kita102 11.10.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Planuje ogrzewać dom 170 m2 buforem 1000l zasilanym grzałką o mocy 8-10 kw. Pytanie moje dotyczy sterowania pompami obiegowymi podłogówki, grzejników i c.w.u. Jako wszystko ogarnąć, najlepiej w jednym sterowniku. Taryfa G12w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.10.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Planuje ogrzewać dom 170 m2 buforem 1000l zasilanym grzałką o mocy 8-10 kw. Pytanie moje dotyczy sterowania pompami obiegowymi podłogówki, grzejników i c.w.u. Jako wszystko ogarnąć, najlepiej w jednym sterowniku. Taryfa G12w. Nie da sie ogarnąc jednym sterownikiem, a przynajmniej ja nie znam takiego. Poza tym muszą byc styczniki, na pewno musi byc zegar sterujacy (II strefa), regulator ładowania bufora, regulator blokady ogrzewania aby zachowac cwu w czasie I strefy, moze to byc regulator podwójny. Osobną kwestią jest regulacja temperatury pomieszczen i wynikajace z niej sterowanie pompami co i cwu. Dla zachowania porządku z kablami i poszczegolnymi modułami polecam zastosowanie tych modułów na szynę w odpowiedniej rozdzielnicy. Mozesz to obejrzec na mojej stronie w dziale realizacje : "Bufory ciepła" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.10.2017 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Tym załatwisz sobie sterowanie ogrzewaniem...http://allegro.pl/zawor-3-d-1-afriso-arv384-silownik-tech-st-431n-i5091177314.htmlCzęsto używam tego rozwiązania... Bufor z wężownicą cwu załatwi ci sterowanie do ciepłej wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kita102 11.10.2017 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Zapomniałem dopisać o wężownicy cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.10.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Zapomniałem dopisać o wężownicy cwu. System grzewczy w tym domu to już jest czy dopiero w planach...? Dlaczego mieszany...?? ( Grzejniki, podłogówka...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kita102 11.10.2017 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Planowane było ogrzewanie piecem na pellet ale trafiłem panele pv w dobrej cenie, stąd ogrzewanie elektryczne, moc paneli 8 kw. Początkowo myślałem o piecu elektrycznym do tych paneli ale po zasięgnięciu kilku opinii zdecydowałem się na bufor i grzałkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.10.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Planowane było ogrzewanie piecem na pellet ale trafiłem panele pv w dobrej cenie, stąd ogrzewanie elektryczne, moc paneli 8 kw. Początkowo myślałem o piecu elektrycznym do tych paneli ale po zasięgnięciu kilku opinii zdecydowałem się na bufor i grzałkę. Zużycie energii może zaskoczyć ale generalnie to dobra decyzja bo bufor można napędzać różnymi źródłami ... Grzałki można wysterować poprzez stycznik za pomocą sterownika pokojowego z sondą temperatury podłogi... Np ESCO TC 510 + czujnik podłogowy... Sondę pakujesz w bufor i ustawiasz dowolny program... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kita102 11.10.2017 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Plan jest taki: grzanie bufora w nocy na maks, w dzień oddaje ciepło, w zimie do cwu wężownica, w lato zasobnik 200-250l grzany grzałką zasilaną z paneli. Jeśli coś jest nie tak poproszę o opinię. Dodam że jest czworo domowników, dwie kobiety które z wody korzystają jak kaczki, czyli jak wejdą to nie jest to krótka wizyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kita102 11.10.2017 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Dodatkowo awaryjnie piec śmicióch 15kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.10.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Dodatkowo awaryjnie piec śmicióch 15kw. Śmieciucha podepnij grawitacyjnie do bufora poprzez termostat z ciężarówki... Wystarczy lekko przerobić obudowę 2' zaworu różnicowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.10.2017 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Plan jest taki: grzanie bufora w nocy na maks, w dzień oddaje ciepło, w zimie do cwu wężownica, w lato zasobnik 200-250l grzany grzałką zasilaną z paneli. Jeśli coś jest nie tak poproszę o opinię. Dodam że jest czworo domowników, dwie kobiety które z wody korzystają jak kaczki, czyli jak wejdą to nie jest to krótka wizyta. Nie widzę potrzeby dodatkowego zasobnika CWU kiedy jest przepływowe grzanie ciepłej wody z bufora... Tym bardziej jak jest duży dobowy rozbiór CWU... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kita102 11.10.2017 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Nie wiem czy latem nie będzie zbyt dużo strat na buforze przy samej cwu? Powinien starczyć na około cztery dni z tego co czytałem na forach, ale jest różnica nagrzać 200l a 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.10.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Nie wiem czy latem nie będzie zbyt dużo strat na buforze przy samej cwu? Powinien starczyć na około cztery dni z tego co czytałem na forach, ale jest różnica nagrzać 200l a 1000. A dlaczego chcesz grzać od początku...? Codziennie doładowujesz tyle ile wychlapaliście ... Generalnie to sterownik grzałek jest ustawiony bez zmian w lecie i zimie a jedynie układ sterowania ogrzewaniem ustawiasz na lato jeżeli nie potrzebujesz dogrzewać domu... Dobrze wszystko zaizolować i ma banglać... Jeżeli chcesz wykorzystać fotowoltaikę do grzania to warto zainstalować niezależne grzałki jedne do sieci a drugie do paneli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 11.10.2017 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Nie wiem czy latem nie będzie zbyt dużo strat na buforze przy samej cwu? Powinien starczyć na około cztery dni z tego co czytałem na forach, ale jest różnica nagrzać 200l a 1000. Niekoniecznie. W moim buforze grzałka 2 kW do CWU umieszczona jest w połowie jego wysokości i ogrzej 500l. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kita102 12.10.2017 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Jeżeli to możliwe to bym poprosił o jakieś schematy spięcia tego wszystkiego w całość, to na weekendzie sobie troszkę pomajstruję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kita102 12.10.2017 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Cezary, ogólnie zadowolony jesteś z bufora? U mnie w rodzinie zdania podzielone, starsza część sceptycznie nastawiona a reszta czeka co wyjdzie z tego eksperymentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 12.10.2017 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 (edytowane) W 2014 r. obmyśliłem koncepcję zastosowanych technologii budowy domu. PC wtedy były bardzo drogie, zwłaszcza markowe, czas amortyzacji wynosił ponad 10 lat i stąd decyzja o buforze. W dom jeszcze nie mieszkam, ale zeszłą zimę ciepło do podłogówki było sączone z bufora za koszt 1500,- zł. z temp. dyżurną ok. 9*C. (brak ocieplenia ścian). Gdybym dzisiaj podejmował decyzję byłoby bez bufora, a z gruntową PC i zasobnikiem CWU. Ale jak miałbym budować domek do 90 m2 to jednak bufor. Bufor ma jedną wielką zaletę. Tam nie ma co się popsuć. Grzałka 8 kW kosztowała sto kilkanaście zł. i podobnie ta umieszczona w połowie jego wysokości do CWU. Podczas zaniku napięcia, zwykłym UPS-em mogę zasilić pompę cyrkulacyjną OP i jeszcze przez wiele godzin cieszyć się ciepłem. @kita102 opisz w stopce co zostało zbudowane lub jest zaplanowane, łatwiej będzie Ci coś doradzić, a teraz nie wiadomo, dom 80m2 czy 280m2:) Pozdrawiam Cezary PS Przecież o metrażu napisałeś w pierwszym poście. Edytowane 13 Października 2017 przez cezary.pl PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts