bartasp 07.11.2017 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Pytania. 1.Czy do domu z poddaszem użytkowym potrzebny " lub mocno zalecany" jest Druga strefa grzewcza ze sprzęgłem?2. Do jakich domów wymagany jest Bufor? Dostałem kilka wycen na pompy ciepła i w żadnej nie ma uwzględnionego buforu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 07.11.2017 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Bufor jest zbędny, jeżeli podłogówka jest poprawnie wykonana.To się przelicza lub mierzy doświadczalnie.Warto przed doborem mocy pompy wykonać tzw. OZC budynku, aby poznać plusy i minusy swojego budynku. Korzystnie jest mieć dwa oddzielne obiegi ;- na parter, poddasze i dwa sterowniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 07.11.2017 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Pytania. 1.Czy do domu z poddaszem użytkowym potrzebny " lub mocno zalecany" jest Druga strefa grzewcza ze sprzęgłem? 2. Do jakich domów wymagany jest Bufor? Dostałem kilka wycen na pompy ciepła i w żadnej nie ma uwzględnionego buforu. Zależy czy ma być bufor w sensie magazynu energii? jeżeli tak to przy podłogówce to nie. W ogóle przy pompach ciepła bufor jako magazyn energii ze względu na mała różnicę temperatur się nie sprawdza. Sprzęgło to inne urządzenie ponieważ jego zadaniem jest ułatwienie między innymi rozmrażanie pompie ciepła oraz możliwość rozdzielenia właśnie dwóch obiegów grzewczych. Dwa obiegi grzewcze w domu z poddaszem gdzie inaczej rozgrzewa się dół a inaczej góra to bardzo przydatna sprawa. A do tego bardzo podnosi komfort. Dwa osobne sterowniki na górę i dół dają możliwość włączenia ogrzewania np. tylko na dół w nocy gdy chcemy zmagazynować ciepło podczas taniej taryfy ale nie chcemy grzać dodatkowo góry ponieważ np. lubimy w nocy mieć chłodniej. Np gdy mamy jedną strefę grzewczą a na górze jest itak ciepło bo rozgrzało się od okien dachowych itp. to ponieważ dól jest zimny itak będziemy grzać górę, zwiększa to koszty ogrzewania oraz przegrzewa górę przez co jest nie komfortowo. Dodatkowo druga strefa bardzo się przydaje podczas chłodzenia ponieważ gdy chłodzimy tylko górę czas chłodzenia jest znacznie krótszy ponieważ na górze wylewka zazwyczaj ma 5-6cm, a schłodzone powietrze z góry itak spadnie na dół bo jest cięższe. Chłodzeni dołu gdzie posadzka jest często znacznie grubsza około 7-10 cm, wydłuża bardzo czas chłodzenia a zimne powietrze na dole itak zostaje na wysokości kolan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 15.11.2017 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Pytania. 1.Czy do domu z poddaszem użytkowym potrzebny " lub mocno zalecany" jest Druga strefa grzewcza ze sprzęgłem? 2. Do jakich domów wymagany jest Bufor? Dostałem kilka wycen na pompy ciepła i w żadnej nie ma uwzględnionego buforu. Witam, W powietrznych pompach ciepła można zastosować bufor, aby przeprowadzić proces odmrożenia parownika. Do tego procesu pompa ciepła musi pobrać pewną ilość energii z budynku. Może to być energia z ogrzewania podłogowego lub z bufora. Kolejnym aspektem stosowania bufora jest możliwość ingerowania przez zakłady energetyczne w program pracy pompy ciepła. Specjalne taryfy, czy tańsza energia dla pomp ciepła umożliwiają dostawcom wyłączanie pompy ciepła w okresach szczytowego zużycia energii w danym regionie. Wyłączenie takie często poprzedzane jest sygnałem wyzwalającym proces ładowania bufora, który ma zapewnić energię w czasie wyłączania pompy ciepła. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartasp 17.11.2017 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 (edytowane) Czy słyszał ktoś o pompach ES (Energy Save)?http://www.energysave.se/en/products/awh-v5Od jednego z lokalnych monterów Pomp Ciepła dostałem wycenę na tą pompę - dokladnie ES AWH9-V5+. Podobno lepiej się sprawdza w naszym klimacie niż Panasonic TCAP 9kw a cena podobna.Ktoś ma jakieś doświadczenia co do tej pompy/producenta pomp? Edytowane 19 Listopada 2017 przez bartasp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 17.11.2017 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Witam, W powietrznych pompach ciepła można zastosować bufor, aby przeprowadzić proces odmrożenia parownika. Do tego procesu pompa ciepła musi pobrać pewną ilość energii z budynku. Może to być energia z ogrzewania podłogowego lub z bufora. ________________________________ Konsultant marki Buderus Jak często odbywa się takie odmrażanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartasp 18.11.2017 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 (edytowane) Ktoś ? Coś ? Edytowane 19 Listopada 2017 przez bartasp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 19.11.2017 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Jedna firma na „E” z Rudy Śląskiej je instaluje;-) Sam jestem ciekaw opini ale w internecie zero. Pompa którą linkujesz ma 5,28kW przy minus 15-stu stopniach, czyli osiągami można ją porównać ewentualnie do jednofazówki Panasonica SDC. TCap to dużo mocniejsza i droższa pompa, droższa o około 4-5 tys...Cena rzeczywiście zachęcająca:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 19.11.2017 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Nie można jej porównywać do niczego bez rzetelnych danych, których chyba brak. Manometr na jednostce zewnętrznej świadczy, że to raczej chiński OEM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 17.12.2017 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Witam, mam podobny metraż domu: 105 m2, ściany gazobeton 24cm + styro15cm, podłoga: styro 10cm, sufit: wełna 30cm, okna 3szyby, brak rekuperacji. Jeszcze w zeszłym tygodniu zastanawiałem sie jaki wybrać kocioł na pellet aż do momentu jak otrzymałem tańsze oferty na PC. Myślicie że warto dopłacić? Mam obawy że opłaty miesięczne mnie zeżrą zimą, ale może się myle... Cały czas studiuje temat i już sam nie wiem na co postawić.Co sądzicie o ARISTON NIMBUS 50S NET 7kW?lub o ThermaV firmy LG, 9kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartasp 17.12.2017 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Ja zdecydowałem się na Panasonic TCAP 9kw - 1Faz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 17.12.2017 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Ja zdecydowałem się na Panasonic TCAP 9kw - 1Faz. A jeśli mogę zapytać to jaką instalację wybrałeś? Ze sprzęgłem i ze sterowaniem strefami czy jakiś prostszy wariant? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 17.12.2017 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Witam, mam podobny metraż domu: 105 m2, ściany gazobeton 24cm + styro15cm, podłoga: styro 10cm, sufit: wełna 30cm, okna 3szyby, brak rekuperacji. Jeszcze w zeszłym tygodniu zastanawiałem sie jaki wybrać kocioł na pellet aż do momentu jak otrzymałem tańsze oferty na PC. Myślicie że warto dopłacić? Mam obawy że opłaty miesięczne mnie zeżrą zimą, ale może się myle... Cały czas studiuje temat i już sam nie wiem na co postawić. Co sądzicie o ARISTON NIMBUS 50S NET 7kW? lub o ThermaV firmy LG, 9kW? Też mam taki metraż (zobacz w stopce) i obecnie zużycie mam około 22 kWh dziennie razem z CWU. Grzeje 85% w taniej taryfie, gdyby nie grzejniki spokojnie przy obecnej temp. byłoby 100% w taniej. Temperatura w domu 23 stopnie ( tam gdzie podłogówka). 22 kWh X 0.25 zł wychodzi 5.5 zł dziennie.Ja mam jeszcze taniej bo mam promocje w Fortum i przez 10 godzin prąd za darmo. Ocieplenie masz lepsze o mojego, tylko nic nie piszesz jakie ogrzewanie. Jeśli podłogówka to nie ma się nad czym zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 17.12.2017 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Nie mam jeszcze zrobionej instalacji. Stoję przed wyborem czy po całości podłogówka, czy może układ mieszany (w pokojach kaloryfery), ale po przeczytaniu wielu opinii, zrobie raczej po całości ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.12.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Nie zawracaj sobie głowy ogrzewaniem mieszanym, tylko podłogówka . Edytowane 17 Grudnia 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartasp 17.12.2017 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 A jeśli mogę zapytać to jaką instalację wybrałeś? Ze sprzęgłem i ze sterowaniem strefami czy jakiś prostszy wariant? 100% podłogowka. Pompa z sprzęgłem. Na razie nie będę robił sterowania strefami. Choć rozdzielacze będę miał pod to przygotowane. Jak chcesz pompę ciepła to tylko podłogowka. Jak masz podłogowe to zawsze możesz gaz, ekosyf albo pompę ciepła zrobić. Przy układzie mieszanym już pompa ciepła średnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 17.12.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Na pewno podłogówka to najlepsze rozwiązanie dla kotła gazowego czy pompy ciepła, gorzej jednak jeśli źródłem ma być kocioł na paliwo stałe. Pół biedy jeśli jest nim kocioł na pellet, który się rozpala i gaśnie chociaż i w tym przypadku może być różnie ze spalaniem. Nie wiem już w co zainwestować aby było przede wszystkim ekonomicznie. Edytowane 17 Grudnia 2017 przez manwithnoname Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 17.12.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Na pewno podłogówka to najlepsze rozwiązanie dla kotła gazowego czy pompy ciepła, gorzej jednak jeśli źródłem ma być kocioł na paliwo stałe. Pół biedy jeśli jest nim kocioł na pellet, który się rozpala i gaśnie chociaż i w tym przypadku może być różnie ze spalaniem. Nie wiem już w co zainwestować aby było przede wszystkim ekonomicznie. W izolacje i rekuperację, i dalej to już obojętne czym będziesz grzał, wszystkim będzie tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 18.12.2017 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 W tym momencie mogę dołożyć jedynie 10 cm wełny na sufit co da łącznie 40cm. Podłoga musi zostać 10cm z racji wysokości - niestety tutaj już nie powalcze. Rekuperacja to spory koszt na który mnie nie stać w tej chwili, więc musi zostać tak jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar3k 18.12.2017 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 W podłogę te 10cm chyba warto w XPS zainwestować, ja żałuję, że tego nie zrobiłem.Co do rekuperacji to koszt ok 20tys (instalacja + urządzenie) zwrot czy nastąpi to nie wiadomo kiedy ale komfort jest ogromny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts