sruba014 11.10.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 (edytowane) Potrzebuję Waszej pomocy bracia. Posiadam taki oto bojler https://www.bojlery.pl/bojler-pionowy-dwuplaszczowy-ermet-200l.html i mam z nim delikatny problem. W momencie gdy idę pod prysznic o godz np 20, temp zadana np. 45* jets osiągnięta a pompa cyrkulacyjna działa od 18 non stop to w momencie gdy idę pod prysznic gorąca woda leci tylko przez pierwsze 2 minuty a następnie leje się już tylko letnia woda. I tak jest od samego początku użytkowania pieca i boljera. Po wzięciu prysznica zawsze sprawdzam o ile spadła temp na bojlerze i wykres bruli pokazuje, że 0,5-1*C co jest nie możliwe bo woda pod prysznicem jest letnia i a te $%* leci jak już pisałem dosłownie chwilę po odkręceniu kranu/prysznica. Wszystkie rury cwu i cyrk. są odizolowane z resztą w lecie jest ten sam problem. Od kotłowni do łazienki jest z 7m rur. W czym może być problem? Myslałem, że w samym zasobniku bo np brak mu wężownic... sam już nie wiem Obkręciłem pazłotkiem czujnik CWU myśląc, że może są złe odczyty CWU ale nic to. Edytowane 11 Października 2017 przez sruba014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.10.2017 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 (edytowane) Jeśli dobrze pamiętam czujnik CWU masz u góry przełóż go w okolice połowy baniaka.A dla oszczędności cyrkulacja niech nie chodzi non stop tylko w cyklicznie w strefach czasowych. Czyli np ok 16-22 i niech pracuję 5min i stoi 25(taki przykład sam musisz to dopracować Edit:Odczyt pewnie masz poprawny. Woda rozkłada się warstwami od ciepłej do zimnej. dlatego masz nagły spadek temperatury H2O. Dlatego czujnik powinien być w połowie moze górnej 1/3 banki Edytowane 11 Października 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 11.10.2017 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 I to jest b. dobre rozwiązanie. Mam wejście 5/4" z możliwością podłączenia grzałki elektrycznej. Kupię kapilarę/osłonę do czujnika takiej wielkości (o ile są) i zamontuję w tym właśnie miejscu. Bóg zapłać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts