wrozansk 09.10.2017 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Dzień dobry, Dokształcania się ciąg dalszy:) Zastanawiam się jak rozwiązać kwestię sterowania ogrzewaniem w przyszłym domu. Założenia:1) Ogrzewanie: Pompa P-W Panasonic T-CAP 9 lub 12 kW (OZC jeszcze nie ma)2) Górne żródło: Ogrzewanie podłogowe w całym domu (aczkolwiek nie wiem czy w piwnicy nie postawię klimakonwektorów, ale piwnicę zostawmy w spokoju narazie): a) parter: 3 strefy - łazienka - salon i kuchnia - gabinet b) poddasze: 2 strefy - sypialnie - łazienka3) Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła4) Kominek z DGP grawitacyjnym5) V, najzimniejsza strefa klimatyczna Pytanie numer 1: Zacznijmy od tego, że nie jestem pewien, czy w ogóle dobrze ogarniam ideę sterowania. Z tego co rozumiem, na sterowniku pogodowym ustawiam krzywą grzewczą tak, by zaspokoić zapotrzebowanie na ciepło w najbardziej wymagającym pomieszczeniu (łazience), a resztę pomieszczeń mogę wysterować za pomocą termostatów i siłowników na mieszaczu od podłogówki. Czujnik temperatury wewnętrznej również powinienem umieścić w łazience Czy dobrze myślę? Pytanie numer 2:Z założeniem, że co do powyższego mam rację, jak do tego wszystkiego dołączyć kominek? Idea jest taka, że w największe mrozy (zakładam, że poniżej -15, gdy rzeczony T-Cap traci swą nominalną moc), rozpalam w kominku, żeby trochę odciążyć tą biedną pompę. Czy jak podciągnę jeden kanał od DGP do łazienki, to pompa nie będzie miała problemu z zarejestrowaniem tego i odpowiednio obniży loty? Pozdrawiam, Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.10.2017 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Trochę mieszasz. Jeżeli chcesz oprzeć sterowanie wyłącznie na krzywej grzewczej to czujnik temp zewnętrznej jest w jednostce zewnętrznej - nie w budynku. Ogólnie to dużo tych stref sobie wymyśliłeś. Każda potrzebowałaby osobnego sterownika i sterowania obiegami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 09.10.2017 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Racja. Teraz sobie uświadomiłem, gdzie leży błąd w moim rozumowaniu. To jak to w takim razie ugryźć? Podczas mrozów przerzucić się z sterowania pogodowego na czujniki wewnętrzne? Jest to w ogóle możliwe? Co do stref, to czy faktycznie jest ich tak dużo? Na parterze pewnie wystarczyłyby dwie, ale jednak w łazienkach temperatury powinny być trochę wyższe niż w innych pomieszczeniach. Pozdrawiam, Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.10.2017 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Przy wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła, nie ma konieczności utrzymywania takich różnic temperatury pomiędzy łazienka a resztą .Stref max - to tyle ile kondygnacji .Odnośnie kominka - najzimniej jest w nocy i nad ranem , gdzie wówczas przebywasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 09.10.2017 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Nie spotkałem się do tej pory z taką opinią, odnośnie WM i różnicy temperatur, dzięki. Im mniej stref tym mniej skomplikowana instalacja. W nocy mam nadzieję przebywać w objęciach Morfeusza. Aczkolwiek nie do końca rozumiem sens pytania. Pozdrawiam, Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.10.2017 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Przy wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła, nie ma konieczności utrzymywania takich różnic temperatury pomiędzy łazienka a resztą . Co ma wm do róznicy temperatur miedzy lazienką a resztą?. Chce miec wiecej to mam, nie chce to nie mam. Ta roznica uzalezniona jest od własnych upodoban i odczucia komfortu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.10.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 W nocy mam nadzieję przebywać w objęciach Morfeusza. Aczkolwiek nie do końca rozumiem sens pytania. Chodzi mnie o to, że najlepiej pociągnąć kanały z kominka do sypialń . Jeżeli sterownik wewnętrzny strefy Poddasze zarejestruje wzrost temperatury, to pompa nie będzie miała problemu z zarejestrowaniem tego i odpowiednio obniży loty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.10.2017 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Najpopularniejszym rozwiązaniem jest jeden obieg/strefa lub dwa. Zarówno ze względów prostoty instalacji jak i jej kosztów. Dodatkowo w poszczególnych pomieszczeniach utrzymujesz temperaturę w miarę jednakową i w łazienkach wyższą. Wyższą temp w łazienkach zazwyczaj osiągasz poprzesz zagęszczenie rurek podłogówki i/lub dodatkowy grzejnik na ścianie. Jeżeli zaś chodzi o kominek, to w przypadku grzania wyłącznie na podstawie krzywej grzewczej, nie ma możliwości aby PC "wiedziała", że ma nie grzać.W takim przypadku musisz mieć sterownik pokojowy, który będzie zarządzał wł/wył. PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 09.10.2017 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Chodzi mnie o to, że najlepiej pociągnąć kanały z kominka do sypialń . Jeżeli sterownik wewnętrzny strefy Poddasze zarejestruje wzrost temperatury, to pompa nie będzie miała problemu z zarejestrowaniem tego i odpowiednio obniży loty Mam zamiar kanały podciągnąć do sypialni:) Czy sterownik pokojowy ma priorytet przed sterownikiem pogodowym? Zastanawiam się nad jeszcze jedną opcją. Załóżmy że zdecyduję się na taryfę G12. Może wtedy opłacalne by było grzanie pompą w tańszej taryfie, a w droższej odpalenie kominka, żeby trochę wygrzać dom? Nie mam zamiaru oszczędzać na izolacji więc tak szybko to ciepło by nie uciekło. Najpopularniejszym rozwiązaniem jest jeden obieg/strefa lub dwa. Zarówno ze względów prostoty instalacji jak i jej kosztów. Dodatkowo w poszczególnych pomieszczeniach utrzymujesz temperaturę w miarę jednakową i w łazienkach wyższą. Wyższą temp w łazienkach zazwyczaj osiągasz poprzesz zagęszczenie rurek podłogówki i/lub dodatkowy grzejnik na ścianie. Jednak w większości przypadków spotykam się z opiniami, że w sypialni temperatura powinna być o 2-3 stopnie niższa niż np. w salonie. Grzejników wolałem uniknąć, ale jeśli może to uprościć całą instalację, to może warto się nad nimi pochylić. Zagęszczenie rurek też jest ciekawą opcją. Wspomnę o tym jak będę zlecał projekt podłogówki. Pozdrawiam, Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.10.2017 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 (edytowane) W Krakowie od X/2019, będzie zakaz palenia węglem i w kominkach . W sypialniach korzystnie jest zamontować klimakonwektory, ( zobacz posty map78 ) aby mieć możliwość chłodzenia za pomocą pompy ciepła, np w temacie ; Podłogówka i klimakonwektory http://forum.muratordom.pl/showthread.php?321556-Pompa-ciep%C5%82a-du%C5%BCe-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du-dom-200m2-pod%C5%82og%C3%B3wka-i-klimakonwektory/page5 - Jeżeli w domu jest młodzież , to większość czasu przebywa na poddaszu w swoich pokojach . Edytowane 9 Października 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.10.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Zagęszczenie rurek też jest ciekawą opcją. Wspomnę o tym jak będę zlecał projekt podłogówki. Wojciech Ja bym sie wstrzymał ze zlecaniem projektu projektantowi któremu trzeba podpowiedziec jaki wpływ na moc grzejnika podłogowego ma rozstaw pętli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 09.10.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Ja bym sie wstrzymał ze zlecaniem projektu projektantowi któremu trzeba podpowiedziec jaki wpływ na moc grzejnika podłogowego ma rozstaw pętliWszystkich projektów w całym kraju i tak czasowo nie ogarniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.10.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Zastanawiam się nad jeszcze jedną opcją. Załóżmy że zdecyduję się na taryfę G12. Może wtedy opłacalne by było grzanie pompą w tańszej taryfie, a w droższej odpalenie kominka, żeby trochę wygrzać dom? Nie mam zamiaru oszczędzać na izolacji więc tak szybko to ciepło by nie uciekło. Naprawdę chcesz mieć kotłownię w salonie? Bo do tego sprowadzają się Twoje pomysły. I co chcesz wygrzewać? Zamierzasz tą pompą utrzymywać 15 stopni w domu? Jednak w większości przypadków spotykam się z opiniami, że w sypialni temperatura powinna być o 2-3 stopnie niższa niż np. w salonie. Grzejników wolałem uniknąć, ale jeśli może to uprościć całą instalację, to może warto się nad nimi pochylić. Zagęszczenie rurek też jest ciekawą opcją. Wspomnę o tym jak będę zlecał projekt podłogówki. To sobie pętle w sypialniach przykręcisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.10.2017 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Wszystkich projektów w całym kraju i tak czasowo nie ogarniesz A co to ma do rzeczy? i tak juz nie wyrabiam czasowo, czy kazda moja uwaga w zakresie ozc czy projektowania ma na celu reklamę, czy to juz jakas obsesja na mim punkcie?. Moze lepiej zgłosic redakcji wniosek o zbanowanie mnie. Swoją droga to taka hipokryzja, jezeli ja cos doradzę to wiadomo w jakim celu, jezeli ktos inny to tylko bezintresownie, Ty tez sie tu wypowiadasz tylko w celu pomocy i wykorzystania wolnego czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 09.10.2017 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 A co to ma do rzeczy? i tak juz nie wyrabiam czasowo, czy kazda moja uwaga w zakresie ozc czy projektowania ma na celu reklamę, czy to juz jakas obsesja na mim punkcie?. Moze lepiej zgłosic redakcji wniosek o zbanowanie mnie. Swoją droga to taka hipokryzja, jezeli ja cos doradzę to wiadomo w jakim celu, jezeli ktos inny to tylko bezintresownie, Ty tez sie tu wypowiadasz tylko w celu pomocy i wykorzystania wolnego czasu? W y l u z u j!!! Nie zauważyłeś na końcu "emotikona"??? Swoją drogą: wszystkie swoje posty sam "akcentujesz" w JEDNYM kierunku, to nie dziw się że MOGĄ BYĆ odbierane właśnie "TAK". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.10.2017 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 W y l u z u j!!! Nie zauważyłeś na końcu "emotikona"??? Swoją drogą: wszystkie swoje posty sam "akcentujesz" w JEDNYM kierunku, to nie dziw się że MOGĄ BYĆ odbierane właśnie "TAK". Pozdrawiam Widze emotikona, czy mam sie zastanawiac jak sformułowac kazdą moją wypowiedz aby ta nie była odebrana z odpowiednim "akcentem"?. Nie miałem PP było zle, jest PP dalej zle. Niektórzy zamiast w merytorykę (a wiedzą co i jak w danym temacie) idą w wycieczki personalne. Widac lepiej sie w ogole nie wypowiadac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 10.10.2017 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Ja bym sie wstrzymał ze zlecaniem projektu projektantowi któremu trzeba podpowiedziec jaki wpływ na moc grzejnika podłogowego ma rozstaw pętli Może nie do końca jasno się wyraziłem. Podpowiem projektantowi, że w łazience ma być trochę cieplej. Ale faktycznie, jeśli nie będzie wiedział jaki wpływ na temperaturę ma zagęszczenie rurek, to znajdę innego:) Naprawdę chcesz mieć kotłownię w salonie? Bo do tego sprowadzają się Twoje pomysły. I co chcesz wygrzewać? Zamierzasz tą pompą utrzymywać 15 stopni w domu? Nie przesadzałbym z tą kotłownią. Kominek byłby rozpalany góra kilka/kilkanaście w roku. Nie rozumiem też kolejnych pytań. Skąd pomysł utrzymywania 15 stopni w domu? Pozdrawiam, Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.10.2017 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Może nie do końca jasno się wyraziłem. Podpowiem projektantowi, że w łazience ma być trochę cieplej. Normowo przyjmuje sie w łazienkach 24 oC, na zyczenie inwestora ta temperatura moze byc inna niekoniecznie nizsza. Projektant powinien zapytac inwestora czy ten chce miec normowo czy inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.10.2017 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 "Nie przesadzałbym z tą kotłownią. Kominek byłby rozpalany góra kilka/kilkanaście w roku. Nie rozumiem też kolejnych pytań. Skąd pomysł utrzymywania 15 stopni w domu?" Pozdrawiam, Wojciech Witaj,zazwyczaj kominek buduje się dla przyjemności "obcowania" z nim-przy okazji jest to alternatywne źródło ciepła.Jeśli planujesz używać go kilka razy w roku , to czy warto inwestować tyle kasy (kominek+komin+rozprowadzenia, itp) ?W te parę (tak-parę godzin w roku ) godzin dużego mrozu pogrzejesz sobie grzałeczką z PC , a jeśli PC się uszkodzi możesz szybko dokupić i zamontować piec CO elektryczny za parę stówek (ja mam wyprowadzone przyłącza w mojej instalacji).A jak prądu zabraknie , to możesz pożyczyć agregat prądotwórczy lub zakupić ze dwa eko-kominki ...Zaoszczędzone pieniądze na kominek z osprzętem zabezpieczą Ci całkiem poważną naprawę PC lub zwiększone koszty ogrzewania (chwilowa) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.10.2017 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Nie przesadzałbym z tą kotłownią. Kominek byłby rozpalany góra kilka/kilkanaście w roku. Nie rozumiem też kolejnych pytań. Skąd pomysł utrzymywania 15 stopni w domu? Po prostu Twoja wcześniejsza wypowiedź zabrzmiała jakbyś chciał zamontować PC i dla oszczędności grzać kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts