ABan 09.10.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Muszę usunąć stary tynk i ponownie otynkować attykę od strony dachu (widok na zdjęciu). Chcę to dokładnie oczyścić, zagruntować, nałożyć obrzutkę i tynk właściwy. Na dole jest obróbka dekarska. Nie wiem jak umocować jakąś pomocniczą listwę, by tynk nie zjechał w dół i trzymał krawędź. Jedyne do mi przychodzi, to mocować ją do blachy na jakąś b. dobrą taśmę dwustronnie klejącą, ale nie wiem, czy to zda egzamin. Na zdjęciu widać, że przy pierwszym tynkowaniu (ok. 80 lat temu), tak listwa była dana. Może lepiej zamiast listwy do usunięcia po tynkowaniu dać na stałe jakiś metalowy profil, ale nic mi nie przychodzi do głowy. Grubość tynku - na dole ok. 3 cm., u góry trochę mniej. Będę wdzięczny za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 30.10.2017 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Szanowny Panie, opisana kolejność prac (oczyszczenie i zagruntowanie podłoża, nałożenie obrzutki i tynku właściwego) jest słuszna – odpowiednie przygotowanie podłoża jest kluczowe dla osiągnięcia satysfakcjonującego efektu końcowego. Do wykończenia attyki można wykorzystać zaprawę klejową (w którą wtopiona zostanie dodatkowo siatka), a jako warstwę wierzchnią – tynk cienkowarstwowy. Wówczas nie powinno być problemu ze „zjeżdżaniem” tynku. Do pomalowania attyki polecam natomiast zastosowanie farby Śnieżka Extra Fasadowa: https://www.sniezka.pl/produkt/sniezka-extra-fasadowa Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ABan 26.11.2017 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Niestety nie odnieśli się Państwo słowem do przedstawionego problemu. Dlatego traktuję ten wpis jako zwykłe reklamiarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts