Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łaty i kontrłaty - Tolerancja

maxiucb

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie bo nie mogę nigdzie znaleźć tego w internecie.

Dekarze na dachu zamontowali łaty i kontrłaty ale NIE są równe. Stwierdzili, że jest ok - chyba nie wiedzieli, że wejdę na dach i to sprawdzę.

W niektórych miejscach gołym okiem widać, że nie jest równo - mam wrażenie, że nie robią tego dobrze - liczy się szybkość nie jakość...

25-laty-i-kontrlaty21.jpg

Przykład na zdjęciu:

- czerwona kreska to położona poziomica na łatach

- okazuje się, że szpara między poziomicą a łatą u góry to 2cm a na dole 0,5cm - 2 punkty zaznaczone na zielono

70% dachu jest ok ale są takie miejsca jak na zdjęciu, zaproponowaliśmy, że przygotujemy kliny żeby podłożyli i zniwelowali te dziury - stwierdzili, że nie trzeba.

Teraz pytanie czy jest jakaś tolerancja? Czy później te różnice na dachowce ceramicznej będzie widać? wg mnie 2cm to za dużo.

Wystarczy przecież z góry do dołu sznurek rozciągnąć i klinami te łaty, które są niżej dorównać.

Potrzebuje szybko odpowiedzi, żebym wiedział jak jutro z nimi rozmawiać.

Z góry dzięki.

Nowy dach.

Dachówka ceramiczna.

Znalazłem coś takiego:

"Samo przybicie kontrłat na krokwiach wyrównuje liniowość górnej powierzchni tych belek tworzących płaszczyzny więźby dachowej. Jednak to nie wystarcza do uzyskania płaskiej powierzchni połaci, na której sumują się wszelkie nierówności, również te wynikające z odchyłek powstałych na murach budynku. Zwichrowanie połaci można regulować za pomocą podnoszenia łat na klinach przybitych do kontrłat (rys. 4) oraz podcinania kontrłaty (rys. 5). "

A Ty co o tym myślisz Jan, trzeba to poprawiać ?

Podepnę się trochę z pytaniem obok - jaką długość gwoździ stosować do łat na dachu deskowanym ?

W kilku składach mówili mi, że skrętne lub pierścieniowe (to na pewno), do k/łat 70-90mm, z do łat 100mm (chyba takie gwoździarki ma większość dekarzy).

Rzekomo nie ma potrzeby wbijania gwoździa w krokiew, bo łata jest dobrze trzymana i w deskowaniu i w k/łacie ?

Czy to prawda ?

Moim zdaniem 100 w łate to za mało. Stosuje skretne 130.

maxiucb Jak położą dachówke to zobacz, moim zdaniem nie bedzie to widoczne. Znaczy, ajkbyś nie wiedział że jest uskok to pewnie byś tego nie zobaczył ;)

A jeżeli okaże sie widoczne to powinni to poprawić. I tak jak Jan mówi nie klin a podkładka

Rzekomo nie ma potrzeby wbijania gwoździa w krokiew, bo łata jest dobrze trzymana i w deskowaniu i w k/łacie ?

Czy to prawda ?

Jest potrzeba jest. Bo to trzyma później całą więźbę.. na ssanie wiatru.. na parcie - mógł byś tylko goździkami do boazerii zablokować..

Dla przykładu, nie chce widzieć na budowie żadnego gwoździa, szczególnie te większe wymagają wiercenia otworów pod, a jak jakaś ekipa nie wierci= partactwo.

okazuje się, że szpara między poziomicą a łatą u góry to 2cm a na dole 0,5cm - 2 punkty zaznaczone na zielono
dwa cm to za dużo.

do pół cm owszem do zjedzenia.

Kolejna sprawa.. piła tarczowa -prowadzenie i do 1mm powinno się wykonać klina - który będzie równoległy do osi kontrłaty, a nie prostopadły - krótki klinik .. jak się chce.. to jeszcze strug ręczny i można dopieścić kontrłaty jak trzeba.

Edytowane przez מרכבה

Uwaga błąd!

Grubość najcieńszego elementu drewnianego złącza nie spełnia warunku (8.19) wg p.8.3.1.2(6) normy PN-EN 1995-1-1).

t1 = 50,0 mm < 14·d = 84,0 mm.

Należy zwiększyć grubość elementu drewnianego lub gwóźdź umieścić w nawierconym uprzednio otworze

ale przecież "majster' impulsatorem kinetycznym zawsze naparzał .. wkręty, gwoździ nawet nie chcę widzieć .. z wiertełem .. na przodku i nawet chińska wiertarka sobie poradzi z wkręceniem.

http://www.azmet.com.pl/static/uploaded_files/44-wkrety-ciesielski-129/wkret-ciesielski.jpg ostatnio takie wkręcałem 500 watową wiertarką.. długość 160mm https://eshop.wurth.pl/Kategorie-produktow/Wkret-do-drewna.-ostrze-samowierc./311135080703.cyid/3111.cgid/pl/PL/PLN/?NativeSearch=*%3A*%40%40+%2B%28CategoryUUIDLevelMulti%3A3111+%29+-CategoryUUIDLevelMulti%3A311195++%2Bvisibility%3A3111+%2BCategoryUUIDLevelMulti%3A311135080703&SelectedFilterValues=[]&DisplaySequence=[%22AT_NominalDiameter%22,%22AT_Length%22,%22AT_ThreadLengthLg%22,%22AT_HeadStyle%22,%22AT_ColorHead%22,%22AT_ThreadLengthWithDrillBitB%22,%22AT_HeadDiameter%22,%22AT_HeadAccessHole%22,%22AT_HeadHoleDiameter%22,%22AT_HeightOfHead%22,%22AT_InternalDrive%22,%22AT_HeadDetails%22,%22AT_ThreadType%22,%22AT_ThreadDesign%22,%22AT_ShankLength%22] można przebierać jak w ulęgałkach..

przodek blachowkręta .. a łepek jak się chce.. dla mnie bomba.. choć jak nie potrzeba chować łba.. to nie ma lepszej rzeczy, jak klucz S i wkręcanie 2 biegową wiertarą ;)

Edytowane przez מרכבה

Taki wkręt spełnia swoją rolę tylko w elementach gdzie zależy nam na docisku/ styku tych elementów w miejscu łącznia czyli np na zaciosie krokiew murłata ale nijak się ma taki wkręt gdzie występują inne siły tzn działające w innych kierunkach niż wzdłuż osi wkręta. Wbijanie długich i grubych gwoździ to lipa ... jak naparzasz młotkiem w jednym miejscu usiłując wbić takiego gwoździa to w innym miejscu luzują się te już wbite gwoździe i cały misterny plan idzie na marne.

Co ty wiesz o wbijaniu gwoździ... Gwoździe 5 calowe ( 125mm) normalnie się wbija młotkiem i nic się nie luzuje... Stosujemy je od ponad 20 lat. Lecz teraz w modę weszły wkręty ciesielskie stożkowe 5x120 na torx bądź 6x140 WKRĘTY REGULACYJNE DYSTANSOWE TORX. i Po problemie. Fakt że cenę mają, ale jak mam się szarpać z wyrywaniem i dobijaniem gwoździ to wolę wkręcić i wykręcić.. Co do wkrętarek to szkoda wyciągania tych chińskich na dach. Aktualnie użytkujemy najmocniejsze Makity na rynku DHP 481. Ps. radzą sobie z wkrętami 10x400 bez problemowo

Rozbawiłeś mnie no ale cóż. Od 20 lat nie zerwało ani jednego naszego dachu,ale co Ty możesz wiedzieć na ten temat wbijania gwoździ. Jakoś nigdy żaden obok mi się nie "luzuje" Jak zassał tak trzyma i jest problem żeby łatę oderwać a jak już odrywam to gwóźdź zostaje i przechodzi przez łatę. . Życzę powodzenia w dalszym opowiadaniu głupot. Powidz mi jaki sprzęt i materiał posiadałeś 20 lat temu ?????? Widzę że Twoja wiedza na ten temat jest zbyt niska żebym z Tobą dyskutował .