Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

połączenie gwóźdź krokwiowy + złącze ciesielskie

hudy8

Recommended Posts

Panowie dziś zamocowałem kątowniki 90x90 między murłatami a krokwiami. Chciałbym jeszcze zamontować kątowniki między jętkami a płatwią. Niestety między jętkami jest 8cm wolnego miejsca i przybicie czegokolwiek jest niemożliwe. Czy cokolwiek da jeśli zamontuje kątowniki tylko po zewnętrznych stronach jętek? Jakiej długości kupić gwoździe jeśli jętki mają grubość 5cm?

... czy wiazary sie nie beda rozszczepiac ?

Tylko czasami się zdarzy, że gwóźdź mocujący łatę trafi w gwóźdź mocujący deskę lub tuż przy nim. Gwoździe stosowane do gwoździarek są "smukłe". Górny pas wiązara jest szeroki (wysoki) nie ma tu żadnego niebezpieczeństwa. Pozdrawiam.

Panowie prosił bym was o odpowiedź na ostatnie trzy pytania by już całkowicie rozwiać moje wątpliwości:

- Czy oprócz kątowników między murłatą a krokwią warto zastosować kątowniki między krokwią a płatwią? Czy to ma sens czy to tylko wyrzucanie pieniędzy?

- Czy zastosować kątowniki między jętkami a płatwią, jeden kątownik na jętkę od zewnętrznej strony czy to też jest bez sensu?

Dodam tylko że jętki są po obu stronach krokwi. Między jętkami mam włożone klocki drewna co ok metr i zbite razem z jetkami. Do tego między jętkami a ścianami poddasza także mam włożone drewniane klocki by jętki opierały się na nich.

- Ostatnie pytanie trochę nie związane z tematem. Czy podłogę strychu na jętkach można zrobić przed tynkami i ociepleniem czy na końcu? Chciałbym ja zrobić z płyt OSB.

... między jętkami a ścianami poddasza także mam włożone drewniane klocki by jętki opierały się na nich....

Źle!!! Więźba nie powinna stykać się ze ściankami działowymi. Akurat te klocki do wywalenia. Kątowniki przy jętkach zbyteczne! Podłoga na jętkach po wylewkach i po tykach. Pozdrawiam.

Klocki włożył wykonawca twierdząc że jak będę chodził po strychu to będzie mniejsze prawdopodobieństwo że będzie pękał sufit. Panie Andrzeju a co z kątownikami między krokwiami a płatwią? Jeśli dałem takie między krokwiami a murłatą to warto dać je jeszcze tam? Pytam bo chcę maksymalnie na ile dam radę zabezpieczyć więźbę przed ewentualnymi szkodami. Co mogę jeszcze zrobić lub co warto wstawić oprócz krokwiaków i kątowników między krokwiami a murłatą?

• 5 years później...

Dla kątowników przy śrubach fi10 jakiego wiertła byście użyli, tez 10mm? Sruba ma być ciasno w wywierconym gnieździe? W przypadku gdy drewno podeschnie nie zrobią się luzy? Lub odwrotnie gdy będzie przykręcone do suchego, które na zimę trochę spęcznieje, nie wyrwie kątowników? W przypadku kątowników to one trzymają krokwie przez siłę docisku (dokrecenia) scian kątowników, czy nie lepiej by było wbić tez chociaż po parze gwozdzi na stronę? Znalazlem w sieci takie błędy montażu wynikające z niewbicia gwozdzi przy krawędzi, wiec wydaje się ze to samo moze się zadziac jesli jedna ściana bedzie dokręcona tylko jedną srubą:

c8316606cc46de0dmed.jpg

9c2dff5a1fac3239med.jpg

99f1f39a55df04c4med.jpg

Czy w dachu wielospadowym ze słupami, gdy pod platwiami mam jętki podwojne to czy pomiędzy jętkami a płatwią ma być przestrzeń czy się po prostu tak rozeschlo?

Edytowane przez Jureczex