Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za projekt ???

maksiu

Recommended Posts

ile mozna dac za projekt domu robiony na zamowienie, (parter z poddaszem mieszkalnym, dach dwuspadowy, generalnie dom dosc prosty), komplet projektow przylaczy (woda i prad), projekt szamba, komplet instalacji w domu (woda, prad, gaz, co, kanaliza) i plan zagospodarowania dzialki

maksiu

Ceny są różniste, gdy w 1999 r. miałem ten dylemat to (w Krakowie) znalezienie architekta, który zrobiłby projekt architektoniczny wraz z obliczeniami konstrukcyjnymi oraz zagospodarowanie działki za kwotę poniżej 5 tys graniczyło z cudem. Udało się po wielkich znajomościach, które wyszły mi potem bokiem (ponieważ ta kwota okazała się zbyt niska, by wiele od architekta wymagać). Na ogół ceny oscylowały ok 8 tys, boję się myśleć ile wynoszą dzisiaj. (Nie musze dodawać, że w tej cenie nie było żadnego projektu branżowego - tak więc projekty gotowe okazują sie o niebo tańsze, mimo koniecznośći dodatkowych opłat za ich adaptację)

Finiszant

my za indywidualny projekt domu (175m, parter z użytkowym poddaszem), projekt szamba oraz projekt garażu (wolnostojący, dwustanowiskowy) zapłaciliśmy na początku tego roku 3000pln (oprócz tego architekt załatwiał nam pozwolenie na budowę - dostarczyliśmy mu tylko wszelkie potrzebne dokumenty) i za 1000pln będzie kierownikiem naszej budowy;

aha, jakieś 40 km od centrum W-wy w stronę Lublina

ja zaplacilam kierownikowi budowy 1400 na poczatku, a za kazda wizyte na budowie chcial 40zl, wizyty te mogly sie ograniczyc tylko do "wiekszych "rzeczy typu fundamenty, potem sciany, potem wiezba, ale mozna wzywac go do kazdego szczegoliku jesli sie na tym nieznamy. Tylko ile by to nas kosztowalo???Poniewaz jednak nie jestem budowlancem (ani moja polowa) zrobilismy tak : zaplacilismy 1400, a teraz wzielismy do pierwszych, grubszych prac jego ekipe i tym sposobem on bedzie caly czas na budowie, a my nie bedziemy dodatkowo placic mu za kazda wizyte. Budowa w okolicach Wroclawia

On 2002-07-29 16:13, maksiu wrote:

ile mozna dac za projekt domu robiony na zamowienie, (parter z poddaszem mieszkalnym, dach dwuspadowy, generalnie dom dosc prosty), komplet projektow przylaczy (woda i prad), projekt szamba, komplet instalacji w domu (woda, prad, gaz, co, kanaliza) i plan zagospodarowania dzialki

maksiu

Sorry Maksiu,że Twoje zapytanie sprowadziłam na trochę inny tor ale myślę,że to się Ci również przyda bo to następny etap.

pozdrawiam Ewa

Nie ma sprawy EDZIA, sprawa kierownika budowy to tez interesujacy mnie temat, z tego co do tej pory tu przeczytalem dochodze do wniosku ze za komplet dokumentacji jak dam 6tys. to nie bedzie tak tragicznie, projektant chce tylko decyzje o warunkach zabudowy, decyzje o warunkach przylaczy pradu i wody, oraz wtornik, a w zamian dostaje komplet dokumentow do zlozenia o pozwolenie na budowe...

pozdrawiam

maksiu

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: maksiu dnia 2002-07-30 15:26 ]