Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja ganku - prośba o wsparcie

ogleniu

Recommended Posts

Witam,

Dobudowałem sobie taki mały ganek i jestem na etapie jego ocieplania. Mam pewną wątpliwość czy dobrze to robię a chciałbym uniknąć szybkiego remontu.

ganek.jpg

Może kilka słów wstępu o ganku. Ganek będzie ogrzewany. Fundament ocieplony, ścianki z bloczków komórkowych, dach wykonany z płyty MFP i papy a jak przestanie padać to dołożę gont. Dach będzie ocieplany wełną 10cm pomiędzy krokwiami+5cm lub 10cm na profilach. Pomiędzy "deskowaniem" a wełną będzie ze 2cm szczeliny wentylacyjnej.

Teraz kilka pytań:

1. W chwili obecnej ociepliłem ścianki szczytowe styropianem a szczelinę pomiędzy styropianem a dachem uzupełniłem pianką. Czy tak może być? Czy tutaj tez powinna być szczelina na wentylacje? Po za tym, styropian ten wpuściłem do środka i docisnąłem do krokwi ... aby ułatwić sobie życie i nie bawić się już tam z wełną. Teraz największy mój nie pokój budzi pytanie czy styropian może w ten sposób dochodzić do deskowania.

od_zewnatrz.jpg

od wewnatrz.jpg

2. Czy ocieplenie elewacji mogę dociągnąć do deskowania? Czy może powinienem zrobić podbitkę a do tego styro z elewacji?

Z góry dziekuję

Dziękuję za radę.

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące wentylacji pomiędzy wełną a deskowaniem.

Jak w moim przypadku najlepiej zrobić wyloty wentylacyjne?

-Zastosować 4 wywietrzniki połaciowe? Czytałem że wywietrzniki te wymagają spadku około 35stopni... u mnie jest jakies 14.

-Myślałem też aby zrobić jakieś szczeliny w obróbce blacharskiej i zabezpieczyć to siatka na owady.

-W chwili obecnej robię ocieplenie elewacji i ta blacha przyścienna zostanie zdemontowana i ponownie zamontowana na styropian. Myślałem żeby ją wygiąć, tak aby kąt był bardziej rozwarty i wtedy uzyskam jakąś tam przestrzeń którą powietrze mogło by wędrować na boki tej blachy, ale nie wiem czy to dobra droga.

wywietrznik.jpg