Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z Pionowym wymiennikiem CWU - dwupłaszczowym oraz cyrkulacją.

sruba014

Recommended Posts

Potrzebuję Waszej pomocy bracia.

Posiadam taki oto bojler https://www.bojlery.pl/bojler-pionowy-dwuplaszczowy-ermet-200l.html i mam z nim delikatny problem.

W momencie gdy idę pod prysznic o godz np 20, temp zadana np. 45* jets osiągnięta a pompa cyrkulacyjna działa od 18 non stop to w momencie gdy idę pod prysznic gorąca woda leci tylko przez pierwsze 2 minuty a następnie leje się już tylko letnia woda. I tak jest od samego początku użytkowania pieca i boljera. Po wzięciu prysznica zawsze sprawdzam o ile spadła temp na bojlerze i wykres bruli pokazuje, że 0,5-1*C co jest nie możliwe bo woda pod prysznicem jest letnia i a te $%* leci jak już pisałem dosłownie chwilę po odkręceniu kranu/prysznica.

Wszystkie rury cwu i cyrk. są odizolowane z resztą w lecie jest ten sam problem. Od kotłowni do łazienki jest z 7m rur.

W czym może być problem? Myslałem, że w samym zasobniku bo np brak mu wężownic... sam już nie wiem

Obkręciłem pazłotkiem czujnik CWU myśląc, że może są złe odczyty CWU ale nic to.

WP_20161021_005.jpgWP_20161021_011.jpgWP_20161021_012.jpg

Edytowane przez sruba014

Jeśli dobrze pamiętam czujnik CWU masz u góry przełóż go w okolice połowy baniaka.

A dla oszczędności cyrkulacja niech nie chodzi non stop tylko w cyklicznie w strefach czasowych. Czyli np ok 16-22 i niech pracuję 5min i stoi 25(taki przykład sam musisz to dopracować

Edit:

Odczyt pewnie masz poprawny. Woda rozkłada się warstwami od ciepłej do zimnej. dlatego masz nagły spadek temperatury H2O. Dlatego czujnik powinien być w połowie moze górnej 1/3 banki

Edytowane przez kulibob