Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka instalacja grzewcza do domku o pow. użytkowej 86 m2 ?

mariobrk

Recommended Posts

Witam, wychodzę do Was z prośbą o przedstawienie jakiegoś ciekawego rozwiązania całej instalacji grzewczej w domu z poddaszem użytkowym. Kilka istotnych danych mojego projektu: pow.użyt-86 m2, pow.całkowita-138 m2,kubatura ogrzewania-403 m3, dach dwuspadowy 45°-wełna mineralna 15-20 (zastanawiam się jeszcze nad pianą), sciany z ytonga, ocieplenie-styropian 15 lub 20. Po przesfietleniu wielu stron www i forum - ciekawym rozwiązaniem dla mnie stała się taka opcja: piec na biomasę (pellet) z podajnikiem + bufor ciepła 1000l z dwiema wężownicami na padlogowke w całym domu oraz C.W.U . Co uważacie na temat tej opcji? Jakiej mocy piec byłby najlepszy do takiego rozwiązania? Co moglibyście doradzić ewentualnie? Pozdrawiam

opcja z pelletem bez sensu, chyba że już zrobiłeś kotłownię i komin (chociaż kotły na pellet są drogie, więc chyba nadal bez sensu). w małym domu najrozsądniejsze rozwiązanie to dodatkowa izolacja i ogrzewanie prądem, chyba że przepisy nie pozwalają - wtedy trzeba się wspomóc jakąś pompą ciepła (klimatyzator albo PC do ogrzewania)

Witam, wychodzę do Was z prośbą o przedstawienie jakiegoś ciekawego rozwiązania całej instalacji grzewczej w domu z poddaszem użytkowym. Kilka istotnych danych mojego projektu: pow.użyt-86 m2, pow.całkowita-138 m2,kubatura ogrzewania-403 m3, dach dwuspadowy 45°-wełna mineralna 15-20 (zastanawiam się jeszcze nad pianą), sciany z ytonga, ocieplenie-styropian 15 lub 20. Po przesfietleniu wielu stron www i forum - ciekawym rozwiązaniem dla mnie stała się taka opcja: piec na biomasę (pellet) z podajnikiem + bufor ciepła 1000l z dwiema wężownicami na padlogowke w całym domu oraz C.W.U . Co uważacie na temat tej opcji? Jakiej mocy piec byłby najlepszy do takiego rozwiązania? Co moglibyście doradzić ewentualnie? Pozdrawiam

Witaj, jesteś przekonany do ogrzewania paliwem stałym w nowym budownictwie?

Co myślisz o gazowym kotle kondensacyjnym? Albo o powietrznej pompie ciepła? Te opcje są wygodne w użytkowaniu, ekonomiczne w eksploatacji i ekologiczne....

W nowym budownictwie odchodzi się od stałopalnego systemu grzewczego...

Jeśli nie jesteś przekonany do tego pelletu zapraszam do zapoznania się z ofertą firmy Viessmann. Jesteś zainteresowany kompleksową wyceną systemu? Albo profesjonalnym doradztwem na miejscu budowy?

Pozdrawiam! Zapraszam do kontaktu!