Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła powietrze czy piec pellet - 107m2

bartasp

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

Jestem w trakcie budowy domku 107m2 pow. użytkowej.

Zastanawiam się nad sposobem ogrzewania domu. W tym momencie waham się przed wyborem Piec Pellet - Powietrzna Pompa ciepła.

Dostałem już kilka wycen na wyposażenie kotłownii:

1. Pompa ciepła / hydrobox z zasobnikiem CWU PANASONIC AQUAREA

WH-ADC0309H3E5 / WH-UD09HE5 „ALL in ONE” , sprężarka

INWERTER, moc grzewcza Q=9,0 kW COP=4,13 (A7/W35), grzałka

dodatkowa 3 kW, zasilanie 230V , model grzewczo-chłodzący, zasobnik

CWU 200 L brutto / 185 L netto, nierdzewny, pow. grzewcza 1,9 m2 / ,

wbudowany elektrozawór trójdrogowy z siłownikiem HONEYWELL

(przełączający C.O. / CWU)

+ materiały do montazu i montaz = 26.000zł

2.Pompa ciepła / hydrobox PANASONIC AQUAREA WH-UD09HE5 / WHSDC09H3E5

, sprężarka INWERTER, moc grzewcza Q=9,0 kW

COP=4,13 (A7/W35), grzałka dodatkowa 3 kW , zasilanie 230V , model

grzewczo-chłodzący

Elektrozawór trójdrogowy DN1” + siłownik HONEYWELL (przełączający

C.O. / CWU) + zasobnik CWU (emaliowany) LEMET 300 MAXI+ czujnik

temp. do pompy Panasonic, grzałka 2 kW z zewnętrznym termostatem (nie

sterowana z hydroboxu), 220V, poj. netto 280 L , 1 wężownica pow.

wymiany 3,2 m2 /ogrzewana pompą ciepła/. Ocielony pianką / skay.

+ materiały do montazu i montaz = 25,500zł

3.# montaż pompy ciepła 8kW NIBE Split z wbud. zbiornikiem cwu 180l

# spięcie pompy z instalacją co oraz cwu

# połączenie chłodnicze między jednostkami

# uruchomienie kotłowni przez autoryzowany serwis NIBE

Materiał + robocizna = 27,000zł brutto

4.kotłownia z kotłem na pellet

# montaż kotła na pellet 12kW firmy Pellux Compact 5 klasy

# montaż kompletnej kotłowni

# spięcie kotła z instalacją co oraz cwu

# montaż zbiornika wody użytkowej 150l

# uruchomienie kotła przez autoryzowanego instalatora

Materiał + robocizna = 18,700zł brutto

Inwestycja (kujawsko-pomorskie). Pow. użytkowa domu 107m2 + garaż i kotłownia (razem ok 136m2)

W domu planuję w całości ogrzewanie podłogowe, okna 3 szybowe (dobrej klasy), ocieplenie 20cm styropian, 15cm na posadzce i ok 30cm wełna poddasze wentylacja grawitacyjna.

Jak myślicie co będzie najlepszym wyborem? Zdecydowac sie na pellet czy jadnak warto dołożyć do pow. pompy ciepła? A może jednak w naszej strefie klimatycznej pow. pompa ciepła się nie opłaca?

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich,

Jestem w trakcie budowy domku 107m2 pow. użytkowej.

Zastanawiam się nad sposobem ogrzewania domu. W tym momencie waham się przed wyborem Piec Pellet - Powietrzna Pompa ciepła.

Dostałem już kilka wycen na wyposażenie kotłownii:

1. Pompa ciepła / hydrobox z zasobnikiem CWU PANASONIC AQUAREA

WH-ADC0309H3E5 / WH-UD09HE5 „ALL in ONE” , sprężarka

INWERTER, moc grzewcza Q=9,0 kW COP=4,13 (A7/W35), grzałka

dodatkowa 3 kW, zasilanie 230V , model grzewczo-chłodzący, zasobnik

CWU 200 L brutto / 185 L netto, nierdzewny, pow. grzewcza 1,9 m2 / ,

wbudowany elektrozawór trójdrogowy z siłownikiem HONEYWELL

(przełączający C.O. / CWU)

+ materiały do montazu i montaz = 26.000zł

2.Pompa ciepła / hydrobox PANASONIC AQUAREA WH-UD09HE5 / WHSDC09H3E5

, sprężarka INWERTER, moc grzewcza Q=9,0 kW

COP=4,13 (A7/W35), grzałka dodatkowa 3 kW , zasilanie 230V , model

grzewczo-chłodzący

Elektrozawór trójdrogowy DN1” + siłownik HONEYWELL (przełączający

C.O. / CWU) + zasobnik CWU (emaliowany) LEMET 300 MAXI+ czujnik

temp. do pompy Panasonic, grzałka 2 kW z zewnętrznym termostatem (nie

sterowana z hydroboxu), 220V, poj. netto 280 L , 1 wężownica pow.

wymiany 3,2 m2 /ogrzewana pompą ciepła/. Ocielony pianką / skay.

+ materiały do montazu i montaz = 25,500zł

3.# montaż pompy ciepła 8kW NIBE Split z wbud. zbiornikiem cwu 180l

# spięcie pompy z instalacją co oraz cwu

# połączenie chłodnicze między jednostkami

# uruchomienie kotłowni przez autoryzowany serwis NIBE

Materiał + robocizna = 27,000zł brutto

4.kotłownia z kotłem na pellet

# montaż kotła na pellet 12kW firmy Pellux Compact 5 klasy

# montaż kompletnej kotłowni

# spięcie kotła z instalacją co oraz cwu

# montaż zbiornika wody użytkowej 150l

# uruchomienie kotła przez autoryzowanego instalatora

Materiał + robocizna = 18,700zł brutto

Inwestycja (kujawsko-pomorskie). Pow. użytkowa domu 107m2 + garaż i kotłownia (razem ok 136m2)

W domu planuję w całości ogrzewanie podłogowe, okna 3 szybowe (dobrej klasy), ocieplenie 20cm styropian, 15cm na posadzce i ok 30cm wełna poddasze wentylacja grawitacyjna.

Jak myślicie co będzie najlepszym wyborem? Zdecydowac sie na pellet czy jadnak warto dołożyć do pow. pompy ciepła? A może jednak w naszej strefie klimatycznej pow. pompa ciepła się nie opłaca?

Witam ,

osobiście wolę PC , ale jest kilka spraw :

-jak nie planujesz kominka , to dolicz jeszcze koszt wybudowania komina do kotłowni

-zobacz czy są dotacje do PC w Twojej gminie, u nas ok 10 000 pln (czyli już na plus dla PC)

-pellets ma kilka "wad" :zajmuje dość dużo miejsca (worek jest lekki ,ale mało kaloryczny) , aby bezproblemowo korzystać z tego systemu trzeba mieć dobrej klasy opał i piec (a to kosztuje) , no i trzeba to obsługiwać

PC są sprawdzone w gorszych warunkach klimatycznych od Twoich-wybór dla mnie jest oczywisty

pzdr

Kominy już akurat stoją. Za późno zacząłem o tym myśleć. (no ale niech już będą, kto wie co przyniesie czas).

Chodzi własnie mi o te temperatury poniżej 0. Czy pompa da radę. Panasonic czy Nibe?

Oj -Stary , poczytaj trochę tutaj na forum - bo Cie tu zaraz "zjemy":p

No pewnie , że działają -u mnie nawet działało przy -22st !

Ja "obcuję" i się "lubuję" w Panasach - o Nibe nic szczególnego nie wiem , ale wystarczy porównać :

- karty katalogowe (wg tych samych norm) z COP

-moc przy niskich temp

-ceny zakupu i serwisu

-warunki gwarancji

-opnie użytkowników

I wtedy coś sobie kupisz...

pzdr

Jakiś czas temu założyłem podobny temat w kotłach na paliwa stałe. Matematycznie byłem za peletem, sercem za pompą. Liczyłem, że za duże koszty pompy w stosunku do kotła. Cena zakupu.

Potem ta różnica się zatarła. W moim przypadku PC wyjdzie drożej o kilka tysi tylko. Ale ja nie mam komina postawionego i będzie wentylacja mechaniczna z odzyskiem

Rozumiem ze nad NIBE raczej nie mam się co zastanawiać? Przedstawiciel NIBE zwrócił mi uwagę abym spojrzał na SCOP a nie na COP. Gdzie niby NIBE ma ten parametr lepszy od Panasonica. Choć nigdzie tego nie znalazłem.

Widzisz-jak się nie ma konkretów w ręku , to się nagina rzeczywistość...

Potwierdzone COP pozwoli Ci porównać między sobą dane modele PC-na SCOP raczej bym nie patrzył (może tylko poglądowo, ogólnie) , ponieważ zależy od wielu innych czynników (bardziej indywidualnych )

Maciuś nie dopytywałem o cenę całości.

Na Cwu mnie pójdzie dużo. 3,8kw przy -20 st to niby duzo ale ile jest takich dni w roku? Grzałka będzie pracować kilka dni w roku. Trudno :) 5kw mi wystarczy. A co do ceny kotłowni to przy kotle peleciaku też musisz to wszystko mieć. Ja jestem matematykiem, wszytko przeliczam, niczemu nie wierzę na słowo. Jeśli imrahill mnie przekona przy piwie pokazując mi jego dom do prądu cop1 to tylko dlatego, że policzę se to sam na podstawie jego dowodów :) policz sam kocioł peletowy od 7 tysi a nawet 8 w górę, komin 3 tysie kontra pc za 12 tysi.

Pompki obiegowe, zaworki bojler itd to i tak potrzebujesz wiec pomijalne w wycenie. Popraw mnie, jeśli się bardzo mylę. 3majcie sie cieplo, idę na nockę do pracy buuuuu

Witam,

widzę, że wśród wycen nie ma oferty na pompy ciepła firmy Viessmann!

Zapraszam do zapoznania się z naszą ofertą i do zadania zapytania ofertowego - bez zobowiązań!

Zawsze możesz również zaprosić specjalistę na budowę celem specjalistycznej konsultacji - namiary TUTAJ!

Zapraszam do kontaktu w razie wątpliwości!

Sam będę montował PC więc nie jestem na nie.

Pompa 5kW przy -20 będzie miała sporo poniżej 3 kW czyli grzałki będą szalały w trakcie kiedy potrzeba najwięcej energii. W dodatku pompa na wymiar musi pracować więcej niż tania taryfa więc często będzie grzała w drogiej taryfie.

U mnie koszt podłączenia gazu do domu to 5 tyś zł, kotłownia na gaz z piecem to 15 tyś, komin 3 tyś, więc Samsung za 21 tyś wyjdzie mnie taniej 2 tyś.

Wybór jest oczywisty.

Pompa 5 kW przy -20 C będzie miała sporo poniżej 3 kW czyli grzałki będą szalały w trakcie kiedy potrzeba najwięcej energii. W dodatku pompa na wymiar musi pracować więcej niż tania taryfa więc często będzie grzała w drogiej taryfie.

Zależność  mocy.jpg

Około 80 % Energii Na Ogrzewanie Budynku Przypada Na Temperatury > - 2 C i sukces odniesiemy wtedy, kiedy modulacja mocy pompy ( i sama jej moc), będzie tak dobrana, by osiągać najwyższe COP w tym właśnie zakresie temperatur.

Pompa PC o mocy 5 kW ma niski próg modulacji ( 1,08 kW ). Będzie najmniej taktować w temperaturze > 0 C .Przy temperaturze 0 C, budynek będzie potrzebował 50 % mocy , czyli 2,5 kW, a PC będzie dysponowała mocą ok .4,1 kW .

Edytowane przez Andrzej5101

• 3 weeks później...

Witam,

Wybór pompy ciepła do ogrzewania budynku jest bardziej przyszłościowym rozwiązaniem, które dodatkowo pozwoli na znaczne oszczędności rocznych kosztów ogrzewania. Zachęcam Pana również do zainteresowania się gruntowymi pompami ciepła z rodziny Logatherm Marki Buderus. Nasze pompy cechują się solidnym wykonaniem, posiadają wysokiej klasy sprężarkę i wymiennik ciepła. Gwarantuje to długą żywotność i wysoką sprawność wytwarzania energii cieplnej. Bardziej szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/

W sprawie doboru, wyceny oraz montażu zachęcam do kontaktu z jednym z autoryzowanych instalatorów naszej marki. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus