Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za projekt ???

maksiu

Recommended Posts

ja też podam swoje informacje

Na razie wstępnie uzgodniliśmy z architektem cenę w wysokości 5% wartości wykonania domu wynikającego z kosztorysu inwestorskiego. Przy czym projekt ma być w najpełniejszej wersji: budowlany, wykonawczy, z detalem architektonicznym i budowlanym i wszelkimi instalacjami, w tym pompa ciepła i rekuperator. W sumie oceniamy, że projekt kosztować będzie ok. 25.0000 (dla domu parterowego ok. 170 m kw., nieużytkowe poddasze).

Pozdrawiam

gaga2

• 2 weeks później...
Cena kompleksowa za: projekt arch-konstr. + opisy wykonawcze, projekty branżowe, projekt ogrodzenia, ogrodu, pozwolenie na budowę + wszelkie formalności - 20.000. Oczywiście jesteśmy cały czas w kontakcie i jeśli zdarzają się jakieś kwestie do wyjaśnienia lub wprowadzane są zmiany, to są na bieżąco załatwiane.

Z perspektywy budowy wiem, że wysoka cena wcale nie musi być gwarancją dobrych usług. Co więcej, ktoś kto dyktyje tak wysoką cenę ne pewno robi to z miłości do siebie i pieniędzy, nie zaś z chęci pełnego i wszechstronnego zadowolenia klienta.

Życzę Ci aby Twój architekt był chlubnym wyjątkiem od tej reguły!

Finiszant

Finiszancie, nie chcę chwalić dnia przed zachodem słońca, ale po ponad rocznej współpracy z architektem nie mam negatywnych uwag. Cena całości, którą podałam była jasna od początku i mogliśmy zrezygnować przed podpisaniem umowy. Nie było więc żadnego zaskoczenia ani co do ceny, ani co do jakości usług. Poza tym, w trakcie wciąż trwającej budowy jesteśmy w kontakcie - łącznie z wizytą na budowie, wyjaśnianiem i precyzowaniem szczegółów z naszym wykonawcą (ja się na tym naprawdę nie znam). I to bez dodatkowych opłat. Myślę więc, że naprawdę pracownię wybraliśmy dobrze.

• 5 weeks później...
  • 3 weeks później...

25 000 do godziwa cena za komplet i moze wydawac sie wygorowana ( zwlaszcza te 5% ceny realizacji) jezeli nie wezmie sie pod uwage : A.Stopnia komplikacji konstrukcji wynikajacej z terenu gorniczego (lepiej teraz duzo kombinowac i zaplacic niz potem naprawiac) B. I troche ponadstandardowej instalacji.

Tak czy inaczej ten "komplet" to po prostu projekt taki jaki powinien byc, czyli: A. W pelnym zakresie od koncepcji, projektu budowlanego, do rysunkow wykonawczych B. Wielobranzowy czyli architektura + konstrukcja ( projekt konstrukcji, a nie dwie

kartki w krakte z obliczeniami) + instalacje sanitarne + instalacjie elektryczne C. Z oplaconymi nadzorami i korektami projektu wynikajacymi z roznych przyczyn.

Jednym slowem - teoretycznie - jest to cos co nie jest robione na kolanie i dane komus bo ten ktos potrzebowal paier do urzedu.

Pozdrawiam

Marcin

• 3 months później...

Nasz projektant wziął 2000zł za projekt architektoniczny.Na tej podstawie dostaliśmy pozwolenie na budowę.Obiecał nam też ,że w każej sytuacji będzie do naszej dyspozycji...sprawdzi się w przyszłości.Nie wiem teraz czy on też ma zrobić projekty instalacji czy będą to robić inni projektanci-branżowi np gazownik projekt instalacji gazowej???

• 3 weeks później...

Z naszym projektantem jesteśmy umuwieni na 2000zł za projekt architektoniczny + 1000 za cały nadzór na budowie. Przyłącze gazowe i tak lepiej zlecić pracownikom gazowni - najtaniej i bez kłopotów (przynajmniej u nas)

Pozdrowienia Marian

• 2 weeks później...
My za swoj domek z... plaskim dachem, 145 pow. uzytkowej, zaplacilismy 6.000. Cena srednia jak na Poznań. Ale jest dobrze wpasowany w trudna dziake. Dla wszystkich korzystajacych z uslug architekta mam jedna rade - na poczatku nie sugerujcie nic oprocz liczby pokoi, lazienek i powierzchni. Poczekajcie na pierwsze koncepcje architekta!!!