Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabel zasilający w rurce miedzianej.

krakow2000

Recommended Posts

Witam

Chodzi mi o jakiś domorosły sposób na to aby rurki miedziane łączyć ze sobą tak aby nie było widać lutu i ładnie to wyglądało (najlepiej bez lutu). Będą w nich szły kable, coś ala steampunk z rurek miedzianych, głównie chodzi o to aby zacisnąć jakoś czy coś aby to się trzymało i nie rozleciało przy byle dotyku. Mam w domu 2 lampki biurkowe, jedną naścienną i wiszącą w stylu steampunk (jedna jest z zardzewiałych rurek i kątowników ze skupu złomu, stalowe pordzewiałe, najładniejsza) ale to z rurek głównie mosiężnych i o ile z tym nie mam problemu o tyle chciałem spróbować swoich sił na miedzianych aczkolwiek POZA przerobieniem sobie rurek w łazience z lutem i opalarką nie miałem innej styczności z miedzianymi materiałami. Dodatkowo jak jest z wyginaniem takich rurek aby zrobić spiralę równą bo obecnie ręcznie (takie cieniutkie rurki, do ozdoby tylko) to mi jakoś równo nie wychodzi, może oko zwichajstrowane czy cu.

Za wszelkie porady będę wdzięczny, nie wiedziałem w sumie do jakiego działu moje pytanie wsadzić więc wsadziłem tu jak zły to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu. Jeśli coś pominąłem a TY wiesz o czym nie wspomniałem/powiedziałem to napisz a ja na pewno odpowiem.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Użyj mufy:

mufa.jpg

albo giętkiej rurki "z metra", to nie trzeba łączyć:

rura.jpg

Pewnie przyda się też trójnik:

trójnik.jpg

Natomiast elektrycznie jest to niebezpieczne (nie wiem, czy zgodne z normą) - miedziana rurka jest doskonałym przewodnikiem i nie powinna być używana jako rurka osłonowa. Powinieneś przewód dać dodatkowo w cienkim "peszlu" tudzież innej rurce PCV.

Edytowane przez przemo1

Co do przewodów, to są w swojej osłonie, po prostu rurka ma pełnić rolę peszla dla całego przewodu tak aby go nie było widać. Chociaż jak widzę iż tyle z tym roboty to chyba sobie odpuszczę i zostanę przy mosiężnych i stalowych :)

Teraz mi też tak do głowy przyszło... kiedyś był chyba poxipol czy jakoś tak, taki co się z dwóch różnych kolorów robiło szary i to mocno trzymało, myślicie iż coś takiego zdało by w takim wypadku??

Tutaj jako przykład http://img.pakamera.net/i1/1/474/lampy-12167159_1245229474.jpg nie widać łączeń ani opalenia rurek.

A jeszcze jedno... na zdjęciu w tym linku https://www.aliexpress.com/item-img/Copper-pipe-Table-Lamp-MT50004/1741074018.html?spm=a2g17.10010108.1000017.2.516ca929518FQL - mam nadzieję iż nie łamię zasad tym linkiem, jest tam taki duży zawór i takie grube przejściówki np. na żarówkę. Jak to się fachowo nazywa albo jak tego szukać?

jakby nie nawalił dużo pasty lutowniczej i ładnie polutował, potem wyczyścił to nie powinno w sumie być źle jak ktoś wyżej pisał. jak jest dużo pasty to się urzyga w koło, a tak to posmarować, wytrzeć palcem żeby w ogóle pasty nie było widać i grzać, spróboj może sam nawet, potem to trzeba przetrzeć bo zasniedzieje, zzielenieje

Nie no, palnikiem w domu to jak pisałem sam już robiłem w łazience jak przerabiałem rury aczkolwiek o estetyce nie ma co gadać ;) dla tego myślałem o innych sposobie jak klej czy cuś. Zamówiłem klej mocny anaerobowy na przetestowanie w malutkiej tubce, zobaczymy jak będzie trzymać.

EDIT

Na tym obrazku (przepraszam jeśli malutki ale ImgSnapper tak mi zapisał) http://imgland.net/file/cj8unZVlLa0AoPz8kPz84dA.png - czy to jest jakaś specjalna redukcja czy co iż z tak dużego w tak małe przechodzi?

p.s.

Udało mi się zlutować pastą lutowniczą tak iż nie wypłynęła i się trzyma ładnie. Jest jakiś sposób na postarzenie delikatne miedzi ale nie aż do takiego stopnia jak patynowanie?? Tak aby wyglądała na taką "wykorzystaną" lub jakoś zredukować ten ślad po opalaniu (może za długo opalałem) nie niszcząc samego wyglądu rurki do zabezpieczenia lakierem.

Edytowane przez krakow2000

Użyj najpierw włókniny ściernej (drobnej granulacji) do ręcznego usunięcia zanieczyszczeń i ujednolicenia powierzchni.

włóknina.jpg

Potem -w zależności od tego jakim sprzętem dysponujesz - filcu do wiertarki lub szlifierki kątowej:

fil.jpgfilc2.jpg

(potrzebne niskie obroty, więc musi być z regulacją) z pastą polerską do metali kolorowych.

Można całość zrobić ręcznie (polerując pastą na np flanelowej szmatce), tyle, że dłużej trwa.

Edytowane przez przemo1

A do tego jakaś specjalna pasta polerska?? Na youtube Banjo (robi różne lampki itp.) używał jakiejś pasty z tubki ale tubka szara, bez nazwy. Raczej polerka ręczna aczkolwiek nie sprawi mi to problemu. Widziałem też spray w kolorze miedzi ale czy to ma sens? Po czyszczeniu raczej będzie taka "jasna" miedź czy są jakieś pasty które trochu przyciemnią kolor?

Przyciemni się samo (utlenianie) - zostaw na kilka dni bez lakieru. Pasty do metali kolorowych szukaj lokalnie -w sklepach z materiałami ściernymi, w marketach też trochę jest - łatwiej będzie dobrać tą, która Ci da oczekiwany efekt. Rodzai jest kilka, są takie polerowania ręcznego i maszynowego, różnią się konsystencją i granulacją (podobnie jak papiery ścierne - im drobniejsza tym gładszy/bardziej "lustrzany" finalnie materiał, ale dłuższa "zabawa").

Najlepiej dopasować doświadczalne, zależy jaki ma być efekt finalny. Ale celował bym w kolejno: 80-120-240 lub (jeśli wyjściowa nie będzie dużych nierówności do usunięcia) 120-240-280. Pamiętaj też, żeby nie porobić z początku głębszych rys (zbyt mocny nacisk), bo potem będziesz długo rzeźbił. Potrenuj najpierw na luźnym kawałku.