Fronteri 09.10.2017 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 (edytowane) Witam,Od lipca zamieszkuję nowo wybudowany dom o powierzchni 150m2 (w tym ponad 25m2 garaż).W na całej powierzchni 150m położoną mam podłogówkę. Dom jest ocieplony z zainstalowanym rekuperatorem Brink Renovent Excellent. Do ogrzewania i CWU zainstalowany mam kocioł Buderus gb192 ze sterownikiem RC300.Na sterowniku ustawioną mam temperaturę 22st przez całą dobę i taka temperatura jest cały czas utrzymywana we wszystkich pomieszczeniach mieszkalnych. Przy obecnych temperaturach zewnetrznych (wahania od 4st do 12st) zuzywam ok 5m3 gazu/24h (w tym 1,5m3 na cwu). Krzywa grzewcza:temperatura projektowa: 39stmax temp. zasilania 45stwpływ pomieszczenia 10k Poszczególne obwody grzewcze ustawione na rozdzielaczu na przepływ ok 2 litrów. Pytanie jest następujące, czy można zmienić coś w ustawieniach, żeby zoptymalizować zuzycie gazu?Czy przy ogrzewaniu podłogowym zasadne będzie obniżenie nocą temperatury np do 21st, czy późniejsze dogrzanie do 22st nie spowoduje zwiększenia zużycia? Edytowane 10 Października 2017 przez Fronteri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 09.10.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Czy 22st. C przy podłogówce to nie za dużo, jak wygląda odczucie ciepła u domowników?Może warto spróbować obniżyć temp. pomieszczenia na 21st C a może nawet 20st. C? Przepływ 2 l/min a jakiej długości są pętle grzewcze? Obniżenie czasowe temperatury w pomieszczeniu przy dużej bezwładności OP raczej nie przyniesie wymiernych oszczędności, ale stałe obniżenie temp. w pomieszczeniach już tak, komfort cieplny może być nadal zachowany. Jeśli są strefy gdzie na stałe można obniżyć temp. np. w pomieszczeniach mniej użytkowanych, można to wykonać poprzez zmniejszenie przepływu w pętlach zlokalizowanych w tych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fronteri 09.10.2017 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Domownicy twierdzą, że jest bardzo komfortowo Przepływy ustawione są tak, żeby w każdym pomieszczeniu temperatura była jednakowa. Nie doprecyzowałem, max przepływ wynosi 2,2l/min, niektóre pętle ustawione są na 1,5l/min. Zastanawia mnie tylko, czy kombinować coś z ustawieniami krzywej. Sam parametr "wpływ pomieszczenia" jest dla mnie zagadkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 11.10.2017 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 'Wpływ pomieszczenia" :http://www.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/grupy-dyskusyjne/pl.misc.budowanie/24257/sterowanie-pogodowe-oraz-wplyw-temp-pom Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie indywidualna metoda prób i błędów dla rożnych konfiguracji parametrów krzywej grzewczej oraz wpływu pomieszczenia. Tym sposobem zostanie wybrana najbardziej optymalna konfiguracja dla danego budynku - radze zapisywać sobie konfigurację nastaw i ewentualny wynik zmian. Niektórzy użytkownicy dochodzą do optymalnych ustawień w kolejnych sezonach grzewczych. Proszę tez pamiętać że świeżo wybudowany i zasiedlony budynek może chłonąć nieco więcej ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fronteri 27.10.2017 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Przy wpływie pomieszczenia "0" temperatura pomieszczenia spada poniżej zadanej o ok. 0,7 stopnia. Spalanie gazu jak dla mnie rewelacja, dodatkow zmienione zostały ustawienia CWU (ok 1,5m3/24h z CWU), ale jednak nie o to chodzi. Wpływ pomieszczania ustawiłem na 4, zobaczymy co się zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fronteri 07.11.2017 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Wie ktoś może dlaczego sterownik przy sterowaniu pogodowym pokazuje np. temperatura zadana 27 rzeczywista 31? W trybie ręcznym bez problemu osiąga te 27 temperatury rzeczywistej. Nie wiem skąd ta różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts