie. Zadzwoniłam do starostwa do wydziału budownictwa z tym pytaniem to powiedzieli bym zapytała się projektantem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiau 11.10.2017 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Ponieważ ostatnio PB zmieniało się w znacznym stopniu, projektanci mogą nie być świadomi tych zmian. Projektant może Wam mówić że projekt będzie potrzebny bo liczy na to że zlecicie mu jego wykonanie. Sugeruję przeczytać prawo budowlane (tekst jednolity z 2017 roku). Zwłaszcza artykuły 29 i 30. To czy potrzeba zgłoszenia zależy gdzie na działce ten dom stoi. Jeśli zgłoszenie jest wymagane, najprościej jest zgłosić w starostwie prace które chcecie wykonać i poczekać na reakcję urzędu. Jeśli w czasie ustawowym starostwo nie zgłosi uwag to możecie przystąpić do remontu. Super dziękuję bardzo za tak szybka odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madalen.a 12.10.2017 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 p.s. jeśli chodzi o remont starego domu to polecam blog Kasi Conchita home. Opisuje wszystko na własnym przykładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perła85 22.10.2017 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Zdecydowałem że skorzystam z pomocy architekta, który wykona mi aktualny projekt domu i projekt przebudowy domu, z tego względu że jak wejdzie ekipa to nie chcę stać nad nimi i mówić jak mają robić, tylko będą mieli czarno na białym na projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts