Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uwaga nowe f-gazy

oberwatorPC

Recommended Posts

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tylko trzeba wiedzieć o braku prądu i być jeszcze w odległości która pozwoli dotrzeć na miejsce.

I skąd mam wiedzieć, czy brak prądu będzie długotrwały?

Czy jak za oknem jest -15* gdy kładę się spać to te 6 godzin przerwy w dostawie gdy śpię to już jest długotrwała przerwa?

Gdybym miał monobloka, to przy braku prądu przy -15 raczej bym nie czekał, tylko pd razu spuszczał wodę, bo ponowne napełnienie zapewne jest żadną trudnością. Problemem jest, kiedy nikogo nie ma w domu, rodziny, sąsiadów brak ...

Jeśli śpisz... to wystarczy np http://nikomp.com.pl/opisy/ZEDJ0/ZEDJ2100.htm

Edytowane przez Pytajnick

Ładnie się dyskusja rozwinęła :) A co do stwierdzenia, że instalatorzy nie chcą montować monobloków ze względu na możliwe braki prądu i późniejsze z tym problemy :D :D

Ciekawe czy informujecie klientów , że dana pompa podlega pod f-gazy i będzie potrzeba rejestracji jak i corocznych kontroli. Bo tutaj jakoś temat jest pomijany np przez jednego ze sprzedawców Panasonica.

Ładnie się dyskusja rozwinęła :) A co do stwierdzenia, że instalatorzy nie chcą montować monobloków ze względu na możliwe braki prądu i późniejsze z tym problemy :D :D

Ciekawe czy informujecie klientów , że dana pompa podlega pod f-gazy i będzie potrzeba rejestracji jak i corocznych kontroli. Bo tutaj jakoś temat jest pomijany np przez jednego ze sprzedawców Panasonica.

Oczywiscie,ze informujemy. Od ponad 2 lat, jak tylko te przepisy weszły w życie. https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/nowe-przepisy-f-gazowe-rejestracja-urzadzen/

Oczywiscie,ze informujemy. Od ponad 2 lat, jak tylko te przepisy weszły w życie. https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/nowe-przepisy-f-gazowe-rejestracja-urzadzen/

No to fajnie mam nadzieje , że w rozmowach przed zakupem to zaznaczacie bo sucha informacja na stronie którą rzadko ktoś przeczyta to trochę mało. U mnie hydraulik jak wspomniałem o pompie to pierwsze co to mi w 5 minut wytłumaczył o co chodzi i dlatego właśnie zainteresowałem się tematem. Podejrzewam , że bez tego wziąłbym Panasa T-CAP w ciemno.

W tym temacie natomiast kilka razy ktoś się pytał czy T-CAP podlega pod f-gazy to konkretnej odpowiedzi nie dostał tylko formułkę o ilości czynnika. Jakby ciężko było napisać sprzedawcy " Tak montując Panasonica T-CAP wchodzi się w f-gazy". Natomiast rozgorzała jałowa dyskusja o tym które urządzenie jest hermetyczne a które nie.

Biadolenie.

Zgodnie z rozporządzeniem w 2025 urządzenia z czynnikiem r410 zostają wycofane ze sprzedaży.

Jestem w 100% pewien, że jeszcze przed tą datą będzie obowiązek rejestracji wszystkich urządzeń, niezależnie od napełnienia.

Tak więc z CRO lepiej się pogodzić i w koszty ogrzewania/chłodzenia w domu wliczyć obowiązkowe kontrole szczelności.

Biadolenie.

Zgodnie z rozporządzeniem w 2025 urządzenia z czynnikiem r410 zostają wycofane ze sprzedaży.

Jestem w 100% pewien, że jeszcze przed tą datą będzie obowiązek rejestracji wszystkich urządzeń, niezależnie od napełnienia.

Tak więc z CRO lepiej się pogodzić i w koszty ogrzewania/chłodzenia w domu wliczyć obowiązkowe kontrole szczelności.

Tak i będziesz do lodówki serwisanta wołał co roku i rejestrował w CRO. Co ma do tego czynnik czy będzie taki czy inny to chodzi o różnicę pomiędzy układem hermetycznie zamkniętym a lutowanym/skręcanym w warunkach budowlanych .

Tak i będziesz do lodówki serwisanta wołał co roku i rejestrował w CRO. Co ma do tego czynnik czy będzie taki czy inny to chodzi o różnicę pomiędzy układem hermetycznie zamkniętym a lutowanym/skręcanym w warunkach budowlanych .

Z punktu widzenia szczelności, nie ma między tymi urządzeniami różnicy.

Oba urządzenia, by pracować muszą być szczelne.

Urządzenia napełnione i uruchomione na budowie są mniej narażone na potencjalną nieszczelność, niż te które napełniono w fabryce i w drodze do klienta zaliczyły kilka kurierów i magazynów.

Między innymi dlatego, że instalator zobligowany jest do wykonania próżni i potwierdzenia szczelności układu.

Widzę, że jesteś instalatorem, któremu nie na rękę monobloki bo będziesz jeździł co roku i potwierdzał szczelność za $$$.

Akurat instalatorowi to równa czy mono czy split . Montuje i zarabia. Instalatorzy maja wystarczająco dużo roboty. A serwis był jest i bedzie , czy trzeba sprawadzać szczelność czy nie .

Spisku tu nie ma

Akurat instalatorowi to równa czy mono czy split . Montuje i zarabia. Instalatorzy maja wystarczająco dużo roboty. A serwis był jest i bedzie , czy trzeba sprawadzać szczelność czy nie .

Spisku tu nie ma

Nie doszukuję się spisku . Ale jeśli instalator płaci grube tysiące za f-gazy i za sprzęt to finalnie klient za to zapłaci tak czy nie?

Rejstracja byla calkiem prosta, kontrola szczelnosci zawsze robiona przy rocznym przegladzie i tak.

A wiec jaki problem z tymi Split'ami tak naprawde zeby koniecznie kupowac monoblok?

Ciekawe czym zastapia R410 gdyby przyszlo "uzupelnic" lub wymienic gaz w istniejacych PC.

R22 mozna bylo wymienic na R404 i R407 jak dobrze pamietam

Tu nie chodzi o problem, a raczej o ułatwienie, przynajmniej dla mnie.

Monoblok :

W jaki sposób łatwo zainstalować pompę ciepła firmy xxx

· W przypadku urządzenia typu monoblok, brak konieczności wzywania uprawnionego instalatora chłodniczego

· Łatwe wykonanie ustawień za pomocą prostego w obsłudze sterownika zdalnego

· Niezawodność

· Zawór bezpieczeństwa i naczynie wzbiorcze w zestawie

itd itp.

· Seria łatwych w instalacji urządzeń typu monoblok, brak konieczności wykonania instalacji czynnika chłodniczego i niewielkie wymiary w rzucie.

Ja akurat lubię, mam sprzęt, więc coś, co można zrobić samemu bez "papierów" mnie interesuje.

Witam Towarzystwo,

u mnie mleko już rozlane z 2,85kg R410A-mam ponad trzy lata PC więc pogodziłem się z dodatkowymi przeglądami.

Monobloki nie przemawiają do mnie -natomiast gdybym miał teraz wybierać instalatora od razu w umowie bym zastrzegł cenę przeglądu przez okres gwarancji.

Konkurs ofert byłby właśnie w takim zakresie.

Dodam jeszcze tylko ,że za kilka lat (raczej niebawem) zapewne zapomnimy o CRO-a będziemy się martwić cenami prądu.Wtedy też będziemy dumać jak temu zaradzić-myślę ,że wielu z nas pójdzie w temat fotowoltaiki. I znowu będzie o czym dyskutować...

Tymczasem

Gość TwojPan
Widzę że niektórzy już zacierają ręce.

John to taki polski J23. Nadaje już od dawna na wielu wątkach. Wszystko na czynniku jest beee. Klimatyzatory, pompy itd. Tylko klimakonwektory się liczą. Oficjalnie bez płatnego profilu, ale łatwo dostrzec dla kogo nadaje.

Tutaj na FM tak bajecznie łatwo urabia się głupiutkich inwestorów.

Czytam i normalnie nadciąga armageddon i prawdziwy koniec świata ...

Każda pompa ciepła prawidłowo podłączona jest całkowicie szczelna i nie wymaga żadnego uzupełniania czynnika . tak samo jak lodówka ..

Większość pomp do nowych domów ma poniżej 2kg czynnika zatem nie "łapie" się pod f-gazy a nowe jednostki będa na czynniku R32 i będzie tego czynnika jeszcze mniej ...

Myślę że 99% posiadaczy pomp nawet tych co mają powyżej 2kg czynnika nie ma pojęcia o czymś takim i nigdy nie zgłosi swojej pompy a same przepisy będa martwe i nikt się nimi nie będzie przejmował.

Zostały uchwalone bo "zła UE chciała" i na tym się skończy ...

Myśle że nikt normalny nie będzie działał na swoją niekorzyść i nie będzie się rejestrował aby później ponosić jakies dziwne nikomu nie potrzebne wydatki ...

Zastanawiam się kto taki tutaj czarny "marketing" stosuje i co te osoby SPRZEDAJĄ i oferują , bo zapewne coś co nie schodzi i trzeba jakoś poprawić sobie sprzedaż ..

Witam Towarzystwo,

u mnie mleko już rozlane z 2,85kg R410A-mam ponad trzy lata PC więc pogodziłem się z dodatkowymi przeglądami.

Monobloki nie przemawiają do mnie

Ale dlaczego dodatkowe?

Przynajmniej raz w roku warto wykonać przegląd urządzenia.

Umyć, pomierzyć prądy, sprawdzić ciśnienia i temperatury.

Jaki problem, taki przegląd rozszerzyć o protokół szczelności - do tego trzeba mieć tylko 1 walizkę więcej.

Moja rada w tym temacie:

Na umowie kupna, powinno się zawrzeć ilość, zakres prac i koszt przeglądów w całym okresie GW.

Najlepiej od razu napisać, kto pokrywa koszty uzupełnienia czynnika.

Należy pamiętać, że mając urządzenie w CRO, za wyciek czynnika do atmosfery płaci użytkownik.

Na dzień dzisiejszy są to niewielkie kwoty rzędu 30 PLN/kg

A Monobloków bym nie skreślał.

Zwłaszcza, że jest wiele ofert sprzętu używanego z Angli i Szwecji za niewielkie pieniądze, które można ciekawie wykorzystać.

Mając na miejscu kumatego chłodnika, żaden problem z takiej jednostki przelutować sam wymiennik freon/woda i przenieść go za ścianę (do wnętrza).

Nie ma wtedy problemu z zamarzaniem, czy użyciem glikolu zamiast wody.

W przypadku nowych urządzeń, zdecydowanie wybrałbym split.

Myśle że nikt normalny nie będzie działał na swoją niekorzyść i nie będzie się rejestrował aby później ponosić jakies dziwne nikomu nie potrzebne wydatki ...

Dziwnym nikomu nie potrzebnym wydatkiem, jest dopiero kara za nie zgłoszenie urządzenia do CRO.

Poczytaj jakie to są kwoty.

Moim zdaniem - w tych sprawach lepiej dogadać się ze swoim instalatorem.

Edytowane przez _John

John to taki polski J23. Nadaje już od dawna na wielu wątkach. Wszystko na czynniku jest beee. Klimatyzatory, pompy itd. Tylko klimakonwektory się liczą. Oficjalnie bez płatnego profilu, ale łatwo dostrzec dla kogo nadaje.

Tutaj na FM tak bajecznie łatwo urabia się głupiutkich inwestorów.

Dokładnie nieświadomi inwestorzy czytają takie banialuki, większość tu piszących to naganiacze i wyznawcy swoich jedynie słusznych produktów i rozwiązań.