hudy8 12.10.2017 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 (edytowane) Dzień dobry. Panowie mam szybkie pytanie. Dekarz połączył krokwie z murłatą gwoździem krokwiowym. W projekcie nie mam nic o gwoździach tylko o złączach ciesielskich 90x90 montowanych obustronnie, mocowane na gwoździe archon 4x60. Czy oprócz gwoździ krokwiowego można jednocześnie zastosować te złącza czy stosuje się tylko jedno rozwiązanie? Krokwie mają wymiar 8x18, oparte są oczywiście na murłacie i na płatwiach, po obu stronach krokwi zamocowane są jętki, dach 36 stopni deskowany. Edytowane 12 Października 2017 przez hudy8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.10.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Pytaj "fachowców" od dachów z wieloletnim doświadczeniem takich jak Kamil30cm i Paweł Sowinski znają się na tym wbijają gwoździe od dziecka a dachy stoją do dziś . A tak na poważnie to jak w projekcie masz złącza ciesielskie to nie powinno się tego zmieniać ot tak na widzi mi się. Ten kto obliczał dach/więźbę w programie komputerowym po prostu nie ma gwoździ tylko właśnie złącza stąd ich użycie w projekcie. Po drugie złącza to ponoć znacznie lepsze rozwiązanie niż krokwiak, niestety droższe i pochłania więcej czasu. Wykonawca więc woli zrobić szybciej i tak jak robi pewnie od wielu lat. Link http://fachowydekarz.pl/krokiew-murlata-najwazniejszym-polaczeniem-wiezby/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 12.10.2017 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Jak Panowie nie odpiszą to najwyżej odezwę się do nich na priv. Niestety przeoczyłem brak tych złączy. Kierownik budowy również co mnie strasznie wkurzyło bo ja przecież mogę się na tym nie znać a on ma obowiązek to sprawdzić.Kupiłem łączniki dekarskie 90x90x65 2,5mm grube. Kupiłem gwoździe archor 4x40 i 4x60. Dziś dowiedziałem się że można łączyć kątowniki z krokwiakami w jednym połączeniu. Chciałbym jednak jeszcze usłyszeć wasze zdanie na ten temat.Czy stosujecie i jedno i drugie rozwiązanie jednocześnie? Czy to jest poprawne? Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. W projekcie mam złącze kątowe 90x90 montowane obustronnie gwoździami archor 4x60. Według projektu tych gwoździ ma być 20 w jednym łączniku. Krokwia ma 8x18. Przecież w miejscu tych łączników będzie więcej gwoździ niż drewna. Gwoździe będą na siebie nachodziły a pewnie niejednokrotnie wbijając gwoździe z jednej strony trafie na te wbite z drugiej. Czy projektant trochę nie przesadził z ilością tych gwoździ? No i ich długość. Krokwie mają 8cm a gwiździe 6cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 12.10.2017 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Pytaj "fachowców" od dachów z wieloletnim doświadczeniem takich jak Kamil30cm i Paweł Sowinski znają się na tym wbijają gwoździe od dziecka a dachy stoją do dziś . A tak na poważnie to jak w projekcie masz złącza ciesielskie to nie powinno się tego zmieniać ot tak na widzi mi się. Ten kto obliczał dach/więźbę w programie komputerowym po prostu nie ma gwoździ tylko właśnie złącza stąd ich użycie w projekcie. Po drugie złącza to ponoć znacznie lepsze rozwiązanie niż krokwiak, niestety droższe i pochłania więcej czasu. Wykonawca więc woli zrobić szybciej i tak jak robi pewnie od wielu lat. Link http://fachowydekarz.pl/krokiew-murlata-najwazniejszym-polaczeniem-wiezby/ Z całym szacunkiem, ale pleciesz pan bzudry. W innym temacie ktory można prześledzić pisałem o wbijaniu gwoździ w ŁATY, a to Ty okazująć swój brak jakiejkolwiek wiedzy przyklejasz tą odpowiedź do mocowania krokiew-murłata. A w temacie, połączenie wykonać zgodnie z projektem (krokwiaków nie trzeba oczywiście wyciągać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 12.10.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 i pogadaj z kierbudem o zmienie ilosci gwozdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 12.10.2017 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 do autora... weź łapkę albo łom i wyrwij krokiew z gniazda, jak ci się uda to wtedy napisz co dalej.Łączniki typu kątowniki i tym podobne to naleciałość z systemów kanadyjskich gdzie nikt nie robi gniazd w murłacie (bo takowej tam nie ma) w prawidłowo zrobionej więźbie ni potrzeba takich łączników. No niestety prawdziwych projektantów jest coraz mniej i takie wynalazki są coraz częstrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 12.10.2017 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Dziękuję Panowie za odpowiedź. Panie Pawle oczywiście porozmawiam o zmianie ilości gwoździ gdyż ilość podana w projekcie jest chyba przesadzona. To jest praktyczne 20 gwoździ w tym samym miejscu.Panie Andrzeju rozumiem że takie połączenie rzadko jest wykorzystywane przez rodzimych dekarzy ale czy jego zastosowanie w czymś będzie przeszkadzało? Czy użycie krokwiaka i tych łączników jest błednę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 12.10.2017 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 20 gwoździ w jednym miejscu tylko rozczepi drewno i można powiedzieć że "gówno" będzie trzymać. My stosujemy Wkręt ciesielski talerzykowy w Twoim przypadku 10x300mm i do tego po bokach łącznik ciesielski lk3 lub lk4. Jeden przybijamy na leżąco (działa na wypychanie krokwi) a drugi na stojąco( działa na poderwanie do góry przez wiatr) i każdy przybijany jest 8 gwoździami pierścieniowymi 4x60 i uwierz mi wiatr tego nie ruszy. To co masz w projekcie mija się z celem bo projekt jest pewnie gotowy i robił go student pod którym ktoś się podpisał nie mając wiedzy praktycznej !!!!. Dlatego my jako wykonawcy zapewniamy Cię że wykonany przez nas dach nie poleci z wiatrem i dajemy Ci na to gwarancję . Co do wypowiedzi "Kemotxb" to raczyłbym się go nie słuchać bo jakbym chciał robić tak jak on pisze że mam trzymać się projektu to wiele dachów by już poleciało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 12.10.2017 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Panie Kamilu rozumiem że te łączniki lk3 i lk4 działają podobnie jak te łączniki kątowe? One również działają na wypychanie i podrywanie krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 12.10.2017 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Tak tylko te które podałem są typowe do tego połączenia. Ale jak już masz kątowniki to możesz je zastosować lecz maxymalnie użyłbym 12 gwoździ do ich przybicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 12.10.2017 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Ok dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.10.2017 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Ok dziękuję za odpowiedź. Widzisz jak podziałało , inaczej byś nie dostał zbyt wielu odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 12.10.2017 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 A mam jeszcze jedno pytanie. Czy takie łączniki stosujecie Panowie tylko na łączeniu krokwi z murłatą czy może także na łączeniu krokwi z płatwią? Czy jest sens założyć łączniki tu i tu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 12.10.2017 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Z płatwią nie ale jak masz jętkę pod płatwią to warto przybić sobie 2 łk3 na jedną jętkę po przeciwnej stronie. Połączenie typu płatew jętka. Jętką będzie mniej pracować co spowoduje mniejszą pracę sufitu ( nie będzie pękać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.10.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 ... Według projektu tych gwoździ ma być 20 w jednym łączniku. Krokwia ma 8x18. Przecież w miejscu tych łączników będzie więcej gwoździ niż drewna. Gwoździe będą na siebie nachodziły a pewnie niejednokrotnie wbijając gwoździe z jednej strony trafie na te wbite z drugiej. Czy projektant trochę nie przesadził z ilością tych gwoździ? No i ich długość. Krokwie mają 8cm a gwiździe 6cm . Wyciągasz bardzo sensowne wnioski. Jak widać Twój projektant wrzucił więźbę w program i mu coś wyszło i bezmyślnie to zaakceptował. No cóż mamy jakiś odsetek takich "projektantów". Po pierwsze sprawdź ile masz otworów w tym kątowniku bo może się okazać, że jest ich mniej niż ilość zalecanych gwoździ? Po drugie gdybyś zdecydował się zastosować te gwoździe co odradzam to bij je naprzemiennie czyli w inne otwory. Po trzecie wbijając tyle tak długich gwoździ na tak małej powierzchni roztrzaskasz krokiew czyli nie poprawisz a zniszczysz dobre trzymanie wykonane krokwiakiem. Po czwarte zastosuj kątowniki z jednym większym otworem. Przystaw taki kątownik do krokwi i przybij gwoździami do murłaty. Przewierć otwór fi 10 i włóż śrubę z łbem sześciokątnym. Dostaw kątownik z drugiej strony, nałóż podkładkę i skręć nakrętką. Przybij gwoździami drugi kątownik do murłaty. Wybierz odpowiednie miejsce montażu abyś w trakcie wiercenia nie trafił w krokwiaka. Po piąte ten sam manewr możesz zastosować na połączeniu krokwi z płatwią. Po szóste uważam, że jeżeli został zastosowany krokwiak odpowiedniej długości to w zupełności wystarczy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 12.10.2017 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Panie Andrzeju myślę zastosować dwa rodzaje gwoździ tzn 4 sztuki 4x60 (2 na każdą ścianę kontownika) ale w różne otwory by się nie spotkały wewnątrz krokwi a resztę gwoździ użyję 4x40. Oczywiście nie taką ilość jak w projekcie. Dlaczego odradza Pan stosowania tych gwoździ? Chodzi Panu o ich długość (4x60) czy ogólnie ten rodzaj gwoździ Pan odradza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 12.10.2017 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 tu jest więcej o gwoździowaniu złączy ciesielskich: http://fachowydekarz.pl/bledy-w-montazu-zlaczy-ciesielskich/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.10.2017 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 (edytowane) ... Dlaczego odradza Pan stosowania tych gwoździ? Gwoździe są bardzo dobre natomiast napisałem dlaczego bym ich nie zastosował do mocowania krokwi. Napisałem również jak należy to zrobić. A gwoździe zastosować do mocowania kątownika do murłaty lub płatwi. Zapoznaj się z artykułem wskazanym przez "kuusamo". Pozdrawiam. Edytowane 12 Października 2017 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 12.10.2017 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Bedzie troche offtop z mojej strony, ale tez zahaczajacy o ilosc gwozdzi.Mam dach na wiazarach odeskowany o opapowany. Przy biciu kontrlat beda gwizdzie skretne np 70-80mm a jakie gwozdzie do lat ? Wystarcza skretne 100 czy bic 130 ? Wiazar ma ok 50mm szer. Siedza w nim juz 2 gwozdzie z deski, jeden z kontry i dolozyc jeszcze tez 130 z laty - czy wiazary sie nie beda rozszczepiac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 13.10.2017 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 tu jest wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220662-Gwo%C5%BAdzie-do-deskowania-papowania-i-%C5%82acenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts