Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - pytania odnośnie sterowania

wrozansk

Recommended Posts

Po prostu Twoja wcześniejsza wypowiedź zabrzmiała jakbyś chciał zamontować PC i dla oszczędności grzać kominkiem ;)

Tak robią posiadacze ogrzewania gazowego;) Przy PC szybko przekona się, że kominek zbędny, choć nie do końca... Ja traktuję go jako drogi element dekoracyjny, który jednak niezmiennie cieszy me oko:) oraz w razie Niemca jednak alternatywne źródło ciepła. Niemniej jednak u mnie nieodpalany od 3 lat...

Witaj,

zazwyczaj kominek buduje się dla przyjemności "obcowania" z nim-przy okazji jest to alternatywne źródło ciepła.

Jeśli planujesz używać go kilka razy w roku , to czy warto inwestować tyle kasy (kominek+komin+rozprowadzenia, itp) ?

W te parę (tak-parę godzin w roku ) godzin dużego mrozu pogrzejesz sobie grzałeczką z PC , a jeśli PC się uszkodzi możesz szybko dokupić i zamontować piec CO elektryczny za parę stówek (ja mam wyprowadzone przyłącza w mojej instalacji).A jak prądu zabraknie , to możesz pożyczyć agregat prądotwórczy lub zakupić ze dwa eko-kominki ...

Zaoszczędzone pieniądze na kominek z osprzętem zabezpieczą Ci całkiem poważną naprawę PC lub zwiększone koszty ogrzewania (chwilowa)

pzdr

To też jest pytanie, na które próbuję znaleźć odpowiedź. Nie ukrywam, może się okazać, że koszty kominka wraz z osprzętem będą wystarczające na pokrycie kosztów pracy grzałki przez kilka lat.

Jednak nie zaszkodzi rozważyć wszystkich możliwości:)

Po prostu Twoja wcześniejsza wypowiedź zabrzmiała jakbyś chciał zamontować PC i dla oszczędności grzać kominkiem ;)

Poniekąd jest to prawda. Tutaj przez oszczędności rozumiem mniejsze zużycie prądu przez PC w największe mrozy:)

Pozdrawiam,

Wojciech

Tak robią posiadacze ogrzewania gazowego;) Przy PC szybko przekona się, że kominek zbędny, choć nie do końca... Ja traktuję go jako drogi element dekoracyjny, który jednak niezmiennie cieszy me oko:) oraz w razie Niemca jednak alternatywne źródło ciepła. Niemniej jednak u mnie nieodpalany od 3 lat...

A nie myślałeś o drink-barku w tym kominku ?

To też jest pytanie, na które próbuję znaleźć odpowiedź. Nie ukrywam, może się okazać, że koszty kominka wraz z osprzętem będą wystarczające na pokrycie kosztów pracy grzałki przez kilka lat.

Jednak nie zaszkodzi rozważyć wszystkich możliwości:)

Poniekąd jest to prawda. Tutaj przez oszczędności rozumiem mniejsze zużycie prądu przez PC w największe mrozy:)

Pozdrawiam,

Wojciech

Koszt roczny grzałek w "dobrej" PC to kilkadziesiąt PLN (max) -i to nie każdej zimy...

A nie myślałeś o drink-barku w tym kominku ?

Drink-barek mam już w lodówce ;)

W kominku "sezonuje się" od trzech lat pięknie ułożone drewno, gotowe do odpalenia w razie W.

Jako argument przeciw trzeba też dodać problem z upilnowaniem małych dzieci. U mnie mam teraz brzdąca 1,5 roku i kominek musi być zastawiony bo cały czas go "interesuje". Gdybym w nim palił miałbym jednak niezłego stresa, że włoży tam łapska :sick:

Witam, Mam pytanie odnośnie ustawień krzywej grzewczej w T-cap 12kw 1faza.

Podłączyłem 2x zewnętrzne sterowanie - temperaturą pokojową , dwie pompki obiegowe Parter i Piętro

Gdzieś coś czytałem że ustawienie PC z zewnętrznym sterownikiem pokojowym, powino być że stałą temperaturą, nie krzywą grzewcza.