Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bufor ogrzewany grzałką, sterowanie pompami obiegowym.

kita102

Recommended Posts

Planuje ogrzewać dom 170 m2 buforem 1000l zasilanym grzałką o mocy 8-10 kw. Pytanie moje dotyczy sterowania pompami obiegowymi podłogówki, grzejników i c.w.u. Jako wszystko ogarnąć, najlepiej w jednym sterowniku. Taryfa G12w.

Nie da sie ogarnąc jednym sterownikiem, a przynajmniej ja nie znam takiego. Poza tym muszą byc styczniki, na pewno musi byc zegar sterujacy (II strefa), regulator ładowania bufora, regulator blokady ogrzewania aby zachowac cwu w czasie I strefy, moze to byc regulator podwójny. Osobną kwestią jest regulacja temperatury pomieszczen i wynikajace z niej sterowanie pompami co i cwu. Dla zachowania porządku z kablami i poszczegolnymi modułami polecam zastosowanie tych modułów na szynę w odpowiedniej rozdzielnicy. Mozesz to obejrzec na mojej stronie w dziale realizacje : "Bufory ciepła"

Planowane było ogrzewanie piecem na pellet ale trafiłem panele pv w dobrej cenie, stąd ogrzewanie elektryczne, moc paneli 8 kw. Początkowo myślałem o piecu elektrycznym do tych paneli ale po zasięgnięciu kilku opinii zdecydowałem się na bufor i grzałkę.

Zużycie energii może zaskoczyć ale generalnie to dobra decyzja bo bufor można napędzać różnymi źródłami ...

Grzałki można wysterować poprzez stycznik za pomocą sterownika pokojowego z sondą temperatury podłogi...

Np ESCO TC 510 + czujnik podłogowy...

Sondę pakujesz w bufor i ustawiasz dowolny program...

Plan jest taki: grzanie bufora w nocy na maks, w dzień oddaje ciepło, w zimie do cwu wężownica, w lato zasobnik 200-250l grzany grzałką zasilaną z paneli. Jeśli coś jest nie tak poproszę o opinię. Dodam że jest czworo domowników, dwie kobiety które z wody korzystają jak kaczki, czyli jak wejdą to nie jest to krótka wizyta.

Plan jest taki: grzanie bufora w nocy na maks, w dzień oddaje ciepło, w zimie do cwu wężownica, w lato zasobnik 200-250l grzany grzałką zasilaną z paneli. Jeśli coś jest nie tak poproszę o opinię. Dodam że jest czworo domowników, dwie kobiety które z wody korzystają jak kaczki, czyli jak wejdą to nie jest to krótka wizyta.

Nie widzę potrzeby dodatkowego zasobnika CWU kiedy jest przepływowe grzanie ciepłej wody z bufora...

Tym bardziej jak jest duży dobowy rozbiór CWU...

Nie wiem czy latem nie będzie zbyt dużo strat na buforze przy samej cwu? Powinien starczyć na około cztery dni z tego co czytałem na forach, ale jest różnica nagrzać 200l a 1000.

A dlaczego chcesz grzać od początku...?

Codziennie doładowujesz tyle ile wychlapaliście ...

Generalnie to sterownik grzałek jest ustawiony bez zmian w lecie i zimie a jedynie układ sterowania ogrzewaniem ustawiasz na lato jeżeli nie potrzebujesz dogrzewać domu...

Dobrze wszystko zaizolować i ma banglać...

Jeżeli chcesz wykorzystać fotowoltaikę do grzania to warto zainstalować niezależne grzałki jedne do sieci a drugie do paneli...

Nie wiem czy latem nie będzie zbyt dużo strat na buforze przy samej cwu? Powinien starczyć na około cztery dni z tego co czytałem na forach, ale jest różnica nagrzać 200l a 1000.

Niekoniecznie. W moim buforze grzałka 2 kW do CWU umieszczona jest w połowie jego wysokości i ogrzej 500l.

Pozdrawiam

Cezary

W 2014 r. obmyśliłem koncepcję zastosowanych technologii budowy domu. PC wtedy były bardzo drogie, zwłaszcza markowe, czas amortyzacji wynosił ponad 10 lat i stąd decyzja o buforze. W dom jeszcze nie mieszkam, ale zeszłą zimę ciepło do podłogówki było sączone z bufora za koszt 1500,- zł. z temp. dyżurną ok. 9*C. (brak ocieplenia ścian). Gdybym dzisiaj podejmował decyzję byłoby bez bufora, a z gruntową PC i zasobnikiem CWU. Ale jak miałbym budować domek do 90 m2 to jednak bufor. Bufor ma jedną wielką zaletę. Tam nie ma co się popsuć. Grzałka 8 kW kosztowała sto kilkanaście zł. i podobnie ta umieszczona w połowie jego wysokości do CWU. Podczas zaniku napięcia, zwykłym UPS-em mogę zasilić pompę cyrkulacyjną OP i jeszcze przez wiele godzin cieszyć się ciepłem.

@kita102 opisz w stopce co zostało zbudowane lub jest zaplanowane, łatwiej będzie Ci coś doradzić, a teraz nie wiadomo, dom 80m2 czy 280m2:)

Pozdrawiam

Cezary

PS Przecież o metrażu napisałeś w pierwszym poście.:bash:

Edytowane przez cezary.pl
PS