Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowe ustawiienie podtrzymania

kulibob

Recommended Posts

Miałem podobnie tylko krótka przerwa 60 czas postoju 110 i na tym wyciągałem ok 2,5 kg. Problem to stygnięcie kotła i przechodzenie co jakiś czas kotła w grzanie aby podbić temperature.

Teraz skróciłem czas postoju do 60 min.

Edytowane przez kulibob

Ja sprawdzając ile idzie na podtrzymanie miałem wyniki w widełkach min 0,9kg/24h po max. 1,4kg/24h

Zakładam,że średnio wyjść powinno 1-1,3kg/24h

Jak Ci wychodzi >2kg to cosik masz spartolone, gdzieś Ci na instalacje przebija albo coś mocniej kocioł wychładza (pewnie przebicie na instalację a może komin Ci wysokim ciągiem bruździ...)

Węgiel nie jest za mocny rusek 24 MJ. Na Bartexie gold też miałam problem.

Co do istalacji to wszystko ociplone i to więcej niż standardowe 9mm. Nawet wężownicę schładzającą ociepliłem wełną kominkową. Zawory zwrotne są. Grzejniki łazienkowe wychładzały kocioł robiły minimalny przepływ grawitacyjny jak glowice termostatyczne się otwierały. dorobiłem zawory zwrotne i jest ok.

Zostaje chyba komin od gleby ma ok 9m przekrój 13/24 (chyba). Jak zmniejszyć ciąg?? Otworzyć dolną wyczystkę komina ?

O początku ma takie spalanie w podtrzymaniu.

Ja mam podobnie , tzn na samo podtrzymanie latem jak nie była używana CWU > 2kg. Zawory CO zakręcone bo przebijało na podłogówkę - nie wiem jak to możliwe - pompki nie pracowały a przy otwartych zaworach na CO +1kg minimum na dobę.

Myślę że ma znaczenie gdzie kocioł stoi - mój stoi w piwnicy , piwnica ma izolowane tylko ściany zewnętrzne. Jeśli kocioł wyłączony to temp w piwnicy spada do 8-10*C zimą i ~10-16*C latem. Zetka ma średnicę 15cm i patrzy wprost na kocioł.

Komin raczej nie ja mam RCK zamontowany na wyczystce.

@kulibob - tani miał jest rozwiązaniem - nie oglądasz się na kg bo szkoda czasu jak 1kWh wychodzi 0,07-0,09PLN - Póki jeszcze można kupić :D

Syfku więcej, popiołu również, trzeba przebierać bo zdarzają się kawałki wielkości pięści ale się opłaca. Spala się bez spieków,kalafiorów i innych tworów. Popiół jak z papierosa. Minusy - jeden - jak nie przebierzesz to biegasz do kotłowni co parę minut pukać w ślimak ;)

Trochę wątpię w to że kwh może wyjść 7-9gr, przynajmniej u mnie. Jeśłi samo podtrzymanie to 900kkg rocznie a spalam ok 2ton to robi się kicha. Kocioł ma ciepło 12*C przy -16

Jednak nie o tym tu mowa prędzej chodzi jak ograniczyć straty na podtrzymanie.

Latem to kolektor i grzałka koszt miesięczny 10 zł :)

Edytowane przez kulibob