maitza 11.10.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Posiadam dzialkę z domem z lat 60tych - do wyburzenia. Aktualnie ma swoj numer i oplaca się tam gaz/prąd/wode - kilka złotych co miesiąc. Jeśli będe chcial postawić na działce now dom - raczej w innym miejscu, to przy wyburzaniu, jak rozumiem, będzie musiało być wszystko odłączone.. ? Czy ktoś jest mi w stanie podać, jak wygląda przerabianie gazu/prądu/wody ? Wszystko idzie ziemią, ale jeśli nowy budynek będę chciał zrobić w innym miejscu, będzie się to wiązało, ze zmianami w ziemi (kabli). Jaki mniej wiecej jest tego koszt? duzy? Problem na działce jest taki, ze wszystkie przyłącza leca jak chcą, nie wzdłuż granicy. Np. Gaz 1,5m przed domem (gdzie teraz np. chciałbym przesunąć nowy dom do przodu o jakiś 7-10m (dzialka jest prostokątna, a dom stoi praktycznie w jej jednym rogu, z dala od drogi). Prąd leci 2m z boku, woda z drugiej strony. Jak wyglada sprawa z licznikami? Slyszalem, ze teraz juz nie robi sie tego w domu, tylko gdzieś przy drodze? Głownie interesuje mnie jakiś szacowany koszt, przerabiania tych mediów, poniekąd jest też problem, bo wszystkie idą dalej za dom, do drugiego domu rodziców.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andreys 17.10.2017 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Z własnego doświadczenia: Prąd prawdopodobnie wyjdzie taniej jeśli odłączysz się oficjalnie od sieci a po miesiącu wystąpisz o przyłączenie. Gaz będziesz pewnie musieć przenieść w linie ogrodzenia. Woda - nie wiem. Najlepiej to zdobądź kontakt do lokalnych firm, które robią projekty i roboty i wtedy dowiesz się, co można, co trzeba i jakie to koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.10.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 (edytowane) Prąd zależy od ZE. Mi też chcieli wmówić, że najlepiej będzie odłączyć i podłączyć od nowa. U mnie przeszedł trick, że złożyłem wniosek o zwiększenie mocy i wraz tym skrzynka została przeniesiona do linii ogrodzenia. Zapłaciłem tylko za dodatkowe kW mocy. Bodajże 59zł netto/kW w PGE. Potem WLZ, elektryk, itp standardowe kwestie. Gaz mam na działce, ale nie podłączony. Koszt przeniesienia w zasadzie taki sam jak nowe przyłącze, z tą różnicą, że nie trzeba czekać. Woda - najlepiej dowiedzieć się w wodociągach. Zazwyczaj to lokalne firmy. U mnie bezproblemowo. Edytowane 17 Października 2017 przez agb Dopiska do akapitu o prądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts