wihajster 20.10.2017 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 A w jakiej wysokości są ewentualne kary za brak rejestracji lub brak wpisów już zarejestrowanych urządzeń? Chodzi mi o klienta końcowego W tej chwili wygląda to tak: 1.Niesporządzenie karty urządzenia w odpowiednim terminie (15 dni od zakończenia instalowania urządzenia): 600zł do 3000zł, 2.Niezapewnienie kontroli szczelności w terminach określonych w przepisach: 4000zł do 10000zł (także niezapewnienie realizacji kontroli szczelności przez osoby posiadające stosowne certyfikaty dla personelu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.10.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Witam Towarzystwo , poczytałem w końcu o tych F-gazach i jest tak ,że zakres wagi czynnika od 2,4 do 3 kg powoduje konieczność prowadzenia dokumentacji takich urządzeń-dopiero w przyszłym roku trzeba je rejestrować . Cytat z http://www.ichp.pl/F-Gazy-CRO : "W okresie przejściowym, tj. od dnia 23.09.2017 r. do dnia dostosowania CRO do wymogów znowelizowanej ustawy, należy postępować zgodnie z następującymi zasadami: Można już teraz zamykać Karty już założone w CRO dla urządzeń będących stacjonarnymi urządzeniami chłodniczymi, klimatyzacyjnymi lub pompami ciepła, stacjonarnymi systemami ochrony przeciwpożarowej, rozdzielnicami elektrycznymi lub urządzeniami zawierającymi rozpuszczalniki, zawierających 3 kg lub więcej F-gazów, ale (po przeliczeniu z uwzględnieniem art. 2 ust.1 pkt 3 ustawy) poniżej 5 ton równoważnika CO2, Nowe Karty dla urządzeń będących stacjonarnymi urządzeniami chłodniczymi, klimatyzacyjnymi lub pompami ciepła, stacjonarnymi systemami ochrony przeciwpożarowej, rozdzielnicami elektrycznymi i urządzeniami zawierającymi rozpuszczalniki, zawierających 3 kg lub więcej i jednocześnie (po przeliczeniu z uwzględnieniem art. 2 ust.1 pkt 3 ustawy) 5 ton równoważnika CO2 lub więcej F-gazów należy zakładać w CRO zgodnie z dotychczasowymi przepisami, W przypadku gdy nie posiadające jeszcze Karty w CRO urządzenie będące stacjonarnym urządzeniem chłodniczym, klimatyzacyjnym lub pompą ciepła, stacjonarnym systemem ochrony przeciwpożarowej, rozdzielnicą elektryczną, urządzeniem zawierającym F-gaz jako rozpuszczalnik oraz organicznym obiegiem Rankine’a, a także agregatem chłodniczym samochodu ciężarowego chłodni (tylko o masie ponad 3,5 t) lub przyczepy chłodni, zawiera poniżej 3 kg, ale jednocześnie (po przeliczeniu z uwzględnieniem art. 2 ust.1 pkt 3 ustawy) 5 ton równoważnika CO2 F-gazu lub więcej, należy prowadzić dla niego dokumentację zawierającą dane wymagane w art. 14 ust. 3 znowelizowanej ustawy, ale założyć dla niego Kartę w CRO będzie można dopiero po dostosowaniu CRO do wymogów tej ustawy. " Jest tam też info ,że wpisów nie można antydatować -ale za to można wpisywać daty wsteczne wykonywanych czynności. Bywajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 24.10.2017 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 To napisze ktoś w końcu łopatologicznie czy panas 9kw t-cap musi być zgłoszony ? Jakie to koszty i czym skutkuje zgłoszenie ? Czy może lepiej nie zgłaszać i mieć za przeproszeniem w tyłku? Generalnie to dla mnie dziwna sprawa - skąd teraz użytkownicy PC nie przebywający na muratorze mają to wiedzieć ? Paranoja jakaś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 24.10.2017 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 W tej chwili wygląda to tak: 1.Niesporządzenie karty urządzenia w odpowiednim terminie (15 dni od zakończenia instalowania urządzenia): 600zł do 3000zł, 2.Niezapewnienie kontroli szczelności w terminach określonych w przepisach: 4000zł do 10000zł (także niezapewnienie realizacji kontroli szczelności przez osoby posiadające stosowne certyfikaty dla personelu). Kolego, ja wiem że już się gruntówki Ci nie sprzedają ale żeby aż takie paranoje wymyślać.... litości.....!!!! Myślisz że to zmieni rzeczywistość i świat się cofnie o 15 lat i będą tylko pompy gruntowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.10.2017 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Kolego, ja wiem że już się gruntówki Ci nie sprzedają ale żeby aż takie paranoje wymyślać.... litości.....!!!! Myślisz że to zmieni rzeczywistość i świat się cofnie o 15 lat i będą tylko pompy gruntowe? Pierwsze nie jestem żadnym twoim kolegą. A reszta, cóż, może kłamią w pismach branżowych? Co myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.10.2017 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Panowie Fachmani ,na stronie CRO jest formularz dot przeglądów i jest taka rubryka : "ilość substancji kontrolowanej albo ilość fluorowanego gazu cieplarnianego ,kg" pod tym są tylko dwie podrubryki : "odzyskana / dodana " Jak to wypełniacie w tych dwóch kolumnach ? Czy wpisujecie jakieś inne czynności i jakie .pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 07.11.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Ostatni dzwonek, na wyciągnięcie kasy. Wszyscy producenci z Japoni obrali wspólny kierunek i odchodzą od stosowania gazów cieplarnianych. A co stosują? Planuję PC P-W, pewnie będę ją kupował w 2018. Co kupować na te czasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 07.11.2017 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Kolego, ja wiem że już się gruntówki Ci nie sprzedają ale żeby aż takie paranoje wymyślać.... litości.....!!!! Dobra, widzę że nie jesteś na bieżąco z przepisami... Poświęciłem kilka minut życia i zeskanowałem fragmenty, nie dla ciebie, nie łudź się. Niech sobie użytkownicy pomp poczytają i niech ocenią jak "wiarygodne" informacje od ciebie otrzymują w tym zakresie... Ty i tak wiesz wszystko najlepiej, prawda?. PS. Gruntówki (u mnie, piszę co obserwuję) sprzedają się coraz lepiej, zwłaszcza że instalacja tylko kilka tysięcy droższa od przeciętnej P-W ale za to trwalsza, cichsza i bez żadnych przeglądów związanych z F-gazami. Póki co oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.11.2017 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 PS. Gruntówki (u mnie, piszę co obserwuję) sprzedają się coraz lepiej, zwłaszcza że instalacja tylko kilka tysięcy droższa od przeciętnej P-W ale za to trwalsza, cichsza i bez żadnych przeglądów związanych z F-gazami. Póki co oczywiście. Kilka tysięcy? Dawaj przykład, bo jak tak dalej pójdzie to się okaże, że gruntówki są tańsze od kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 07.11.2017 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 (edytowane) 32k z poziomym dolnym źródłem to zdaje się kilka kilo więcej czy moja matematyka szwankuje? Przeciętny niewielki dom. Wiem że z odwiertami będzie nieco więcej (chyba oczywiste?) ale wciąż w dłuższym okresie wyjdzie taniej niż P-W...Około połowa instalacji to poziome wymienniki. Z modernizacjami już gorzej, w większości są odwierty. Taki pierwszy z brzegu przykład. edit: netto oczywiście Edytowane 7 Listopada 2017 przez wihajster dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 07.11.2017 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Dobra, widzę że nie jesteś na bieżąco z przepisami... Poświęciłem kilka minut życia i zeskanowałem fragmenty, nie dla ciebie, nie łudź się. Niech sobie użytkownicy pomp poczytają i niech ocenią jak "wiarygodne" informacje od ciebie otrzymują w tym zakresie... Ty i tak wiesz wszystko najlepiej, prawda?. PS. Gruntówki (u mnie, piszę co obserwuję) sprzedają się coraz lepiej, zwłaszcza że instalacja tylko kilka tysięcy droższa od przeciętnej P-W ale za to trwalsza, cichsza i bez żadnych przeglądów związanych z F-gazami. Póki co oczywiście. No nie takie kilka minut bo szukałeś tego od 24.10 czyli 2 tygodnie No i jak tak wszystko przejrzałeś od a do z to pokaż gdzie masz napisane że gruntówki i monobloki nie podlegają pod fgazy. no gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 07.11.2017 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 (edytowane) No nie takie kilka minut bo szukałeś tego od 24.10 czyli 2 tygodnie No i jak tak wszystko przejrzałeś od a do z to pokaż gdzie masz napisane że gruntówki i monobloki nie podlegają pod fgazy. no gdzie? O, jaki czujny???? Nie mam czasu się wyspać, to nie będę go marnował na skanowanie. Dzisiaj znalazłem chwilkę jak przez przypadek zerknąłem na nowy wpis w tym temacie.... Większość mojej prenumeraty czytam z dużym opóźnieniem, kilka miesięczników jeszcze zafoliowane! Chcesz zdjęcia na potwierdzenie? Może fakturę za prenumeraty??? Nie kompromituj się już tymi chorobliwymi atakami na mnie. Zresztą: PO CO WYSYŁAŁEŚ MI TE PRYWATNE WIADOMOŚCI o wiadomej nam treści skoro teraz tak się tu zachowujesz? Co jest z tobą nie tak? Masz ze mną jakiś większy problem? Odpuść i rób swoje, będzie najzdrowiej. W tej chwili gruntówki nie podlegają pod zgłoszenie z powodu małej ilości czynnika. Monobloki nie wiem, tak już jest więcej. Nimi się nie zajmuję. Edytowane 7 Listopada 2017 przez wihajster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.11.2017 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 32k z poziomym dolnym źródłem to zdaje się kilka kilo więcej czy moja matematyka szwankuje? Przeciętny niewielki dom. Wiem że z odwiertami będzie nieco więcej (chyba oczywiste?) ale wciąż w dłuższym okresie wyjdzie taniej niż P-W... Około połowa instalacji to poziome wymienniki. Z modernizacjami już gorzej, w większości są odwierty. Taki pierwszy z brzegu przykład. edit: netto oczywiście A konkretniej? To jest PC o mocy 5kW czy 15kW? Klient sam sobie robi wymiennik, czy tylko kasę wykłada a resztę robisz Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 12.11.2017 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Jak nie potrzebujesz pompy to nie kupuj, jak potrzebujesz to kupuj. Nie zawracaj sobie głowy takimi pierdołami. Ograniczenia najpierw dotkną nowe urządzenia wprowadzane na rynek, ale ewentualna naprawa musi być możliwa przecież. Od dawna jest całkowity zakaz R22 a jeszcze sporo urządzeń pracuje, chociażby klimatyzatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.11.2017 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 (edytowane) Zgodnie z nową ustawą właściciele urządzeń chłodniczych muszą dokonać ich zgłoszenia w CRO. Dotychczas dotyczyło to urządzeń powyżej 3kg czynnika, teraz jest to 2,4kg czynnika czyli ekwiwalent 5 ton CO2.. Czyli jak rozumiem nie dotyczy to pomp ciepła bo nie są to urządzenia chłodnicze a są to urządzenia grzewcze i tak są zgłoszone w pozwoleniu na budowę i taką pełnią rolę ... I chyba tyle w temacie ... A używanie pompy PW jak i gruntowej przy zasilaniu przez podłogówkę to całkowity bezsens. W klimatyzatorze mamy nadmuch , mamy bardzo niską temperaturę i dzięki temu wysoką wydajność i efektywność chłodzenia. Oczywiście da się pompą też schłodzić , tylko po co jak są lepsze i dużo wydajniejsze rozwiązania (klimatyzator) ... Edytowane 12 Listopada 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 12.11.2017 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Czytam sobie dużo ostatnio (różne pokrewne fora), a to z racji chęci montażu PC w 2018r, i nachodzą mnie coraz większe wątpliwości czy nie przełożyć tej inwestycji na 2019r lub może jeszcze później. Przerażają mnie plany UE zakazujące stosowania gazów obecnie stosowanych w PC od 2025r. Wykładając w 2018r kilkadziesiąt tysięcy złotych, może okazać się że za 7lat pompa będzie do wyrzucenia. Teraźniejsza nowelizacja jest do przełknięcia, co najwyżej trzeba będzie nieco więcej zapłacić za wymagany przegląd, ale co po 2025r? Może poczekać trochę aż inne firmy wzorem Daikin przejdą na R32, który będzie najprawdopodobniej dozwolony? Prędzej doczekasz się urządzeń na CO2. Albo tego, że Unia się rozpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 12.11.2017 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Czyli jak rozumiem nie dotyczy to pomp ciepła bo nie są to urządzenia chłodnicze a są to urządzenia grzewcze i tak są zgłoszone w pozwoleniu na budowę i taką pełnią rolę ... I chyba tyle w temacie ... Niestety nie rozumiesz. Dotyczy to pomp ciepła także. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.11.2017 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Niestety nie rozumiesz. Dotyczy to pomp ciepła także. No nie rozumie bo podałeś na samym poczatku że dotyczy urzadzeń chłodniczych a pompa nie jest urządzeniem chłodniczym a grzewczym ., poza tym mam LG Thermę V 9KW więc i tak mnie to nie dotyczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 13.11.2017 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 (edytowane) Ok. To interpretuj jak Ci pasuje. Mi to wsjo rawno czy zgłosisz swoje f-gazy z urządzenia grzewczego czy też nie. PS. Obyś nie skonfliktował się z jakimś sąsiadem bo swojej pompy ciepła raczej nie ukryjesz, nie trzeba nawet na posesję wchodzić żeby się dowiedzieć czym grzejesz chałupę. Nawet przypadkowy grzybiarz "sygnalista" i po zawodach (za komuny byli po prostu kapusie, teraz PIS-owcy ładnie nazywają ich sygnalistami.... - na 500+ brakuje). Przypomnę:- nie zgłoszenie instalacji w ciągu 15 dni - kara do 3.000zł- brak okresowej kontroli szczelności - kara do 10.000zł Edytowane 13 Listopada 2017 przez wihajster PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 13.11.2017 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Nawet przypadkowy grzybiarz "sygnalista" i po zawodach (za komuny byli po prostu kapusie, teraz PIS-owcy ładnie nazywają ich sygnalistami.... - na 500+ brakuje). Przypomnę: - nie zgłoszenie instalacji w ciągu 15 dni - kara do 3.000zł - brak okresowej kontroli szczelności - kara do 10.000zł Polak potrafi. Dyskusja o pompach ciepła, ale kusi nie miłosiernie co by przeszmuglować w swojej wypowiedzi jakieś polityczne dyrdymały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts