wobio 17.09.2004 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 W łazience u siebie zamontowałem 5 lampek halogenowych zasilanych napięciem 24V z transformatorka. Mam zamiar zamontować jeszcze punktowe oświetlenie w pokoju oraz w sypialni i zastanawiam się czy nie wybrać halogenów na 230 V. Nie ma problemów potem w przypadku uszkodzenia transformatora.Czy są duże różnice na "+" lub na "-" stosowania takich lampek w porównaniu z 24 woltowymi (moc, jasność świecenia, żywotność)? Proszę o opinię osoby które maja porównanie w/w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 17.09.2004 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 moje doświadczenia230V - drogie halogenki, mało kto produkuje, słaby wybór, krótka gwarancja i pada to super szybko. To mój błąd trzeba było zrobić na 24V, po 5 miesiącach z 9 halogenków, światło dawał tylko telewizor. Nie przewidziałem tego faktu i wywaliłem paragon, potem kupiłem nowe i trzymałem paragon, po gwarancji znowu wszystkie padły (w czasie gwarancji zostały już raz wymienione). Ostatnio kupiłem 5 sztuk (tej samej firmy) w Liroju w promocji po 5-6zł i o dziwo wszystkie świecą - ciekawe jak długo ? Obecne są już na 230V, poprzednie (padające) były na 220V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 17.09.2004 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 moje doświadczenia 230V - drogie halogenki, mało kto produkuje . ???????? Przeciez teraz jest tego juz duzo więcej niż na 12 V. Mało kto produkuje ??? Wszyscy to produkują. O jakości się nie wypowiadam, za krótko je mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 18.09.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2004 ja mam halogeniki na 230.....jest ich pełno kupiłam w hurtowni...pale od kwietnia...i jeszcze zadna nie padła....a pala sie długasnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 19.09.2004 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2004 Witaj , też jestem posiadaczką halogeników na 230 V ( jak i również na 12 V) .Różnica dla mnie między nimy jest jedynie w poborze prądu - te na 230 V faktycznie biorą tyle ile mocy ma żarówka czyli mam z trzema żarówkami po 50 Wat - to pobór jest 150 W.Inaczej się to ma do halgenów z transormatorami - tam z reguły są mniejsze żarówki 20 W a dają światło np. 40 wat czyli niejako efektywniesze oświetlenie przy mniejszym poborze prądu.Oświetlenie z transormatorem mam już ponad 10 lat - niestety muszę powiedzieć , że transformatory lubią się przepalać ( musiałam dawać już do przewijania) najprawdopodobniej dlatego , że są szczelnie obudowane metalem i sie przegrzewają -znalazłam na to sposób , ponawiercałam w górnej części kopółki dziurki wentylacyjne i od tamtej pory mam spokój .A zwykłe jak na razie sprawują bardzo dobrze i bezawaryjnie , żarówki są do nich faktycznie wszędzie do kupienia ( jedynie są droższe niż te od transformatorów ).Podsumowując nasuwa się wniosek , że zwykłe na 230 wychodzą łącznie jakby drożej w użytkowniu .Pozdrawiam słonecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wobio 08.10.2004 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Dzięki za opinie.Co do transformatorów, to zamiast oryginalnych z zestawów chcę zastosować toroidalne o odpowiedniej mocy jakie potrzebują żaróweczki 12V-owe. Może są cięższe i ciut droższe ale trwalsze, a i tak będą zabudowane więc estetyka samego trafa nie gra roli.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts