Admund 11.10.2017 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 (edytowane) Witam, od tygodnia mieszkam w domu (190m2). Mam piec Defro smart ekopell 5 16KW z APC2 adaptive control Ocieplenie domu: Styropian 20cm Pianka na poddaszu i pod stropem Rekuperacja Vanas 550 Instalacja mieszana: Piwnica 3 pomieszczenia: w dwóch grzejniki, w jednym (pralnia) grzejnik drabinkowy + podłogówka z powrotu. Parter: 4 pomieszczenia + łazienka: wszędzie podłogówka + drabinka w łazience Piętro: 3 pomieszczenia grzejnikami + 1 pokój i łazienka podłogówka + drabinka Automatyka TECH elektrozawory na listwie od podłogówki i w większości pomieszczeń czujniki ścienne z komunikacją bezprzewodową na grzejnikach (oprócz piwnicy) głowice termostatyczne TECH bezprzewodowe + na ścianach czujniki ścienne bezprzewodowe Generalnie bawiłem się piecem przez ostatnie 6 miesięcy,gdy wygrzewałem posadzki. Teraz gdy od tygodnia mieszkam zacząłem grzać w całym domu. Tragedii nie ma i póki co udaje się utrzymać ciepło, ale...pewności co do ustawień nie mam. Piec nagrzewa C.O znacznie powyżej zadaną temperaturę i szybko ona spada gdy czujniki ścienne otworzą grzejniki na zadaną temperaturę. Przed chwilą przy zadanej 42 (obniżenie gdy nie ma nikogo w domu) temperatura zaworu wbudowanego 1 (grzejniki) wzrosła do 80*c. Na piecu zadana 60, piec podbija to do 70, a podczas wygaszania do 75-80. Piwnicę mam zakręconą, jedynie pralnia jest ogrzewana. Do tego zasobnik wody 300L i na nim temperatura 50*C. Utrzymuje się bardzo ładnie. Piec uruchamia się mniej więcej co godzinę by dograć do zadanej. Na podłogówce mam 30 zadanej a powrót już 62 ale szybko spada. Przy grzejnikach jak je odkręce to też spada temperatura na zaworze i powrót poniżej zadanej temperatury w ochronie powrotu 45*C. Jak utrzymać dłużej temperaturę w stanie czuwania? czy zawory od podłogówki i grzejników muszą być otwarte np na 4% czy zamknięte na 0% gdy minimalna temperatura jest za niska? Oprócz tego pracuje z automatyką pokojową pogodówka. Czy podłogówka może pracować na stałej temperaturze czy z pogodówką lepiej? Czy do pogodówki dodać też zawór 1 czyli grzejniki? Dziś włączyłem przedmuchy w pracy co 12 minut po 10 sek i to po tym chyba tak wysoko rośne. Niestety szybko się wychładzają pomieszczenia z grzejnikami. Nie mogę zmusić aby utrzymywać jednolitą temperaturę grzejników w pokojach na piętrze. Załączam moje ustawienia pieca w pdf. http://uploadfile.pl/pokaz/1232379---wlgu.html oraz widok panelu z przed chwili po dogrzaniu ,a także statystyki od tygodnia Edytowane 11 Października 2017 przez Admund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts