dominikki 10.10.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Witam Od kilku dni mam podłączony kocioł o mocy jak w temacie z podajnikiem oraz sterownikiem ST-480N. Problem polega na tym iż nie chce on osiągnąć zadanej temperatury (60 st.) i przejść ze stanu praca w stan podtrzymania. Dokładniej to wygląda tak, że temperatura oscyluje w okolicach 50 st., wentylator cały czas pracuje, opał jest podawany a temperatura nie rośnie. Jak się zdarzy, że dobije do zadanej temperatury (raz na 12 godzin) to po 15 minutach temperatura zaczyna spadać i wracamy do początku. Ustawienia sterownika są następujące: czas podawania - 12 s. częstotliwość podawania: 80 sek. siła dmuchawy: 60 (w skali od 1 do 100) wentylator w 2/3 otwarty tryb podtrzymania: czas pracy w podtrzymaniu: 20 sek. przerwa pracy w podtrzymaniu: 25 minut czas pracy wentylatora: 30 sek. przerwa w pracy wentylatora: 5 minut Spalanie wygląda jak na filmie: Bardzo proszę o porady co mogę jeszcze zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 15.10.2017 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Witam Od kilku dni mam podłączony kocioł o mocy jak w temacie z podajnikiem oraz sterownikiem ST-480N. Problem polega na tym iż nie chce on osiągnąć zadanej temperatury (60 st.) i przejść ze stanu praca w stan podtrzymania. Dokładniej to wygląda tak, że temperatura oscyluje w okolicach 50 st., wentylator cały czas pracuje, opał jest podawany a temperatura nie rośnie. Jak się zdarzy, że dobije do zadanej temperatury (raz na 12 godzin) to po 15 minutach temperatura zaczyna spadać i wracamy do początku. Ustawienia sterownika są następujące: czas podawania - 12 s. częstotliwość podawania: 80 sek. siła dmuchawy: 60 (w skali od 1 do 100) wentylator w 2/3 otwarty tryb podtrzymania: czas pracy w podtrzymaniu: 20 sek. przerwa pracy w podtrzymaniu: 25 minut czas pracy wentylatora: 30 sek. przerwa w pracy wentylatora: 5 minut Spalanie wygląda jak na filmie: Bardzo proszę o porady co mogę jeszcze zrobić. Po pierwsze taki stan czyli nie dochodzenie do temperatury zadanej jest najbardziej oszczędnym trybem spalania, jeżeli w domu ciepło to jest OK, gorzej jak przyjdą większe mrozy. Aby uzyskać większą moc z kotła to wystarczy zmniejszać częstotliwość podawania , zwiększać czas podawania i siłę nadmuchu i patrzyć na popiół czy nie robią się spieki lub nie dopala węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts