gaga2 30.09.2002 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 ja też podam swoje informacjeNa razie wstępnie uzgodniliśmy z architektem cenę w wysokości 5% wartości wykonania domu wynikającego z kosztorysu inwestorskiego. Przy czym projekt ma być w najpełniejszej wersji: budowlany, wykonawczy, z detalem architektonicznym i budowlanym i wszelkimi instalacjami, w tym pompa ciepła i rekuperator. W sumie oceniamy, że projekt kosztować będzie ok. 25.0000 (dla domu parterowego ok. 170 m kw., nieużytkowe poddasze).Pozdrawiamgaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2002 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 GAGA Wygoń tego cwaniaka albo od razu go zastrzel, chyba że masz kupę szmalu do wrzucenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marf 10.10.2002 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 250000 toz to kwota za ktora mozna postawić caly dom !!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 11.10.2002 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Oczywiście moja pomyłka - ma być 25.000. Czy to rzeczywiście zdzierstwo??? Dodaję że chcemy mieć bardzo szczegółowy projekt ze wszystkimi możliwymi instalacjami. Budowa na Śląsku. Ewentualne szkody górnicze.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 11.10.2002 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Cena kompleksowa za: projekt arch-konstr. + opisy wykonawcze, projekty branżowe, projekt ogrodzenia, ogrodu, pozwolenie na budowę + wszelkie formalności - 20.000. Oczywiście jesteśmy cały czas w kontakcie i jeśli zdarzają się jakieś kwestie do wyjaśnienia lub wprowadzane są zmiany, to są na bieżąco załatwiane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 11.10.2002 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Zapomniałam - w podanej cenie jest też kosztorys (ślepy + inwestorski) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 14.10.2002 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 Z perspektywy budowy wiem, że wysoka cena wcale nie musi być gwarancją dobrych usług. Co więcej, ktoś kto dyktyje tak wysoką cenę ne pewno robi to z miłości do siebie i pieniędzy, nie zaś z chęci pełnego i wszechstronnego zadowolenia klienta. Życzę Ci aby Twój architekt był chlubnym wyjątkiem od tej reguły!Finiszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 14.10.2002 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 Finiszancie, nie chcę chwalić dnia przed zachodem słońca, ale po ponad rocznej współpracy z architektem nie mam negatywnych uwag. Cena całości, którą podałam była jasna od początku i mogliśmy zrezygnować przed podpisaniem umowy. Nie było więc żadnego zaskoczenia ani co do ceny, ani co do jakości usług. Poza tym, w trakcie wciąż trwającej budowy jesteśmy w kontakcie - łącznie z wizytą na budowie, wyjaśnianiem i precyzowaniem szczegółów z naszym wykonawcą (ja się na tym naprawdę nie znam). I to bez dodatkowych opłat. Myślę więc, że naprawdę pracownię wybraliśmy dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagi 12.11.2002 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Cena 25 000zł nie jest specjalnie wygórowana za pełen zakres projektu.Oczywiście zależy, jak skomplikowany był to projekt, bo jesli miał cztery ściany i dach dwuspadowy, to szkoda forsy ,ale jeśli był oryginalny i niepowtarzalny, to warto tyle zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.11.2002 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 25 000 do godziwa cena za komplet i moze wydawac sie wygorowana ( zwlaszcza te 5% ceny realizacji) jezeli nie wezmie sie pod uwage : A.Stopnia komplikacji konstrukcji wynikajacej z terenu gorniczego (lepiej teraz duzo kombinowac i zaplacic niz potem naprawiac) B. I troche ponadstandardowej instalacji.Tak czy inaczej ten "komplet" to po prostu projekt taki jaki powinien byc, czyli: A. W pelnym zakresie od koncepcji, projektu budowlanego, do rysunkow wykonawczych B. Wielobranzowy czyli architektura + konstrukcja ( projekt konstrukcji, a nie dwie kartki w krakte z obliczeniami) + instalacje sanitarne + instalacjie elektryczne C. Z oplaconymi nadzorami i korektami projektu wynikajacymi z roznych przyczyn.Jednym slowem - teoretycznie - jest to cos co nie jest robione na kolanie i dane komus bo ten ktos potrzebowal paier do urzedu. PozdrawiamMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EFIKK 04.03.2003 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Nasz projektant wziął 2000zł za projekt architektoniczny.Na tej podstawie dostaliśmy pozwolenie na budowę.Obiecał nam też ,że w każej sytuacji będzie do naszej dyspozycji...sprawdzi się w przyszłości.Nie wiem teraz czy on też ma zrobić projekty instalacji czy będą to robić inni projektanci-branżowi np gazownik projekt instalacji gazowej??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maria_n 25.03.2003 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Z naszym projektantem jesteśmy umuwieni na 2000zł za projekt architektoniczny + 1000 za cały nadzór na budowie. Przyłącze gazowe i tak lepiej zlecić pracownikom gazowni - najtaniej i bez kłopotów (przynajmniej u nas)Pozdrowienia Marian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magic 04.04.2003 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 My za swoj domek z... plaskim dachem, 145 pow. uzytkowej, zaplacilismy 6.000. Cena srednia jak na Poznań. Ale jest dobrze wpasowany w trudna dziake. Dla wszystkich korzystajacych z uslug architekta mam jedna rade - na poczatku nie sugerujcie nic oprocz liczby pokoi, lazienek i powierzchni. Poczekajcie na pierwsze koncepcje architekta!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorniak 09.04.2003 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Ja zaplacilem1.200 zl za projekt gotowy2.000 zl za naniesienia branzowepozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts