oberwatorPC 08.10.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Zgodnie z nową ustawą właściciele urządzeń chłodniczych muszą dokonać ich zgłoszenia w CRO. Dotychczas dotyczyło to urządzeń powyżej 3kg czynnika, teraz jest to 2,4kg czynnika czyli ekwiwalent 5 ton CO2.Dodatkowo trzeba co roku dokonywać w tych urządzeniach kontroli szczelności.Za zaniedbania wysokie kary. Zgłaszać nie trzeba urządzeń hermetycznych do 6 kg czyli pompy typu monoblok i gruntówki.Wszystkie splity powyżej 2.4kg czynnika np. T-CAP obowiązkowo trzeba zgłosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 08.10.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Zgodnie z nową ustawą właściciele urządzeń chłodniczych muszą dokonać ich zgłoszenia w CRO. Dotychczas dotyczyło to urządzeń powyżej 3kg czynnika, teraz jest to 2,4kg czynnika czyli ekwiwalent 5 ton CO2. Dodatkowo trzeba co roku dokonywać w tych urządzeniach kontroli szczelności. Za zaniedbania wysokie kary. Zgłaszać nie trzeba urządzeń hermetycznych do 6 kg czyli pompy typu monoblok i gruntówki. Wszystkie splity powyżej 2.4kg czynnika np. T-CAP obowiązkowo trzeba zgłosić. Wszystko co ma złącze serwisowe kolego nie jest urządzeniem hermetycznym. Np. lodówka bo do niej manomentrów nie podłączysz,a wszystko inne jak monobloki i gruntówki trzeba serwisować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 08.10.2017 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Wszystko co ma złącze serwisowe kolego nie jest urządzeniem hermetycznym. Np. lodówka bo do niej manomentrów nie podłączysz,a wszystko inne jak monobloki i gruntówki trzeba serwisować. Tak? To poczytaj ustawę: "Na podstawie art. 6 w powiązaniu z art. 4 Rozporządzenia (EU) 517/2014, w przypadku gdy urządzenie spełnia definicję systemu hermetycznie zamkniętego zawartą w art. 2 tego Rozporządzenia i jest oznakowane jako takie przez producenta, nie podlega obowiązkowi zakładania Karty w CRO, jeśli zawiera poniżej 10 ton równoważnika CO2 F-gazu. Na mocy tych przepisów temu obowiązkowi nie podlegają też rozdzielnice elektryczne, jeśli spełniają co najmniej jeden z następujących warunków: zawierają poniżej 6 kg F-gazu albo ich zbadany poziom wycieków zgodnie ze specyfikacją producenta nie przekracza 0,1% w ciągu roku i są odpowiednio oznakowane, albo są wyposażone w przyrząd do monitorowania ciśnienia lub gęstości. Urządzenia hermetyczne to urządzenia, w których w czasie montażu nie ingeruje się w system chłodniczy. Gruntówki i monobloki to urządzenia hermetyczne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 08.10.2017 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Al nie masz się czym martwić LG Therma V do 16 kW nie wchodzi pod f-gazy. Gorzej z Panasami oprócz 1 fazowych zwykłych modeli wszystkie inne tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 08.10.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Tak? To poczytaj ustawę: "Na podstawie art. 6 w powiązaniu z art. 4 Rozporządzenia (EU) 517/2014, w przypadku gdy urządzenie spełnia definicję systemu hermetycznie zamkniętego zawartą w art. 2 tego Rozporządzenia i jest oznakowane jako takie przez producenta, nie podlega obowiązkowi zakładania Karty w CRO, jeśli zawiera poniżej 10 ton równoważnika CO2 F-gazu. Na mocy tych przepisów temu obowiązkowi nie podlegają też rozdzielnice elektryczne, jeśli spełniają co najmniej jeden z następujących warunków: zawierają poniżej 6 kg F-gazu albo ich zbadany poziom wycieków zgodnie ze specyfikacją producenta nie przekracza 0,1% w ciągu roku i są odpowiednio oznakowane, albo są wyposażone w przyrząd do monitorowania ciśnienia lub gęstości. Urządzenia hermetyczne to urządzenia, w których w czasie montażu nie ingeruje się w system chłodniczy. Gruntówki i monobloki to urządzenia hermetyczne! Nie, wiem że Tobie powiedzieli Ci od monobloków i gruntówek i teraz się tego trzymasz, mi też chcieli powiedzieć, ale niestety nie. Widzisz gdzieś tam coś o monoblokach czy gruntówkach? Kojarzysz też informację na gruntowce/monobloku że jest to system hermetycznie zamknięty? No widzisz też nie. A jak skojarzysz fakty to urządzenia tam wypisane nie mają złącz serwisowych. https://www.mos.gov.pl/g2/big/2015_06/6854f47c2458a43ae66f2b455b919ff5.pdf Poza tym nawet jak montujesz monobloka czy gruntówkę, musisz sprawdzić ciśnienie pracy urządzenia, więc podłączyć manometry do złącza serwisowego. No chyba że Ty tego nie robisz? Widzisz teraz musisz swoich klientów obdzwonić że muszą się porejestrować, bo jak nie to zapłacą przez Ciebie kary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 08.10.2017 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Ja nic nie montuję o mnie sie nie martw:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 08.10.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Al nie masz się czym martwić LG Therma V do 16 kW nie wchodzi pod f-gazy. Gorzej z Panasami oprócz 1 fazowych zwykłych modeli wszystkie inne tak. Każdy mój klient dostaje odemnie kartę urządzenia, bo części urządzeń teraz nie trzeba rejestrować ale za kilka lat tak, i on już ode mnie dostaje całą dokumentacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 08.10.2017 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Nie, wiem że Tobie powiedzieli Ci od monobloków i gruntówek i teraz się tego trzymasz, mi też chcieli powiedzieć, ale niestety nie. [ATTACH=CONFIG]398312[/ATTACH] Widzisz gdzieś tam coś o monoblokach czy gruntówkach? Kojarzysz też informację na gruntowce/monobloku że jest to system hermetycznie zamknięty? No widzisz też nie. A jak skojarzysz fakty to urządzenia tam wypisane nie mają złącz serwisowych. https://www.mos.gov.pl/g2/big/2015_06/6854f47c2458a43ae66f2b455b919ff5.pdf Poza tym nawet jak montujesz monobloka czy gruntówkę, musisz sprawdzić ciśnienie pracy urządzenia, więc podłączyć manometry do złącza serwisowego. No chyba że Ty tego nie robisz? Widzisz teraz musisz swoich klientów obdzwonić że muszą się porejestrować, bo jak nie to zapłacą przez Ciebie kary. Jak zawsze wyrywasz z kontekstu dlaczego nie wkleiłeś dalej : "W odniesieniu do urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła, oznacza to, że jeśli dwa obiegi chłodnicze są całkowicie rozłączone (tj. bez możliwości stałego lub tymczasowego połączenia jednego obiegu chłodniczego z innym), systemy są traktowane jako dwa oddzielne urządzenia, nawet jeśli są one wykorzystywane do tego samego celu (np. do utrzymania niskiej temperatury w chłodni lub magazynie)." Proste splity nie są hermetyczne bo są rozłączne, gruntówki są hermetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 08.10.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Ja nic nie montuję o mnie sie nie martw:) Wybacz, ale tutaj nikt nic nigdy nie montuje, nie sprzedaje, nie kupuje ale ludzie siedzą i piszą po 1000 postów nie wiedzieć po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 08.10.2017 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Ja mam przez 4 lata 500 więc słabo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 08.10.2017 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Ale tak ogólnie to nie wiem o co im chodzi nie chcą smogu a blokują pompy ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 08.10.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 (...)Poza tym nawet jak montujesz monobloka czy gruntówkę, musisz sprawdzić ciśnienie pracy urządzenia, więc podłączyć manometry do złącza serwisowego. No chyba że Ty tego nie robisz? Absolutnie POD ŻADNYM POZOREM nie dajcie sobie wmówić że trzeba do gruntówki czy monobloka podłączać manometry serwisowe "do sprawdzenia ciśnienia"!!!!!! Nowe urządzenia tego typu są fabrycznie napełnione i wyregulowane, niczego nie trzeba sprawdzać. Nawet nie można! Ingerencje tego typu są wskazane tylko przy diagnozie urządzenia w przypadku uzasadnionych podejrzeń o nieprawidłową pracę, z reguły po latach. Nigdy podczas instalacji! KAŻDA ingerencja w układ chłodniczy, chociażby podłączenie manometrów wiąże się z ryzykiem dostania się gazów atmosferycznych do układu i przyspiesza zgon, po drodze podnosząc rachunki. Owszem, można to wykonać bez uszczerbku dla układu, ale niestety specjalistów odpowiedzialnych, nie ignorantów, w dodatku posiadających wiedzę i doświadczenie, jest bardzo mało. APEL do czytelników: zaopatrzcie się w gęste sito czytając tego typu "porady" jak na wstępie zacytowana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 08.10.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Ale tak ogólnie to nie wiem o co im chodzi nie chcą smogu a blokują pompy ciepła... Ostatni dzwonek, na wyciągnięcie kasy. Wszyscy producenci z Japoni obrali wspólny kierunek i odchodzą od stosowania gazów cieplarnianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.10.2017 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Czyli co, upadnie argument pompowców, że przy gazie trzeba robić coroczny przegląd, a przy PC nie? I nie będzie już gadania, że ja przeglądów nie robię, bo tam nie się co zepsuć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 09.10.2017 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Raczej chodzi o kasę, a przy okazji w ten sposób chcą wiedzieć ONI ilu właścicieli domów ma PCi czyli jak wielu jest burżujów w tym kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 11.10.2017 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Nie, wiem że Tobie powiedzieli Ci od monobloków i gruntówek i teraz się tego trzymasz, mi też chcieli powiedzieć, ale niestety nie. [ATTACH=CONFIG]398312[/ATTACH] Widzisz gdzieś tam coś o monoblokach czy gruntówkach? Kojarzysz też informację na gruntowce/monobloku że jest to system hermetycznie zamknięty? No widzisz też nie. A jak skojarzysz fakty to urządzenia tam wypisane nie mają złącz serwisowych. https://www.mos.gov.pl/g2/big/2015_06/6854f47c2458a43ae66f2b455b919ff5.pdf Moim zdaniem w opisie urządzeń hermetycznych zabrakło gruntówek zapewne ze względu na to iż istnieją przecież gruntówki z bezpośrednim parowaniem a te z tego co mi wiadomo napełnia się po instalacji. I tu zapewne jest przysłowiowy "pies pogrzebany". Poza tym nawet jak montujesz monobloka czy gruntówkę, musisz sprawdzić ciśnienie pracy urządzenia, więc podłączyć manometry do złącza serwisowego. No chyba że Ty tego nie robisz? W wielu przypadkach nie ma takiej potrzeby bo w układzie są zainstalowane na stałe manometry mierzące ciśnienie (często elektroniczne) PS: Nie montuje pomp ciepła. Jestem po prostu użytkownikiem PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 12.10.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 (edytowane) Dzis rozmawialem z jednym instalatorem z mojego regionu. Na szkoleniu informowali go ze bedzie musial zgloszac instalacjie jaka bedzie wykonywal.... albo inwestor.Juz bylem zdecydowany na splita firmy X. Ale budowa sie przeciagala dopiero niedawno wystartowalem i ...Teraz to już powaznie zastanawiam sie nad monoblokiem Edytowane 12 Października 2017 przez leniin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 12.10.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 a od kiedy to ma wejść czy już jest ta ustawa ? ktoś już zgłaszał swoją PC gdzie to w ogóle zgłaszać ? ile będzie kosztować ta "kontrola szczelności" kto ją będzie robił i jak ? przecież nie przyjdzie kominiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 12.10.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Podobno od września weszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.10.2017 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Witam Towarzystwo,jak znam naszą krajową pomysłowość , to zacznie się „cicha” konkurencja instalatorów na cenę „papieru” bez żadnych prac ...Może ceny „usług” spadną do 50 pln ?Szary rynek zapewne zweryfikuje te ceny...Bywajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts