Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uwaga nowe f-gazy

oberwatorPC

Recommended Posts

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety nic tam nie było do poczytania. Mogę nawet zacytować to co tam przeczytałem:

"Your request for http://port.pc/ could not be fulfilled, because the domain name port.pc could not be resolved"

Po co trolujesz o poważnych sprawach skoro nie potrafisz wejść na stronę internetową?

Czy ktoś konkretnie odpowie na pytanie czy panasonica T-cap 9kw trzeba zgłaszać czy nie trzeba ? :) Każdy wali paragrafami, ale konkretów zadnych nie ma :)

Odpowiedź z pewnością już nie zainteresuje pytającego po tak długim czasie. Jednak wspomnę, iż zgodnie z >>tym linikiem<<, najnowsze TCAPy posiadają mniejszą ilość czynnika od poprzednich i 3-fazówek, rzędu 1.45-2.10.

Wrzuciłem informację w innym bardzo ciekawym temacie o pompach LG, jednak tutaj jest najodpowiedniejsze miejsce. Więc aktualizuję.

Edytowane przez rabarbar1
brak linku

Szybka aktualizacja mojego wpisu!

Dwa źródła. Dwie różne informacje.

Chciałem się jednak dokopać do informacji o poziomie głośnościu nowych Tcap'ów i znalazłem, jak również znalzłem informację na temat R410A zupełnie inną niż powyżej cytowana przeze mnie...

W >>tej ulotce<< poziom czynnika, jaki podaje Panasonic wynosi od 2.85 do 2.99

Dwie sprzeczne informacje.

Temat do wyjaśnienia w firmie Panasonic...

• 2 weeks później...
Odpowiedź z pewnością już nie zainteresuje pytającego po tak długim czasie. Jednak wspomnę, iż zgodnie z >>tym linikiem<<, najnowsze TCAPy posiadają mniejszą ilość czynnika od poprzednich i 3-fazówek, rzędu 1.45-2.10.

Wrzuciłem informację w innym bardzo ciekawym temacie o pompach LG, jednak tutaj jest najodpowiedniejsze miejsce. Więc aktualizuję.

Oczywiście, że zainteresuje tyle, że ostatnio nie mam czasu przekopywać się przez wszystkie posty i przeglądam tylko subskrypcje. Stąd dalej nie wiem czy trzeba zglaszać czy nie :bash::bash:

Oczywiście, że zainteresuje tyle, że ostatnio nie mam czasu przekopywać się przez wszystkie posty i przeglądam tylko subskrypcje. Stąd dalej nie wiem czy trzeba zglaszać czy nie :bash::bash:

Na tabliczce znamionowej masz ilość czynnika. Jeśli masz T-CAP serii F lub H to musisz zgłosić.

• 5 weeks później...
No i masz ci los już byłem zdecydowany na Panasa T-CAP 9kW a tu te fgazy ;/ Jakoś nie uśmiecha mi się co roku dodatkowo płacić za kontrolę szczelności itp (swoją drogą cholera wie ile to będzie kosztować). Alternatywą byłaby ta wersja "supercicha" ale jednak skłaniałbym się ku wersji MONOBLOCK T-CAP 9kW WH-MXC09G3E8. W instrukcji jak byk napisane, że hermetycznie zamknięta więc nie byłoby problemu. Zobaczę co mi hydraulik przedstawi za ofertę ale on Panasonica nie sprzedaje i u niego tylko Bosch lub Alpha Innotec.

Ale kto powiedział, że masz za to płacić.

To tylko i wyłącznie kwestia umowy między stronami.

Ty masz obowiązek raz w roku zrobić kontrolę szczelności i uzupełnić dane w CRO.

Nie próbuj na siłę zdołować ceny zakupu, to instalator pójdzie ci na rękę.

Rozumiem że instalator przez kilkanaście lat mi na rękę będzie szedł czy też po 2-3 skończy się dobra wola ? Takie bajki to wiesz. Nikt za darmo się podpisywał nie będzie. Już wolę urządzenie które nie wymaga takich przeglądów.