Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynkowanie attyki

Recommended Posts

Muszę usunąć stary tynk i ponownie otynkować attykę od strony dachu (widok na zdjęciu). Chcę to dokładnie oczyścić, zagruntować, nałożyć obrzutkę i tynk właściwy. Na dole jest obróbka dekarska. Nie wiem jak umocować jakąś pomocniczą listwę, by tynk nie zjechał w dół i trzymał krawędź. Jedyne do mi przychodzi, to mocować ją do blachy na jakąś b. dobrą taśmę dwustronnie klejącą, ale nie wiem, czy to zda egzamin. Na zdjęciu widać, że przy pierwszym tynkowaniu (ok. 80 lat temu), tak listwa była dana. Może lepiej zamiast listwy do usunięcia po tynkowaniu dać na stałe jakiś metalowy profil, ale nic mi nie przychodzi do głowy. Grubość tynku - na dole ok. 3 cm., u góry trochę mniej. Będę wdzięczny za podpowiedzi.

attyka.jpg

• 3 weeks później...

Szanowny Panie,

opisana kolejność prac (oczyszczenie i zagruntowanie podłoża, nałożenie obrzutki i tynku właściwego) jest słuszna – odpowiednie przygotowanie podłoża jest kluczowe dla osiągnięcia satysfakcjonującego efektu końcowego. Do wykończenia attyki można wykorzystać zaprawę klejową (w którą wtopiona zostanie dodatkowo siatka), a jako warstwę wierzchnią – tynk cienkowarstwowy. Wówczas nie powinno być problemu ze „zjeżdżaniem” tynku. Do pomalowania attyki polecam natomiast zastosowanie farby Śnieżka Extra Fasadowa: https://www.sniezka.pl/produkt/sniezka-extra-fasadowa

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

• 4 weeks później...