Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przygotowanie wiatrołapu do ogrzewania po kapitalnym remoncie.

bartek70

Recommended Posts

Czołem,

Remontuje stary prawie 100 letni dom, jest zbudowany z cegły a fundamenty z kamienia wapiennego. Remont zacząłem od wiatrołapu, jest tak tak zwany generalny remont. Chciałbym w najbliższym czasie go skończyć, pracę które zostały wykonane:

*odbicie starych tynków do "gołej" cegły

*usunięcie zniszczone sufitu między wiatrołapem a pomieszczeniem nad nim, czyli jest to aktualnie strych który będzie remontowany(na przestrzeń użytkową na samym końcu)

*wymiany starych okien, na okna firmy Dako model DPQ-82

Teraz w najbliższym czasie czeka mnie skończenie(założenie nowego) sufitu drewnianego, jest oparty na 3 belkach drewnianych 16 x 16 oraz wykończenie ścian. Zaczynając od sufitu, będzie on zbudowany następująco(idąc od górnej warstwy):

Sufit - (idąc od góry)

1.Płyta OSB

2.Belki 16x16

3.Wata szklana między nimi

4.Folia aluminiowa z pęcherzykami powietrza (np. https://archiwum.allegro.pl/oferta/folterm-multi-folia-paroizolacja-termoizolacja-i4678555731.html)

5.Kantówka 5x5 przymocowana przez folię do belek(tak aby stworzyła kratownice razem z belkami)

6.Deski o grubości 2.5cm do Kantówek(w nich będą zamocowane lampy punktowe ledowe)

Ściany - (idąc od zewnątrz)

1.Cegła - od zewnątrz niczym nie ocieplona i tak zostanie(cegła ręcznie wypala, piękna)

2.Ta sama folia aluminiowa z pęcherzykami powietrza co na suficie, będzie stanowić jedną całość, aby uniknąć mostku termicznego.

3.Kantówka 5x5 przymocowana pionowo przez folię do ściany

4.Między kantówki myślę zastosować płyty z pianki, albo watę szklaną

5.Druga warstwa foli aluminiowej przymocowana do kantówki

6.Siatka do tynku

7.Najprawdopodobniej będę wykonywał tynki z gliny, tak glinianie.

Podłoga

Tutaj nie mam pomysłu. Na razie jest jedynie płyta betonowa i nigdy nie było podłogi. Chciałbym poprosić o pomoc jak wykonać ją, ganek jest nad ziemią, pod nim znajduje się jeszcze jedno pomieszczenie które jest na powierzchni Ziemi(dolne wejście do domu). Jedynie wiem ze podłoga będzie podobna do

http://dominatura.pl/wp-content/uploads/2013/10/stara-dachowka-na-podlodze.gif

Jest to cięta stara dachówka.

Chciałbym przygotować pomieszczenie do ogrzewania elektryczne zaproponowanego przez Pana Tomasza Brzęczkowskiego. Oraz od razu przygotować pomieszczenie do rekuperacji. Bardzo proszę o pomoc i wskazanie jak to wykonać, oraz o spojrzenie na całość rzeczy o których piszę.

Mam jeszcze dodatkowe pytanie:

1. Jak zamontować belki które opierają się murach, czy powinienem je czymś zabezpieczyć? Np obłożyć papą.

2. Czy jeśli dolne warstwa cegły po intensywnym opadzie deszczu oznacza to ze może być nieszczelna spoina miedzy cegłami i przecieka przez nie? Czy musi być ta sprawa uregulowana przed obłożeniem folią aluminiową cegły od wewnątrz może "odpychać" wodę i nie będzie jakiś problemów typu grzyb itp?

Moim zdaniem powinieneś spytać o to wykonawcę systemu grzewczego, który chcesz zastosować. Popraw Twój pierwszy wpis na końcu, bo nie wiadomo co tym cegłom dolega, przeciekają? Izolacja, którą chcesz zastosować wydaje mi się tak kiepska, że wręcz iluzoryczna. Czy ja dobrze rozumiem - 5 cm?