Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z płaskim dachem

Czerwcowa

dom z płaskim dachem tak czy nie  

8 użytkowników zagłosowało

1. 1. dom z płaskim dachem tak czy nie

• •buduję lub będę budowała/budował dom z płaskim dachem
      3
    • •płaski dach to nie dla mnie, nie podoba mi się
      1
    • •chętnie dach płaski, ale lokalne przepisy takiego nie dopuszczają
      2
    • •płaski dach - mówią, że to same kłopoty
      0
    • •płaski dach ale tylko nad garażem
      0
    • •płaski dach - za drogo
      0
    • •mieszkam w domu z płaskim dachem i to jest to
      2
    • •mieszkam w domu z płaskim dachem i nigdy więcej
      0

Recommended Posts

Dziękuję za odpowiedzi,

W kwestii mojego porównania to chciałbym rozpatrywać całość jako dach z jego wykończeniem.

Na oko wydaje się mniej dodatkowych materiałów jeśli chodzi o wykonanie stropu żelbetowego. Odpada dachówka, płyty kartongips. Może jest tak, że ostatecznie wyjdzie podobnie a różnice w cenie będą wynikać od ofert konkretnych wykonawców?

W kwestii projektów. Coraz mniejsze szanse widzę na to by znaleźć ciekawy projekt gotowy domu z płaskim dachem. W przypadku dachów dwuspadowych są projekty domów w prostej bryle i z ładnie wyglądającym dachem.

W przypadku domów z płaskim dachem chyba o wiele trudniej zaprojektować coś co wygląda choćby dobrze. Niepotrzebne słupy i ściany i dyskusyjna nowoczesność.

Może ktoś z Was jest w stanie coś polecić, Dom z płaskim dachem wyglądający dobrze?

- już nie chcę powtarzać po raz "n"-ty, że domy się projektuje, a nie wyszukuje ograniczając swój wybór do pewnego zbioru bardziej i mniej pasujących do działki obiektów, ale OK - każdy ma wybór.

- " w kwestii projektów " :) domy z płaskimi dachami dają tak naprawdę o wiele większą możliwość kreowania architektury / formy architektonicznej w stosunku do domów z dachami spadowymi. Wystarczy spojrzeć choćby na obiekty realizowane obecnie w różnych częściach świata ( https://www.archdaily.com/category/houses/ ), gdzie najwyraźniej nie ma takich ograniczeń jeśli chodzi o kształt dachu a które w Polsce wynikają z zapisów w Planach Miejscowych.